Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Reuters Anketi:  Fed yakında faiz artırımlarını durduracak, AMMMA

Reuters’in Ocak uzmanlar anketine göre Fed, ilk çeyrekte 25 baz puanlık iki artış yapacak ve ardından uzun bir ara verecek.…

Reuters Anketi:  Fed yakında faiz artırımlarını durduracak, AMMMA

Reuters’in Ocak uzmanlar anketine göre Fed, ilk çeyrekte 25 baz puanlık iki artış yapacak ve ardından uzun bir ara verecek.

Reuters anketindeki çoğu ekonomiste göre, ABD Merkez Bankası, sıradaki iki FOMC toplantısının her birinde 25 baz puanlık artışı daha yapacak. Ardından sıkılaştırma döngüsünü sonlandıracak ve muhtemelen faiz oranlarını en azından yılın geri kalanında sabit tutacak.

Fed yetkilileri, şu ana kadar yapılan faiz artırımlarının ekonomiye  etkisini değerlendirmek için sıkılaştırma hızını yavaşlatma  konusunda genel olarak hemfikir. Fed, geçen yıl gösterge gecelik faiz oranını 425 baz puan artırırken, sıkılaştırmanın büyük kısmı 75 ve 50 baz puanlık hamlelerle geldi.

Enflasyon düşmeye devam ederken, son Reuters anketindeki tahmincilerin %80’inden fazlası (83 katılımcıdan 68’i), Fed’in 31 Ocak-1 Şubat toplantısında 25 baz puanlık  artışa gideceğini tahmin etti. Bu gerçekleşirse, politika faizi  %4,50-%4,75 aralığına yükselecek. Kalan 15 katılımcı, Şubat FOMC’de 50 baz puanlık bir artışın geleceğini öngörüyor.

 

90 ekonomistin 61’ine göre, federal fonlama faizinin Mart ayında %4,75-%5,00’de zirve yapması bekleniyordu. Bu, türev piyasalarda faiz oranı fiyatlandırmasıyla eşleşti, ancak Fed üyelerinin 13-14 Aralık toplantısında yayınladığı “nokta grafiği” (dot plot) tahminlerindeki 2023 medyan noktasının 25 baz puan altındaydı.

ING’nin baş uluslararası ekonomisti James Knightley, “ABD enflasyonu, fiyat baskılarının hafiflediğini gösteriyor, ancak güçlü bir istihdam piyasası ortamında, Federal Rezerv faiz oranlarında “zirve burası”  demek konusunda temkinli davranacak” dedi.

Fed’in politika faizinin 2023 sonunda nerede olacağına dair net bir fikir birliği yok, ancak katılımcıların yaklaşık üçte ikisi %4,75 – %5,00 veya daha yüksek bir tahminde bulundu.

Anketteki faiz oranı kestirmeleri Fed’in son projeksiyonlarının biraz gerisinde kaldı, ancak anketin büyüme, enflasyon ve işsizlik için medyan öngörüleri büyük ölçüde uyumluydu.

Enflasyonun daha da düşeceği tahmin ediliyor, ancak önümüzdeki yıllarda Fed’in %2 hedefinin üzerinde kalacağı ve yakın zamanda faiz  indirimine imkan bırakmayacağı tahmin ediliyor.

Ek bir soruya yanıt verenlerin %60’ından fazlası  Fed’in faiz oranlarını en azından yılın geri kalanında sabit tutma olasılığının indirimden daha yüksek olduğunu söyledi.

Rabobank kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, “Fed enflasyonu istihdama tercih etti, bu nedenle yalnızca çekirdek enflasyondaki keskin bir düşüş FOMC’yi bu yıl oranları düşürmeye ikna edebilir” dedi.

 

“Enflasyonda zirveyi geride bırakmış olsak da, altta yatan eğilim devam ediyor… Enflasyonun yıl sonundan önce %2’ye yaklaşacağını düşünmüyoruz.”

Bu arada, Fed sıkılaştırmasının ekonomiyi resesyona itme  olasılığı, olmamasından daha yüksek görülüyor. Anket, ABD’de iki yıl içinde resesyona girme olasılığının yaklaşık %60 olduğunu gösterdi.

Dünyanın en büyük ekonomisinin, 2024’te %1,3’lük büyümeye sıçramadan önce bu yıl yalnızca %0,5 oranında büyümesi bekleniyor ve bu, %2 civarındaki uzun vadeli ortalamasının hala altında.

 

Özellikle finans ve teknoloji şirketlerinde toplu işten çıkarmalar devam ederken, işsizlik oranının mevcut %3,5’ten gelecek yıl ortalama %4,3’e yükselmesi ve ardından 2024’te  tekrar %4,8’e çıkması bekleniyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler