Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Tahıl krizi Polonya’ya sığınan Ukraynalı mültecilere yansıdı!

Polonyalıların çoğu Ukraynalı mültecilere maddi yardımın kesilmesine inanıyor. Siyaset bilimci Kazimierz Kik konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Polonyalılar Ukraynalılara yardım ediyor, ancak insanlar kendilerine zarar vermeyecek şekilde yardım yapılmasını giderek daha sık savunuyorlar” ifadelerine yer verdi.

Tahıl krizi Polonya’ya sığınan Ukraynalı mültecilere yansıdı!

Super Express medya kuruluşu tarafından görevlendirilen Pollster araştırma merkezi tarafından yapılan ankete göre, Polonya vatandaşlarının çoğu, ülkede yaşayan Ukraynalılara sağlanan mali desteğin kesilmesi gerektiğine inanıyor.

Polonya’nın Ukrayna vatandaşlarına çocuk başına ayda 500 zloti (yaklaşık 110 dolar) vererek mali yardım sağlamaya devam edip etmeyeceği sorusuna yanıt verenlerin yüzde 36’sı “Kesinlikle hayır” derken,  yüzde 24’ü “Muhtemelen” yanıtını verdi. Ankete katılanların sadece yüzde 8’i kesin olarak mali yardım sağlanmasını desteklerken yüzde 18’i ise bunu çekincelerle destekliyor ve yüzde 14’ü de soruya yanıt vermedi.

Rus devlet ajansı TASS’ın bildirdiğine göre siyaset bilimci Kazimierz Kik konuya dair şu değerlendirmeleri yaptı:

“Polonyalılar Ukraynalılara yardım ediyor, ancak [insanlar] kendilerine zarar vermeyecek şekilde yardım etmeyi giderek daha sık savunuyorlar. Ukraynalılara gerçekten sempati duyuyoruz, ancak kendi çıkarlarımızı göz ardı edemeyeceğimiz ortaya çıktı.”

Anket sonuçlarını değerlendiren Kazimierz Kik’e göre Ukraynalı siyasetçilerin tahıl ithalatı konusundaki anlaşmazlığın ortasında Polonya’yı hedef alan son sözleri, ortalama Polonyalıların Ukraynalılara yardım etme konusundaki olumsuz tutumlarına yol açtı. Kik değerlendirmesinde, “Ayrıca burada, tüm Avrupa’da, gelen göçmenlere yönelik kızgınlık da artıyor” ifadelerine de yer verdi.

Söz konusu anket 21-22 Eylül tarihlerinde 1.015 katılımcı arasında gerçekleştirilmişti.

Bu arada TASS haber ajansının konuyla ilgili yaptığı haberde şu ifadeler de yer aldı:

Son dönemde Varşova ile Kiev arasındaki karşılıklı söylem, tehdit boyutuna varacak kadar kızıştı. Ukrayna tarım ürünlerinin AB’ye tedariki sorunu bir engel haline geldi. Polonya, diğer bazı Doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte, Ukrayna’daki tahıl bolluğu nedeniyle iç pazar fiyatlarının düşmesini önlemek için tedbirler aldı. Ancak, Ukrayna’nın rekor açıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde bütçe konusundaki tartışmalar devam ederken, tarım ihracatı konusu Kiev için oldukça kritik.

Avrupa Birliği’nin (AB) durumu çözmeye yönelik girişimleri şu ana kadar başarılı olmadı. Kiev, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayette bulunurken, Varşova, Ukrayna’ya silah ve insani yardım sevkiyatının Polonya topraklarından gerçekleştirildiğini yineledi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Kiev yetkililerinin durumu alevlendirmeye devam etmesi halinde yasaklı Ukrayna malları listesini genişletmeye hazır olduğu konusunda uyardı.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler