Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yapay zeka 7 yılda küresel ekonomiyi 15 trilyon dolardan fazla artırabilir

Yapay zekanın (AI), 2030’a kadar dünya ekonomisini 15,7 trilyon dolara kadar artırması bekleniyor. “Tematik Yatırım” raporu, Bank of America küresel…

Yapay zeka 7 yılda küresel ekonomiyi 15 trilyon dolardan fazla artırabilir

Yapay zekanın (AI), 2030’a kadar dünya ekonomisini 15,7 trilyon dolara kadar artırması bekleniyor. “Tematik Yatırım” raporu, Bank of America küresel tematik yatırım araştırmaları başkanı Haim Israel tarafından hazırlandı. İsrael’in tahminlerine göre, yazılım, donanım ve ek hizmetler de dahil olmak üzere küresel yapay zeka pazarı, 2026 yılının sonuna kadar 900 milyar dolara ulaşabilir. Yapay zeka, 70 yıldan fazla bir süredir var olmasına rağmen, İsrail’e göre dünya AI devrimini şimdi yaşayacak.

İsrail, yapay zeka devrimini 2000’lerin başındaki “iPhone” veya 90’lardaki ”İnternet patlaması” ile karşılaştırıyor ve bunu dört nedenle açıklıyor:

1 – Verilerin demokratikleşmesi

2 – Eşi benzeri görülmemiş büyüklükte kitlelerin teknolojiyi benimsemesi

3 – Hızlı teknolojik gelişme

4 – Ticari kullanım alanlarının bolluğu

İsrael, AI ile yaşanan son gelişmelerle ilgili, “Şu an bir karar verme anındayız. Bu karar yapay zeka hakkında değil, bir teknoloji devrimi hakkında.” yorumunu yapıyor.

Raporunda, bugün bir saat içinde işleninlen verinin, yirmi yıl önce işleninlen verinin tamamından fazla olduğunu vurguluyor ve küresel veri üretim oranının iki yılda bir ikiye katlanmasının beklendiğini belirtiyor. Bununla birlikte, dilleri anlamak ve insan benzeri diyalog/içerik üretmeyi mümkün kılan yapay zekanın kitleler tarafından benimsenmesiyle, toplanılan verilerin çok daha iyi değerlendirmesi söz konusu.

Rapora göre, “ChatGPT, sadece beş günde 1 milyon kullanıcıya, üç ayda 1 milyar kümülatif ziyarete ve TikTok’un üç katı, Instagram’ın 10 katı benimsenme oranına ulaştı. Teknoloji üstel olarak gelişiyor. Son on yılda, yapaya zeka eğitimi için kullanılan hesaplama gücü üç ayda bir iki katına çıktı ve Moore Yasası’nın bile (işlemci gücünün 18 ayda bir 2’ye katlandığını belirten yasa) altı katına çıktı. Son dört yılda, dil modelleri için parametre sayısı 1.900 kat arttı. Ve on yıl içinde, yapay zeka modelleri bugünkü ChatGPT’den 1 milyon kat daha güçlü olabilir.”

İsrael, yeni generatif yapay zeka uygulamalarının hiç görülmemiş bir hızda geliştirildiğini, insanların yapay zeka programlarına hızla adapte olduklarını ve görülmemiş hızlarda kullanıcı verisi üretildiğini belirterek ekliyor, “Bu cümleyi okurken geçen zamanda, yapay zeka kullanılarak yaklaşık 231 milyon e-posta, 6 milyar Google araması ve 69 milyon WhatsApp mesajı gönderildi ve 500 saatlik video YouTube’a yüklendi”.

Veri, bilgi demektir

Rapor, her bireyin saniyede ortalama 1,7 megabayt, insanlığın ise günlük 2,5 kentilyon bayt veri ürettiğini söyleyen İsrael, ”Bugün üretilen verinin sadece %1’ini kullanabiliyoruz. Eğer bu yüzde 2 ya da 3’e çıkarılabilirse ekonomik değer muazzam olacaktır.” yorumunu yaptı.

Ancak yapay zeka devrimiyle birlikte bazı zorluklar da ortaya çıkacak. Bu zorluklardan en önde geleni ise karbon emisyonları. Tek bir AI modelini eğitmek günümüzde yaklaşık 284 ton karbon dioksit salınımına sebep oluyor. Bu miktar, bir otomobilin ömrü boyunca ürettiği karbon emisyonunun beş katına denk geliyor.

Israel konuyla iligili, “Karbon emisyonları çevresel ve sosyal açılardan oldukça endişe verici olabilir. Bunları yönetmek için ihtiyaç duyduğumuz elektrik miktarı zaman içinde de katlanarak artacaktır. Ancak insanlık, olumsuz çevresel etkisinden dolayı teknolojiyi kullanmayı bırakmayacaktır. Yapay zeka için ‘kutsal kâse’, gereken elektrik için nasıl bir enerji kaynağı kullanacağımızda yatıyor” dedi.

 

 

Kaynak: jpost.com

Çeviri: Cem Çetingüç

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler