Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Tesla, Suudi Arabistan’ı mı Türkiye’yi mi tercih edecek? Yeni gelişme…

Erdoğan'ın Musk'tan Türkiye'de kurulmasını istediği Tesla fabrikası konusuda yeni gelişmeler yaşanıyor.

Tesla, Suudi Arabistan’ı mı Türkiye’yi mi tercih edecek? Yeni gelişme…

Erdoğan’ın Musk’tan Türkiye’de kurulmasını istediği Tesla fabrikası konusuda yeni gelişmeler yaşanıyor.

 

 

Tesla’nın ve Suudi Arabistan’da elektrikli araç fabrikası için ilk görüşmeleri yaptığı ileri sürüldü.

 

Wall Street Journal’ın Pazartesi günü konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan, ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla (NASDAQ:TSLA) ile bir üretim tesisi kurmak için ilk görüşmeleri yapıyor.

 

Musk Pazartesi günü Kaliforniya’da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile de bir araya gelmişti.

 

Haber, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Tesla CEO’su Elon Musk’tan Türkiye’de bir araç fabrikası kurmasını istemesinden birkaç saat sonra geldi.

 

 

Musk, X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımla haberi yalanlarken, Suudi Arabistan’ın egemen fonu Kamu Yatırım Fonu yorum yapmayı reddetti.

 

Haberde Suudi Arabistan’ın Tesla’ya, şirketin elektrikli araçları için ihtiyaç duyduğu belirli miktarlardaki metal ve mineralleri Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin de aralarında bulunduğu ülkelerden satın alma hakkı teklif ettiği belirtiliyor.

 

Suudi Arabistan ekonomisini petrolden uzaklaştırmaya çalışırken, devlet varlık fonu Tesla’nın sektördeki hakimiyetine meydan okumak isteyen elektrikli araç girişimlerinden Lucid Group’un da çoğunluk yatırımcısı konumunda bulunuyor.

 

 

 

 

WSJ’nin haberine göre, Suudi Arabistan’ın önerdiği tekliflerden biri, emtia tüccarı Trafigura’ya, Tesla fabrikasına tedarik sağlamaya yardımcı olabilecek, Kongo’daki bir kobalt ve bakır projesi için finansman sağlamayı içeriyor.

 

Bir Trafigura sözcüsü, artan maliyetler ve sürekli düşük seyreden kobalt fiyatları nedeniyle şirketin Kongo’daki Mutoshi projesi için seçeneklerini gözden geçirdiğini söyledi.

 

Musk, Mayıs ayında Tesla’nın 2023 sonuna kadar yeni bir fabrika için muhtemelen bir yer seçeceğini söyledi. Tesla’nın şu anda altı fabrikası var ve yedincisini Meksika’da Nuevo Leon eyaletinin kuzeyinde inşa ediyor.

 

Tesla’nın 2022’de yaklaşık 1,3 milyon olan araç satış sayısını 2030’a kadar yılda 20 milyona çıkarma hedefi var.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler