Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya’dan G20 sonrası ‘dedolarizasyon’ yorumu: Küresel ekonomi alternatif olması gerektiğini anlıyor

G20 Liderler Zirvesi'nin dünya ekonomik çıkarlar dengesinin sağlanmasına yönelik yönergeler açısından dönüm noktası olduğunu söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batı'nın pozisyonunda değişiklikler yapmak zorunda kaldığını belirtti.

Rusya’dan G20 sonrası ‘dedolarizasyon’ yorumu: Küresel ekonomi alternatif olması gerektiğini anlıyor

PARAANALİZ.COM

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de G20 Liderler Zirvesi’nin kapanışından sonra basın toplantısı düzenledi. Zirve deklarasyonunda, Rusya’nın tutumuna uygun olarak gıda güvenliği alanında nasıl ilerleneceğine dair önemli anlaşmalar bulunduğunu kaydeden Lavrov, Batı’nın pozisyonunda değişiklikler yapmak zorunda kaldığını ifade ederken ‘dedolarizasyon’ (dolarsızlaşma) ile ilgili kendisine yöneltilen soruyu yanıtladı.

“Benim sorum giderek çok kutuplu hale gelen dünyada, merkezi trendlerden biri olan dedolarizasyon eğilimi hakkında olacak. Ayrıca Rusya, Hindistan’ın UOI sistemini SWIFT’e alternatif olarak kullanmayı düşünür mü?” sorularını yönelten Sputnik Hindistan muhabirine Lavrov, “Dedolarizasyonla ilgili olarak Hindistan ile ikili ilişkilerimiz de dahil olmak üzere bazı ilerlemeler söz konusu” yanıtı verdi.

“G20 deklarasyonunun, Rusya’ya ültimatom olduğu” iddiasını “saçma” olarak yorumlayan Lavrov değerlendirmesine şöyle devam etti:

BRICS GRUBUNUN BİR PARÇASI OLARAK ÇALIŞIYORUZ

“Daha önce de söylediğim gibi ihracatçılarımızın Hint bankalarındaki hesaplarında çok büyük miktarlarda rupi var ve şimdi bunlara karşılıklı yarar sağlayacak şekilde yatırım yapmanın olası yollarını araştırıyoruz. Artık fiili işlemlerde BRICS grubunun bir parçası olarak çalışıyoruz. Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde Ağustos ayında gerçekleşen BRICS Zirvesi’ni anımsatan Lavrov “Johannesburg’a bakacak olursak orada ulusal para birimlerinin kullanımını genişletmenin yollarını araştırma kararı alındı.”

KÜRESEL TOPLULUK ALTERNATİF OLMASI GEREKTİĞİNİ ANLIYORLAR

“Ek ödeme platformları oluşturmanın yollarını araştırdık. Çünkü şu anda elimizde sadece Batı’nın kontrol ettiği platformlar var” ifadelerini kullanan Rusya Dışişleri Bakanı, “Aslında şimdi, örneğin Çin ile finansal operasyonlarımız var ve bunların yüzde 70’i veya yüzde 80’i ruble ve yuan cinsinden. Aynı şey Hindistan için de geçerli. Artık küresel topluluk, SWIFT’te neler olduğunu, Batı’nın ve ABD’nin onu nasıl kendi aracı gibi kullandığını görünce, bir alternatif olması gerektiğini anlıyorlar” şeklinde konuşan Lavrov, muhabirin “Amerikalılarla G20 Zirvesi’nde herhangi bir ikili görüşmeniz oldu mu?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Hayır, hiç görüşmem olmadı. Çünkü herkes Amerikalıların Rusya’dan ne istediğini anlıyor. Rakiplerinden kurtulmak istiyorlar. Kendi deyimleriyle stratejik olarak bizi yenmek istiyorlar. Eğer akıllarında yeni bir şey olsaydı, bunu bize anlatmak isterlerdi.”

(HABER MERKEZİ)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler