Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya ve Suudi Arabistan’ın üretim kısıntılarına devam açıklamaları petrol fiyatını sıçrattı

Salı günü Suudi Arabistan’ın üretim kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacağını ve Rusya’nın da 300.000 varil/gün ihracat kesintisini aynı dönem için…

Rusya ve Suudi Arabistan’ın üretim kısıntılarına devam açıklamaları petrol fiyatını sıçrattı

Salı günü Suudi Arabistan’ın üretim kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacağını ve Rusya’nın da 300.000 varil/gün ihracat kesintisini aynı dönem için uzatacağını duyurmasıyla petrol fiyatları büyük bir sıçrama yaşadı.

Suudi Arabistan ve Rusya Salı günü, petrol piyasasında bir ralli ve analistlerin dördüncü çeyrekte sıkı arz beklentilerine rağmen gönüllü petrol kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacaklarını açıkladılar.

Bu haberi takiben petrol fiyatları keskin bir şekilde yükseldi ve Brent petrolü, ABD’nin önceki yıllarda olduğu kadar sıkı kontrol uygulamadığı İran ve Venezuela’nın petrol ihracatlarının istikrarlı bir şekilde artmasına rağmen Kasım ayından bu yana ilk defa 90 doların üzerine çıktı.

RBC Capital Markets analisti Helima Croft, “Suudiler geçen ay daha uzun ve derin bir açıklama yaparak böyle bir sonucu önceden gösterdiler, ancak bugünkü hamle hala birçok piyasa katılımcısını şaşırtmayı başardı. Bir kez daha, Prens Abdulaziz’in ne gerekiyorsa yapma modunda olduğunu kanıtlıyor,” dedi ve bu ifadeyle Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman’a atıfta bulundu.

ABD, dünya ekonomik büyümesini desteklemek ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna savaşını finanse etmek için daha fazla gelir elde etmesini engellemek için düşük fiyatlara ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Geçen yıl, Biden, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) fiili lideri olan Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette üretimi artırmak için bir anlaşma sağlayamadı. Bunun yerine, Rusya öncülüğündeki OPEC+ müttefikleri, Ekim’de üretimi azaltmayı ve Nisan ayında daha fazla sürpriz kesinti yapma kararlarını açıkladı.

ABD ve Batılı müttefikler, enerji maliyetlerini düşük tutmak ve küresel ekonomiye yardımcı olmak için OPEC+ üyelerini üretimi artırmaya çağırdılar. OPEC+ üreticileri ise piyasa istikrarını sürdürmek ve önleyici bir yaklaşım benimsemek amacıyla hareket ettiklerini savunuyorlar.

Batı’daki merkez bankalarının son on yılda bol miktarda para basması, OPEC+ üyeleri tarafından ana ihracat ürünlerinin değerini düşürdüğü şeklinde algılanmakta ve bu ihracat gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturuyor.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllü kesintileri, birkaç OPEC+ üreticisi tarafından kabul edilen Nisan ayı kesintilerinin üstüne ekleniyor ve bu kesintiler 2024 yılının sonuna kadar geçerli olacak.

Suudi Arabistan, enerji bakanlığı yetkilisine atıfta bulunarak Salı günü yaptığı açıklamada, gönüllü petrol üretim kesintisini 1 milyon varil/gün olarak üç ay daha uzatacağını ve kesintinin 2023 yılının sonuna kadar devam edeceğini bildirdi.

Rusya ise Salı günü yaptığı açıklamada, petrol ihracatını 300,000 varil/gün azaltma kararını bu yıl sonuna kadar uzatma kararını gönüllü olarak aldığını açıkladı.

Her iki ülke de kesinti kararlarını aylık olarak gözden geçirecek ve piyasa koşullarına bağlı olarak kesintileri derinleştirme veya üretimi artırma olasılığını değerlendireceklerini belirtti, bu bilgi Suudi Arabistan haber ajansı SPA ve Novak tarafından paylaşıldı.

Rusya’nın Suudi Arabistan’a gönüllü kısıtlamalara katılması, Kremlin’in Ukrayna’daki savaşı sürdürürken daha fazla gelir elde etmesine olanak tanırken, Avrupa Birliği’nin Rusya’nın petrol fiyatlarını sınırlayarak Moskova’nın gelirini kısıtlama girişimlerine rağmen, çoğu Rus petrolü fiyat sınırının üzerinde işlem görüyor.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler