Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Reuters 2024 anketi: Uzmanlar  her konuda fikir ayrılığı içinde

ABD faizlerinin  seyri ve Fed'in eylemlerinden etkilenen küresel varlıkların nasıl performans göstereceğine ilişkin tahminler çok geni bir yelpazeye dağılıyor.

Reuters 2024 anketi: Uzmanlar  her konuda fikir ayrılığı içinde

Yatırım bankaları ve varlık yöneticilerinin 2024 için borsa ve para birimlerine yönelik öngörüleri yakın zamanda rastlanmamış bir  dağılıma yayıldı. Bu fikir çatışmaları büyük ölçüde ABD ekonomisinin resesyona girip dünyayı da beraberinde sürükleyip sürüklemeyeceği konusundaki ayrılığı yansıtıyor.

Uzmanlar arasında fikir birliğinin olmayışı, çoğu kişinin ABD’de resesyon ve hızlı faiz indirimleri gerçekleşeceğini öngördüğü 2022 Noeli’yle tam bir tezat oluşturuyor. Dünyanın en büyük ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,2 oranında büyüdü.

ABD faizlerinin  seyri ve Fed’in eylemlerinden etkilenen küresel varlıkların nasıl performans göstereceğine ilişkin tahminler çok geni bir yelpazeye dağılıyor.

Bu nedenle piyasa katılımcıları, hem hisse senetleri hem de tahviller için geçen ay yaşanan güçlü yükselişin ardından yeni yıla inişli çıkışlı bir başlangıç ​​yapmaya hazırlanıyor. Legal & General Investment Management’ın yatırım sorumlusu Sonja Laud, “ABD’nin sert iniş mi yoksa yumuşak iniş mi yaptığına sorusuna cevap içeren veriler piyasaya yön verecek” dedi.

 

“2024’ün hikayesi henüz net değil” diyen yetkili, mevcut faiz tahminlerinin “önemli ölçüde değişmesi durumunda  ekonomi ve  piyasalarda ciddi dalgalanma yaratacağını” ekledi.

Opsiyon piyasalarında hızlanan işlemler, yatırımcıların portföylerini yükselmesi olası hisse oynaklığından korumak için yükselen primler ödediğini gösteriyor.

Reuters anketine katılan ekonomistler, 2024 yılı için ABD’nin GSYİH büyümesinin ortalama %1,2 olacağını öngörüyor.

 

ABD resesyona  girecek mi? Girmeyecek  mi?

Katılımcılar, Fed’in son yıllardaki en agresif faiz artırım döngüsünün global yavaşlamaya yol açacağı konusunda hemfikir. Ancak, 2024’ün aynı zamanda faiz indirimlerini tetikleyebilecek ve doları zayıflatabilecek birkaç çeyreklik ekonomik daralmayı da içerip içermeyeceği konusunda bölünmüş durumdalar.

Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Amundi, 2024’ün ilk yarısında ABD’de resesyon bekliyor, bu da grubun dolara olumsuz baktığı ve gelişmekte olan piyasa varlıklarını sevdiği anlamına geliyor.

 

Amundi CIO’su Vincent Mortier, Japonya Merkez Bankası’nın aşırı gevşek para politikasını nihayet sonlandıracağı beklentisiyle döviz pazarında Japon yeninin  “parlayan yıldız” olacağını söyledi. Yen dolar başına 147 civarında işlem görüyor; bu da 30 yılın en düşük seviyelerinden pek de uzak değil.

Tahminlerin öteki ucunda ise Morgan Stanley ABD’de resesyon görmüyor ve Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını yüksek tutabileceğini düşünüyor. Dolar endeksinin halihazırdaki 104 değerinden 111’e yükselmesini, euronun 1 dolara düşmesi ve yen’in dolar başına sadece 142’de seyretmesini öngörüyor.

 

HİSSELER YUKARI MI AŞAĞI MI?

Citi trading stratejisi başkanı Stuart Kaiser’e göre; dünya hisse senedi piyasalarını yönlendiren ABD hisse senetleri için tahminciler, tamamı ve devam mı kamplarına bölünmüş durumda.

Kaiser, “Bazı ayılar görüşlerinde çok kararlı ve 2023’te olmadıysa  2024’te hisse sentlerinde  gerileme yaşanacağına inanıyorlar” dedi.

Deutsche Bank, 2024’ün ilk yarısında ABD’de hafif bir resesyon ve 175 baz puanlık çok büyük bir faiz indirimi öngörüyor. Gerileyen borçlanma maliyetleri S&P 500 endeksini 5.100 puana taşıyacak. S&P 500 bu yıl %19 artışla 4.567’ye yükseldi.

JP Morgan resesyonun mümkün olduğunu düşünüyor ve S&P yılı 4.200 seviyesinde tamamlayacak diyor.  Goldman Sachs ise resesyon riskinin yalnızca sınırlı olduğunu düşünüyor.

Blackrock Yatırım Enstitüsü’ne (BII) göre hisse senedi analistlerinin S&P 500 kazanç tahminleri şu anda COVID-19 salgınından bu yana en dağınık olanı. Laud, yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık varlığı yöneten LGIM’in portföyünde hisse senetlerinin ağırlığın altında olduğunu ve Wall Street’te bir gerileme beklediğini söyledi.

 

Bu arada bazı yatırımcılar başka fırsatlar aramak için ABD ekonomisi tartışmasının ötesine geçti. Pictet Asset Management baş stratejisti Luca Paolini, firmanın bir numaralı yatırım önerisini, değerinin altında olduğuna inandıkları Avrupa hisse senetlerinde kazanç elde etmek olduğunu söyledi.

 

TAHVİLLER GERİ DÖNDÜ

Çoğu ekonomik tahminci, küresel enflasyon artışının sona erdiği konusunda hemfikir. Ancak bunun, tahvil fiyatlarını yükselten dramatik faiz indirimleri anlamına gelip gelmediği yatırımcıların aynı fikirde olduğu bir konu değil.

 

Tahvil devi PIMCO, 2024’te ABD’de resesyon olasılığını %50 olarak tahmin ediyor ve hisse senetleri yerine devlet tahvili öneriyor. HSBC sabit gelir stratejistleri, 10 yıllık ABD Hazine tahvili için şu anda yaklaşık %4,3 olan getiri oranının 2024 sonuna kadar %3’e düşeceğini öne sürüyor.

Insight Investment Management’ın küresel baş yatırım yetkilisi Adrian Gray, devlet tahvili piyasalarının zaten tüm iyismer gelişmeleri iskonto ettiğini söyledi. “Fed, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın gelecek yılın üçüncü çeyreğinden itibaren faiz indirimine gittiğini görüyoruz” dedi.

“Şu anda devlet tahvili piyasaları bundan daha fazlasını fiyatlıyor” dedi ve buradan itibaren getirilerin “biraz” artacağını öngörüyor.

 

Kaynak:  Market bets for 2024 thrown into chaos by US recession conundrum

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler