Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

S&P’ye göre İsrail-Hamas çatışması küresel enflasyonun yükselmesine yol açabilir

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İsrail-Hamas savaşının daha da kötüleşmesinin petrol fiyatlarını artırabileceğini ve enflasyon üzerinde zincirleme etki yaratabileceğini bildirdi. Paraanaliz.com İngiliz basınından aktardı:

S&P’ye göre İsrail-Hamas çatışması küresel enflasyonun yükselmesine yol açabilir

Önde gelen kredi derecelendirme kuruluşu S&P, petrol fiyatlarındaki keskin artışa ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde, küresel ekonominin İsrail ile Hamas arasındaki savaş nedeniyle yeni bir enflasyon şokuna maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Hükümetlerin ve şirketlerin kredi değerliliğini derecelendiren Standard & Poor’s (S&P), dünyanın önde gelen merkez bankalarının Kovid salgını ve Ukrayna’daki savaşın yol açtığı enflasyonist baskılarla mücadele ettiği bir dönemde, çatışmanın zaten kırılgan olan küresel görünümü daha da kötüleştirme tehdidinde bulunduğunu kaydetti.

Petrol fiyatları 18 Ekim Çarşamba günü , Joe Biden’ın İsrail’e yaptığı bir günlük ziyaret sırasında Gazze’deki bir hastanede meydana gelen yıkıcı patlamanın ardından tüccarların çatışmanın tırmanması ihtimaline tepki vermesiyle yükselerek varil başına 93 dolara ulaştı.

The Guardian’dan Richard Partington’un haberine göre, İngiltere’den Çarşamba sabahı yayınlanan rakamlar, enerji arzında yeni bir şokun risklerini vurgulayarak, yakıt maliyetlerindeki keskin artışın ardından Eylül ayında yıllık enflasyon oranının beklenmedik bir şekilde sabit kaldığını gösterdi.

Standard & Poor’s, Orta Doğu’da artan çatışmaların tetiklediği enerji fiyatlarındaki daha fazla artışın “enflasyonu destekleyebileceği ve ekonomik aktiviteyi baskılayabileceği” konusunda uyardı.

S&P, ortaya çıkan insanlık trajedisinin ciddiyetini hafife almamakla birlikte, çatışmanın büyük ölçüde İsrail ve Gazze ile sınırlı kalmasının beklendiğini söyledi. Ancak küresel görünüm açısından hâlâ tehlikeler mevcut ve İran’ın doğrudan müdahil olması durumunda aşırı riskler kapıda.

Açıklamada, “Maddi bir enerji arz şoku olmasa bile, enerji fiyatlarının son olaylara karşı belirgin hassasiyeti, bazı enflasyonist baskıların kuzey yarımkürede kış boyunca devam edebileceğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler