Sosyal Medya

Döviz

Powell/Fed açıklamaları: Fed faiz artırımlarını hızlandırmaya hazır

Fed Başkanı Powell: – Verilerin gerektirmesi halinde Fed faiz artırımlarını hızlandırmaya hazır – Tepe faiz muhtemelen önceki tahminlerin üzerinde olacak…

Powell/Fed açıklamaları: Fed faiz artırımlarını hızlandırmaya hazır

Fed Başkanı Powell:
– Verilerin gerektirmesi halinde Fed faiz artırımlarını hızlandırmaya hazır
– Tepe faiz muhtemelen önceki tahminlerin üzerinde olacak
– Fed, görev tamamlanan kadar işini yapmaya devam edecek

Fed Powell, Salı sabahı Kongre’ye verdiği demeçte, ekonomideki soğumanın işler, tüketici harcamaları, üretim ve enflasyon hakkındaki son verilere dayanarak “kısmen tersine döndüğünü” söyledi ve merkez bankasının faiz oranlarını birkaç ay önce beklenenden daha agresif bir şekilde yükseltmeye devam edebileceğini söyledi.

“En son ekonomik veriler beklenenden daha güçlü geldi, bu da faiz oranlarının nihai seviyesinin daha önce beklenenden daha yüksek olacağını gösteriyor “dedi.

Capitol Hill’deki iki günlük toplantının başında verilen açıklamalar, ABD ekonomisinin pandeminin başlamasından bu yana üç yıl boyunca ne kadar hızlı değişmeye devam ettiğinin altını çiziyor. Ayrıca, ekonominin en güçlü politika yapıcısı Fed yetkilileri ekonominin yanlış yönde ilerlediğini hissetmeleri durumunda Fed’in daha keskin faiz artırımlarını düşüneceğine dair net bir sinyal veriyorlar.

Bir sonraki toplantı

Fed liderleri 21-22 Mart tarihleri arasında bir sonraki faiz artırımlarını açıklayacakları ve enflasyon, işsizlik oranı, ekonomik büyüme ve merkez bankası tarafından kontrol edilen temel faiz oranı için gelecekteki yol hakkında yeni bir dizi ekonomik projeksiyon yayınlayacakları toplantıyı yapacaklar.

Geçen yılın büyük bölümünde, Fed, 40 yılın en yüksek seviyelerine yükselen enflasyonu yakalamak için koştu ve faiz oranlarını bir yıldan kısa bir sürede %4,5’e artırdı. Faizler ekonomiyi aktif olarak yavaşlatacak kadar yüksek olduğunda, Fed, Aralık ayındaki yarım puanlık artıştan 2023’ün ilk toplantısında çeyrek puana düşerek hızını yavaşlatmaya karar verdi.

O zamanki plan, faiz artırımlarını tamamen duraklatana kadar birkaç çeyrek puanlık artışa daha bağlı kalmaktı, böylece Fed’in geçen yılki kararlarının tam ağırlığı ekonomi boyunca çalışabilirdi. Ancak birkaç hafta içinde, bu plan artık şüpheli.  Beklenenden daha sıcak bir veri akışı Fed faiz artış adımlarının yeniden yükselebileceğini gösteriyor.

Enflasyon hafifledi, ancak fiyatları daha da düşürmek işi zorlaştı

Fed liderleri sürekli olarak önlerindeki tüm verilere dayanarak kararlar alacaklarını söylediler ve genellikle bir politika toplantısından haftalar önce belirli hareketlere bağlı kalmıyorlar. Ancak Powell’ın açıklamaları, Fed’in önceki çeyrek puanlık artış planlarına sadık kalması durumunda enflasyon mücadelesinde bir kez daha geride kalma riski taşıdığına dair artan endişeye cevap veriyor gibi görünüyor.

Ekonomi merkez bankacılarını, ekonomistleri, hanehalklarını ve işletmeleri şaşırtmaya devam ediyor. İşverenler ocak ayında 517.000 kişilik işe alım yaptılar ki istihdam piyasasının soğuma beklentilerini yok etti.  Gözlemciler için şok edici bir şekilde, işsizlik oranı Mayıs 1969’dan bu yana görülmeyen en düşük seviye olan %3,4’e düştü.

Bu arada, enflasyon geçen yazın zirvesinden düştü, ancak normal seviyelerin çok üzerinde. Bu da Fed’in enflasyon mücadelesini zorlaştırıyor.

Piyasalar nasıl tepki verdi

Powell’ın açıklamasının ardından ilk tepki dolarda yükseliş oldu. Ons altın 1830 doların altına sarktı. Euroda ve sterlinde kayıp %0,5’i aştı.

– Ons altın 1821 dolar seviyesinde Mart ayının en düşük seviyelerini test etti
– GBPUSD 1,19’un altına sarkarak 6 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü
– EURUSD 3 Mart’tan bu yana ilk kez 1,06’nın altına sarktı
– ABD hisse piyasaları günün en düşüklerine indi
– FED swapları yeniden 50 baz puan faiz artırım ihtimalini 25 baz puanlık ihtimalden daha yüksek fiyatlamaya başladı
– 2 yıllık Amerikan tahvil faizi %4,962 ile yılın en yüksek seviyelerini gördü

Powell’ın bugün ve yarın Kongre’de yapacağı sunumlar piyasalarda yakından izlenmekte. Genellikle ana mesajların ilk günde verilmesiyle Powell’dan gelen bu son açıklamalar piyasa beklentilerini yeniden şekilleyecek boyutta.

Piyasa Powell mesajlarından sonra Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin ve 14 Mart’ta açıklanacak TÜFE rakamlarının Fed’in 22 Mart toplantısında beklenen 25 baz puanlık artırımını 50 baz puana çıkarabilecek bir etki yapma potansiyeli olup olmadığını izleyecek.

Foreks, Washington Post

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler