Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Piyasalar resmen ikiye bölündü! ABD enflasyonu kafaları karıştırdı, gözler o kararda!

Küresel piyasalar dün ABD'de beklentilerin üstünde gelen enflasyon verisiyle karıştı. Fed'in faiz artırma olasılığı yükselirken, piyasalarda gözler ECB'nin faiz kararına çevrildi. ECB'nin adımı için piyasalar resmen ikiye bölündü.

Piyasalar resmen ikiye bölündü! ABD enflasyonu kafaları karıştırdı, gözler o kararda!

Küresel piyasalar  ABD’de beklentilerin üstünde gelen enflasyon verisiyle karıştı.

Fed’in faiz artırma olasılığı yükselirken, piyasalarda gözler ECB’nin faiz kararına çevrildi. ECB’nin adımı için piyasalar resmen ikiye bölündü.

 

 

Küresel piyasaların merakla beklediği ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nin beklentilerin üzerinde gelmesi, Fed’in eylül ayında olmasa bile Kasım ayında faiz artırma olasılığını yükseltti. ABD’nin ardından piyasalar bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ve daha sonra ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı konuşmaya odaklandı.

FED’İN FAZİ ARTIRMA OLASILIĞI YÜKSELDİ

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustosta aylık bazda yüzde 0,6 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 3,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. Piyasaların beklentisi yüzde 3.6 gerçekleşmesi yönündeydi. TÜFE’nin aylık bazda 0,6 oranında artış göstermesiyle enflasyonda Haziran 2022’den bu yana en büyük artış yaşanmış oldu. ABD enflasyon verisi sonrasında altın fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Ons altın yeniden 1900 dolar bandına yaklaştı. Fed’in faiz kararlarında etkili olması beklenen Çekirdek TÜFE’nin aylık bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Eylül ayı olmasa dahi Kasım ayında faiz artışı için beklentileri kuvvetlendirdi.

ABD’de altı ay sonra ilk kez aylık çekirdek enflasyonun yükselişe geçmesi gözleri Fed’in şahin kanadına çevirdi. Analistlere göre çarşamba günkü ABD TÜFE verisinin ardından yılı geri kalanı için faiz artış seçenekleri masada olabilir.

ECB’NİN KARARI İÇİN PİYASALAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Fed’in faiz artırma ihtimalinin yükselmesinin ardından küresel piyasalarda gözler Avrupa’ya çevrildi. Bankanın 2024 için TÜFE’yi yüzde 3’ün üzerinde öngördüğü haberi üzerine faiz kararı bıçak sırtı bir hale geldi.

Avrupa borsalarında satıcılı bir seyir izlenirken, bugün ECB’nin faiz kararının yanı sıra karar sonrası Lagarde’ın yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odağına yerleşti. Enflasyon ve resesyon ikileminin devam ettiği Avrupa’da açıklanan veriler, ekonomik aktiviteye dair olumsuz sinyaller vermeyi sürdürürken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin bugün politika faizini yüzde 70 ihtimalle 25 baz puan artırması öngörülüyor. Ayın başından bu yana Banka’nın yaklaşık yüzde 40 ihtimalle faiz artışına gideceği fiyatlanıyordu.

Bloomberg anketine katılan 34 ekonomist ise ECB’nin pas geçmesini beklerken 32’si faiz artışı öngörüyor. ECB’nin faiz kararı veren Yönetim Konseyi’nin üyelerinden gelen son açıklamalar da konseyin çok net bir şekilde ikiye bölündüğünü ortaya koydu.

 

 

 

 

 

 

turkiyegazetesi.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler