Sosyal Medya

Döviz

Powell: “Enflasyonu insanların buna kafa yormayacağı bir noktaya getirmemiz gerekiyor”

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, kademeli şekilde düşmüş olsa da enflasyonun olması gereken seviyenin üzerinde seyrettiğini belirtti; önümüzdeki…

Powell: “Enflasyonu insanların buna kafa yormayacağı bir noktaya getirmemiz gerekiyor”

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, kademeli şekilde düşmüş olsa da enflasyonun olması gereken seviyenin üzerinde seyrettiğini belirtti; önümüzdeki dönemde faiz artışının devam edebileceği sinyalini verdi.

Kongre’de Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komisyonu’ndaki oturumda konuşan Jerome Powell, para politikasında enflasyonla mücadeleye odaklandı ve bu sürecin uzun bir yol olduğunun altını çizdi.

Enflasyonun geçen yıl ortalarından bu yana daha makul seviyelere geldiğini, kademeli şekilde düştüğünü ancak hala yüzde 2’lik hedefin üzerinde seyretmeye devam ettiğini belirten Jerome Powell, “Enflasyon baskıları yüksek seyretmeye devam ediyor. Enflasyonun yüzde 2 seviyesine çekilmesi uzun zaman alacak” dedi.

“Şu aşamada ihtiyatlı hareket etmek için faiz oranı sabit tutuldu”

FED yetkilileri geçen haftaki toplantının ardından politika faizi oranını sabit tutmuş olsa da Jerome Powell ihtiyatlı hareket etmek adına böyle bir karar alındığını söyledi. Powell kararın, bu süreçte yıl sonuna kadar faiz oranı artışına gidilmesine gerek olup olmadığının değerlendirilmesi için daha fazla bilgi toplama amacı taşıdığını belirtti.

FED’in faiz oranını sabit tutması nasıl yorumlanıyor?

ABD Merkez Bankası geçen hafta bir yılı aşkın bir süre içinde ilk kez faiz oranını sabit tutmuştu.

Jerome Powell bu sözlerle geçen haftaki faiz kararının FED’in faiz artışı politikasını sonlandırmaktan ziyade, artışa durum değerlendirmesi yapmak üzere kısa bir süreliğine ara vermiş olduğunu göstermiş oldu.

“İşimiz enflasyonu düşürmek, fiyat istikrarına dönmeliyiz”

FED yetkilileri fiyat istikrarı ve enflasyonu değerlendirirken, gıda ve enerji fiyatlarını kapsamayan çekirdek enflasyon verilerine ve kişisel tüketim giderleri rakamlarına bakmayı tercih ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın kişisel tüketim giderleri fiyatları endeksine göre, enflasyon Nisan ayı itibariyle yüzde 4,7 oranında seyrediyor. Bu oran Mayıs ayı için yüzde 5,3 olarak açıklanmıştı.

Jerome Powell, “Enflasyonu düşürmek bizim işimiz. Faiz oranlarının arttırılması sancılı bir adım olsa da, talebi yavaşlatıyor. Fiyat istikrarına dönmemiz gerekiyor. İnsanların enflasyonu düşünmemesini sağlayacak kadar oranın düşük olduğu bir noktaya gelmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Bekle ve gör” yaklaşımı

Chicago Merkez Bankası Başkanı Austan Goolsbee FED’in bir sonraki adıma karar vermeden önce enflasyon ve iş gücü piyasasında daha net bir tablonun ortaya çıkmasını beklediği; yani ‘bekle ve gör’ politikası izlediğini belirtti.

Merkez Bankası’nın geçen hafta faiz oranını sabit tutma yönünde oy kullanan Goolsbee, “Şu anda tuhaf ve sisli bir ortamdayız, yolun nerede olduğunu kestirmek zor. 10 kez üst üste faiz oranını artırdıktan sonra bir keşif yapmanın en doğru yaklaşım olduğunu düşündüm. Yeterli adımları atıp atmadığımız ya da daha ne yapılması gerektiğini anlamak biraz zaman alacak” diyor.

Goolsbee’ye göre önümüzdeki birkaç ay içinde gelecek verilerle FED’in önünde daha net bir tablo olacağını ve kararını buna göre şekillendirme imkanına sahip olabileceği öngörüsünde bulundu.

Para politikası 2024 seçim süreci için de önem taşıyor

Enflasyonun düşürülmesi konusunda bir mutabakat olsa da, ABD Merkez Bankası başka faiz artışına gerek olup olmadığı ve bunun zamanlaması konusunda fikir ayrılıklarının yaşanabileceği bir noktada.

ABD’nin 2024 seçimlerine hazırlandığı bir sırada faiz oranlarına ilişkinin tartışmanın nasıl şekilleneceği ve olası sonuçları hem siyaset hem de para politikası açısından önem taşıyor.

Başkan Joe Biden için FED’in para politikasının başarısı ya da başarısızlığı, devam eden ekonomik büyüme, daha düşük enflasyon ve bir miktar yüksek işsizlikle yumuşak bir iniş anlamına gelebilir veya Biden’ın yüksek fiyatlar ve ev ya da araba almak isteyenleri zora sokan yüksek faiz oranlarının gölgesinde bir seçim kampanyası yürütmeye zorlayabilir.

Cumhuriyetçiler’den bankacılık sektöründe denetim soruları

Jerome Powell’ın konuştuğu oturum uygulanan para politikasına ilişkin yılda iki kez Kongre’ye yapılan bilgilendirme kapsamında yapılıyor. Ancak oturuma Cumhuriyetçiler’in ABD’de Nisan ayında batan Silicon Valley Bank’in ardından bankacılık sektöründe denetime ilişkin yönelttiği sorular da damga vurdu.

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, bazı öneriler üzerinde hala çalışmaların devam ettiğini, olası değişikliklerin uygulanmasının zaman alacağını ve yakın vadede bankacılık sektörünün etkilenmesinin beklenmediğini söyledi.

Cumhuriyetçiler, ABD ekonomisinin kritik bir dönemden geçtiği sırada bankacılık sektöründe denetime yönelik büyük değişiklikler yapılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler