Sosyal Medya

Borsa

SBV ardından Küresel Piyasalar: Piyasa stresi volatiliteyi artırdıkça hisse senetleri düşüyor; Fed’in adımları bekleniyor

Küresel hisse senetleri, gelişmekte olan bir ABD bankacılık krizinin, yatırımcıların günün ilerleyen saatlerinde kilit enflasyon verilerinin öncesinde bile faiz artırımı…

SBV ardından Küresel Piyasalar: Piyasa stresi volatiliteyi artırdıkça hisse senetleri düşüyor; Fed’in adımları bekleniyor

Küresel hisse senetleri, gelişmekte olan bir ABD bankacılık krizinin, yatırımcıların günün ilerleyen saatlerinde kilit enflasyon verilerinin öncesinde bile faiz artırımı beklentilerini düşürmelerine neden olmasıyla Salı günü altıncı gün boyunca düştü.

Bir hafta öncesine kadar, yatırımcılar dünyadaki oranların çok daha yüksek olacağını ve daha önce beklenenden daha uzun süre orada kalacağını düşünüyorlardı.

Bir haftadan kısa bir süre içinde üç ABD bankası çöktü. Teknoloji sektörüne kredi veren Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) başarısızlığı, yatırımcı güvenini sarstı. Tahvil ve altın gibi güvenli liman varlıklarına doğru bir yönelimi tetikledi.

Dünyanın dört bir yanındaki bankacılık hisse senetleri birkaç gün içinde yüz milyarlarca dolar değer kaybederken, devlet tahvili piyasası on yıllardır en büyük rallilerinden birini gördü.

MSCI Tüm Dünya endeksi, büyük ölçüde Asya hisse senedi piyasalarındaki sert düşüşler nedeniyle üst üste altıncı gün düşerek %0,4 geriledi, Avrupa’da hisse senetleri iki günlük bir düşüş ardından %0,4 yükseldi.

Kısa vadeli ABD Hazine getirileri 19 baz puan artarak %4,22 civarına yükseldi, ancak Pazartesi günü 1987’den bu yana en büyük bir günlük düşüşünü kaydettikleri göz önüne alındığında, Salı günkü yükseliş hala altı ayın en düşük seviyelerinde

Uzmanlar finansal piyasa stresi göstergelerinin yükseldiği ve hisse senetlerinin parçalandığı 2008 finansal kriziyle paralellikler çizmekte. Ancak Societe Generale baş döviz stratejisti Kit Juckes’a göre mevcut durum Fed’in enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarını artırmasıyla yüzlerce küçük bankanın zorlandığı 1980’lerin ABD tasarruf ve kredi krizine daha çok benziyor.

Geçen yılın sonunda ABD’nin en büyük 16. bankası olan SVB, 2008’den bu yana batan ilk büyük banka oldu. Teknoloji odaklı bankanın ani çöküşünün özellikleri hala karmakarışık, ancak geçen yıl Fed oranlarındaki keskin artışın, kayda değer bir oyuncu olduğu start-up alanındaki finansal koşulları sıkılaştırması önemli bir nedeni.

“Bunun sistemik bir küresel bankacılık sorunu olduğunu düşünmüyorum. Eğer bu bir sorunsa, kötü hale gelen bir ortamda daha az düzenlenmiş olmanın arka planında çok hızlı büyüyen daha küçük ama daha az düzenlenmiş bir bankanın sorunudur “dedi.

“Tasarruf ve kredi krizine baktığımda, o zamanlar endişeli olmamıza rağmen çok hafif bir durgunluk yaşadık. Çok büyük bir faiz artışından sonra çok büyük bir faiz indirimi yaşadık” dedi. “(SVB) çok büyük sistemik etkilere sahip olma ihtimali çok düşük görünüyor, özellikle de ABD makamları bununla başa çıkmaya başlamak için bu kadar hızlı bir şekilde geldiğinde.”

Wall Street’in “korku göstergesi” olarak adlandırılan VIX volatilite endeksi bir gecede altı ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı ve diğer piyasa stresi göstergeleri erken gerginlik belirtileri gösterdi. Tahvil piyasası oynaklık endeksi – ICE BofA MOVE endeksi – Pazartesi günkü kapanışta 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

S&P bankacılık endeksi Pazartesi günü% 7 düşerek Haziran 2020’den bu yana en büyük bir günlük düşüşünü yaşadı. ABD dışındaki hisseler banka yoğun satış baskısı altına girerken bankacılık sektörü kredi riskine ilişkin bir dizi gösterge stres belirtileri göstermekte.

Sidney merkezli yatırım bankası Barrenjoey’nin baş hisse senedi stratejisti Damien Boey, “Bankalararası piyasalar stresli hale geldi” dedi.

“Muhtemelen, likidite önlemleri bu dinamikleri durdurmalıydı, ancak sokaktaki vatandaş ne kadar likidite verildiğini değil kuyrukları izliyor” dedi.

ABD’den Almanya ve Japonya’ya devlet tahvillerinin getirileri son bir haftada düştü. Alman iki yıllık verimleri 1990’daki yeniden birleşmeden bu yana en azından en fazla düşerken Japon verimleri ise on yıllardır en fazla düşüş gösterdi.

Başka yerlerde, ABD faiz beklentilerinin dramatik bir şekilde yeniden fiyatlanması, geçen hafta ABD dolarının değerini %1,5’ini düşürdü ve bu da geleneksel bir güvenli liman olan altına, yalnızca geçen hafta %5 değer kazandırarak ons başına fiyatını 1.900 dolar civarına taşıdı.

Dolar Salı günü bir miktar soluklandı. Euro karşısında %0,1 artışla 1.0716 dolardan işlem gördü. Petrol fiyatları yaklaşık %2 düşüşle varil başına 80 doların altına geriledi.

ABD enflasyon verisi stresi düşürdü

ABD tüketici enflasyonuna ilişkin beklentiler SVB’nin batışından önce piyasalar için önemli bir beklentiydi. Ancak SBV ile gelen oynaklık göz önüne alındığında, Salı günkü rakamların Fed’in gelecek haftaki toplantısına ilişkin beklentiler üzerinde az etkisi olabileceği konuşuldu. Faiz artırım beklentisi 25 baz puana gerilerken, 2023 içinde faiz indirimi beklentileri yeniden canlandı.

Deutsche Bank’tan Jim Reid ” Enflasyonun olduğu yerde, merkez bankalarının bir şeyleri kırana kadar yürümeye devam edeceğini düşündüm, ki bu özellikle de getiri eğrisinin bu kadar tersine dönmesiyle muhtemeldi. Şimdi bir şeyi kırdılar, bu bir duraklama için yeterli mi? Pek çok şey, piyasaların ve bulaşma riskinin yeterince hızlı sakinleşip sakinleşemeyeceğine bağlı olacak “diyor.

Uzmanlar, ABD’de bankacılık gelişmeleri ve bugün açıklanan enflasyon rakamları sonrasında Fed’in 22 Mart toplantısında alacağı karara ilişkin piyasaları yönlendirebileceğini belirtiyorlar.

Fed yönetimi yaklaşan toplantı tarihi nedeniyle 11 Mart’tan itibaren sessizlik döneminde bulunuyor. Bununla birlikte Fed’in medya üzerinden toplantıya ilişkin beklentileri etkileyecek mesajlar verebileceğinin altı çiziliyor.

SVB’nin batması öncesinde 50 baz puan faiz artırımına kadar yükselen beklentiler halihazırda 25 baz puan seviyesinde bulunuyor. Bazı uzmanlar Fed’in toplantıyı pas geçebileceği öngörüsü de açıklarken Nomura ise toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi tahmin ediyor.

Foreks, yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler