Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

SABAH Raporu:  Fed faiz artırmakta kararlı, Türk CDS yine yükseliyor

Yeni atanması beklenen Fed yetkilileri de enflasyona odaklanacak görünüyor. Fed yetkilileri 2023 sonu ortalama faiz tahminini geçtiğimiz günlerde %5.1’den %5.6’ya…

SABAH Raporu:  Fed faiz artırmakta kararlı, Türk CDS yine yükseliyor

Yeni atanması beklenen Fed yetkilileri de enflasyona odaklanacak görünüyor. Fed yetkilileri 2023 sonu ortalama faiz tahminini geçtiğimiz günlerde %5.1’den %5.6’ya yükseltmişti. Bugün itibariyle Fed fonları vadeli kontratları faizin Temmuz toplantısında %5.3 civarına yükselmesini ve yılı 5.2 civarında bitirmesini fiyatlıyor. Piyasanın faiz görüşü halen Fed yetkililerinin ortalama faiz tahminine göre daha iyimser görünüyor.

Parite ve ons altın fiyatı bu sabah genel olarak yatay seyrederken hem paritede hem ons altında önümüzdeki haftalarda aşağı yönde baskı görülebileceğine dair değerlendirmemizi koruyoruz.

Net asgari ücret 1 Temmuz itibariyle %34 artışla 11,402 TL’ye çıkartıldı. Asgari ücret artışı Temmuz’dan itibaren enflasyonda yükselişe katkı yapacak görünüyor. HSBC Portföy Yönetimi olarak asgari ücrete %30 civarında artış gelmesini bekliyorduk. Bu nedenle, %53 seviyesindeki yılsonu tahminimizi koruyoruz.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i TCMB’nin yarın yapabileceği faiz artışının piyasa beklentisinin önemli ölçüde altında kalabileceği beklentisiyle dün yükselmeye devam etti. 5-yıllık CDS günü 7 baz puan artarak 502 baz puana yükseldi.

Bloomberg haberine göre, “ABD Başkanı Joe Biden tarafından Fed Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilmesi için seçilen Guvernör Philip Jefferson, ABD ekonomisinin enflasyon ve banka stresi dahil birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu söyledi. Jefferson’un bugün Senato’da yapacağı konuşmanın Fed tarafından salı günü yayımlanan metninde, “Enflasyon hız kesmeye başladı ve onu %2 hedefimize döndürmeye odaklanmaya devam ediyorum” ifadeleri yer aldı. Biden tarafından bu yıl başında Lael Brainard’dan boşalan koltuk için aday gösterilen Adriana Kugler, “Görevim onaylanırsa, enflasyonu düşürmek ve azami istihdamı teşvik edecek bir para politikası izlemeye ve istihdam yaratıp ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilden finans sektörünün direncini artırmaya derinden bağlı olacağım” dedi. 14 yıllık bir görev süresi için aday gösterilen Guvernör Lisa Cook da “sorun çözülene kadar enflasyon sorununa odaklanmaya devam edeceğini” belirtti. ABD Senatosu Bankacılık Komitesi bugün ortak bir oturumda Jefferson, Cook ve Kugler’in Fed görevlerini değerlendirecek. Fed Başkanı Jerome Powell ise TSİ 17:00’de ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne yarı yıl sunumunu gerçekleştirecek.”

Açıklamalara göre, yeni atanması beklenen Fed yetkilileri de enflasyona odaklanacak görünüyor. Fed yetkilileri 2023 sonu ortalama faiz tahminini geçtiğimiz günlerde %5.1’den %5.6’ya yükseltmişti. Bugün itibariyle Fed fonları vadeli kontratları faizin Temmuz toplantısında %5.3 civarına yükselmesini ve yılı 5.2 civarında bitirmesini fiyatlıyor. Piyasanın faiz görüşü halen Fed yetkililerinin ortalama faiz tahminine göre daha iyimser görünüyor.

ABD 2-yıllık tahvil faizi Pazartesi günkü tatil sonrasında dün günü 3 baz puan düşerek %4.68’de bitirdi. Euro/dolar paritesi ise günü önemli bir değişim göstermeden 1.0920 civarında tamamladı. Ons altın ise %0.7 düşerek günü 1936 dolar civarında bitirdi. Parite ve ons altın fiyatı bu sabah genel olarak yatay seyrederken hem paritede hem ons altında önümüzdeki haftalarda aşağı yönde baskı görülebileceğine dair değerlendirmemizi koruyoruz. Bu beklentimizin nedeni piyasanın bir kez daha Fed faizi konusunda iyimser bir fiyatlama yaptığını, bu iyimserliğin görece güçlü verilerle önümüzdeki dönemde kaybolabilecek olması.

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i TCMB’nin yarın yapabileceği faiz artışının piyasa beklentisinin önemli ölçüde altında kalabileceği beklentisiyle dün yükselmeye devam etti. 5-yıllık CDS günü 7 baz puan artarak 502 baz puana yükseldi. Dolar/TL ise günü %0.1 düşerek 23.58 civarında tamamladı. Dolar kuru bu sabah 23.56 civarında işlem görüyor.

 

Net asgari ücret 1 Temmuz itibariyle %34 artışla 11,402 TL’ye çıkartıldı. Asgari ücret artışı Temmuz’dan itibaren enflasyonda yükselişe katkı yapacak görünüyor. HSBC Portföy Yönetimi olarak asgari ücrete %30 civarında artış gelmesini bekliyorduk. Bu nedenle, %53 seviyesindeki yılsonu tahminimizi koruyoruz.  Mart’taki yerel seçimlerden önce asgari ücrete yılsonunda yine yüksek bir artış yapılabilecek olması, hem talep hem maliyet tarafındaki etkiler açısından Merkez Bankası faizlerinin enflasyonda düşüş açısında başarı şansını azaltıyor.

 

Kaynak:  Baş Ekonomist İbrahim Aksoy, HSBC Portföy Günlük Bülteninden alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler