Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Tedarik zincirlerindeki iyileşme üretimi artırıyor ancak yeni siparişler düşmeye devam ediyor

Küresel fabrikaların tedarik zincirlerindeki iyileşme sayesinde üretimi artırmasıyla Mayıs ayında art arda dördüncü ay boyunca imalat sanayi üretimi arttı. Bununla…

Tedarik zincirlerindeki iyileşme üretimi artırıyor ancak yeni siparişler düşmeye devam ediyor

Küresel fabrikaların tedarik zincirlerindeki iyileşme sayesinde üretimi artırmasıyla Mayıs ayında art arda dördüncü ay boyunca imalat sanayi üretimi arttı. Bununla birlikte, talep cephesinde, toplam yeni siparişler ve uluslararası ticaret akışları daha da kötüleştikçe daha endişe verici işaretler vardı.

J.P.Morgan ve S&P Global tarafından ISM ve IFPSM ile birlikte üretilen bileşik bir endeks olan J.P.Morgan Global İmalat PMI™, Mayıs ayında Nisan ve Mart aylarına göre değişmeden 49,6 olarak kaydedildi. Manşet PMI, son dokuz ayın her birinde nötr 50.0 işaretinin altında kaldı. İmalat üretimindeki büyüme, Asya’daki güçlenme performansının (ortalama olarak) Kuzey Amerika’daki zayıf genişlemeyi ve Avrupa’daki daha fazla gerilemeyi dengelemesiyle Mayıs ayında 11 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bununla birlikte, genel artış oranı nispeten bastırılmış kaldı. Çin’de üretim artışı 11 ayın en yüksek seviyesine yükseldi, Japonya on aylık daralmanın ardından genişleme görürken, Hindistan ve Tayland güçlü artışlar kaydetti.

ABD’de büyüme yavaşlarken, Yunanistan anketin kapsadığı ve genişleme kaydeden tek Euro Bölgesi ülkesi oldu. İngiltere, Avustralya ve Brezilya’nın hepsi üretim daralması gördü. Gelen yeni işlerin seviyesi, Mayıs ayında devam eden on birinci ay boyunca düştü, ancak daralma hızı son aylarda nispeten ılımlı kaldı.

 

Yeni siparişlerin seyri de üretim tarafına benzer şekilde. Çin, Japonya ve Hindistan gibi Asya ekonomiler yeni iş artışı görürken, ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Brezilya’da alımlar düştü. Sektörlere göre bakınca detaylar, üretimin üç ana ürün kategorisinde (tüketici, ara ürün ve yatırım malları) genişlediğini gösterdi ve Haziran 2022’den bu yana ilk kez eşzamanlı büyüme sinyali verildi. Buna karşılık, yalnızca tüketim malları yeni sipariş alımlarında bir genişleme kaydetti.

Uluslararası ticaret hacimleri talep üzerinde yük oluşturmaya devam etti ve yeni ihracat siparişleri art arda on beşinci kez 2023’te şimdiye kadarki en hızlı tempoda düştü. ABD, Euro Bölgesi, Japonya, İngiltere ve Brezilya daralma gören ülkeler arasında yer alırken, Çin ve Hindistan büyüme bildirenler arasındaydı. İş iyimserliği Mayıs ayında azalmaya devam etti. Küresel üreticiler üretimin önümüzdeki 12 ay içinde (ortalama olarak) artmasını beklese de, güven Aralık ayından bu yana en zayıf seviyesine geriledi. Bu, istihdam, satın alma ve stok varlıklarındaki eğilimlere göre dengelendi, personel seviyeleri Nisan ayından bu yana değişmedi ve girdi alım hacimleri ve hem hammadde hem de bitmiş ürün stokları için sinyal verdi.

Mayıs ayında maliyetler ve tedarik zinciri cephelerinde daha iyi haberler vardı. Ortalama satın alma fiyatları, üç yıl içinde ilk kez, hafif de olsa düştü. Bu arada, ortalama satıcı teslim süreleri, malzeme bulunabilirliğinin arttığı ve tedarik zinciri baskısının azaldığı raporların ortasında, Nisan 2009’dan bu yana en büyük ölçüde kısaldı. Ortalama satış fiyatları da 2020 ortasından bu yana ilk kez marjinal olarak düştü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler