Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya’nın petrol ürünlerine getirdiği ihracat kısıtlamasını Güldem Atabay gerçekçi bulmadı

Rusya aldığı kararla iç piyasada artan fiyatları gerekçe göstererek benzin ve motorin ihracatında kısıtlamaya gitti.

Rusya’nın petrol ürünlerine getirdiği ihracat kısıtlamasını Güldem Atabay gerçekçi bulmadı

Moskova’nın yaptığı yazılı açıklamada, iç piyasadaki akaryakıt fiyatlarını dengeleme amacıyla kısıtlama kararı alındığı kaydedildi.

Benzin ve motorin ihracatına geçici kısıtlama getirildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Geçici kısıtlamalar akaryakıt piyasasında arza yardımcı olacak ve bu da tüketiciler için fiyatların düşmesine neden olacak.”

Hükümet kararnamesine göre geçici kısıtlamalar “resmi yayınlandığı tarihten itibaren” 21 Eylül’de başlayacak.

Rusya’da son dönemlerde rekor seviyelerde işlem gören benzin ve motorin bu hafta düşüşe geçti.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre geçen hafta adı açıklanmayan kaynak Rus hükümetinin akaryakıt fiyatlarını istikrara kavuşturmak için iki seçeneği değerlendirdiğini söylemişti. Buna göre piyasayı doyurmak için petrol ürünlerinin ihracatının belirli bir süre için tamamen yasaklanması ve ihracat vergisinin ton başına 250 dolara çıkarılması.

Bu arada Perşembe itibarıyla Rusya’da benzin hisse senedi fiyatları  yüzde 4-5,7 oranında düşerken, dizel yakıt fiyatları ise yüzde 2’den fazla düştü.

GÜLDEM ATABAY RUSYA’NIN İHRACAT YASAĞINI DEĞERLENDİRDİ

Rusya’da petrol ürünlerine getirilen ihracat kısıtlamasını Paraanaliz.com ekonomi uzmanı Güldem Atabay’a sordu. Atabay Moskova’nın aldığı kararı gerçekçi bulmadığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

“Rusya bir enerji üreticisi olduğu için ülke içindeki enflasyonun petrolden kaynaklı olması, ihracatı kısarak bunu çözmeye çalışması gerçekçi değil. İhracat kısılma nedeni artan yaptırım baskıları sonucu petrol fiyatlarını küresel bazda artırmak amaçlı olması daha gerçekçi. OPEC+’nın üretimi kısıtlamalarında devam eden son dönemlerde Rusya’nın yaptığı önderliğin bir devamı diye bakmak daha doğru olur.”

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler