Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatlarını yükselten gerginlik!

Yatırımcılar, İsrail-Hamas savaşındaki yeni gelişmeleri beklerken ve piyasalara dair verilere dikkat kesilmişken petrol fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekiyor. Analizlere göre bu yükseliş, petrolde daha önce kaydedilen ciddi kayıpların en azından bir kısmının geri karşılanması gibi görülüyor.

Petrol fiyatlarını yükselten gerginlik!

İsrail ve Gazze arasında diplomatik ziyaretlerin artması, ham petrol fiyatlarında yüzde 3 civarında bir düşüşe neden olmuştu. Hamas’ın rehineleri serbest bırakma taahhüdü petroldeki düşüşe katkı sağladı.

Bu gelişmeler, çatışmanın Orta Doğu bölgesine yayılacağı ve petrol arzını potansiyel olarak kesintiye uğratacağı beklentilerini azaltarak yatırımcıları rahatlattı.

Ancak, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar, özellikle füze saldırıları devam ettiğinden İsrail’in Gazze Şeridi’ne yapacağı kara saldırısı gibi gelişmeler piyasaların takibinde.

Brent petrol fiyatları  yüzde 0,5 artışla 90,21 dolara yükselirken WTI  yüzde 0,4 artışla 85,86 dolara çıktı.

Petrol fiyatları, İsrail-Hamas savaşının başlamasının ardından dalgalı bir seyir izledi. Ancak bu hafta, bazı kar satışları ve büyük bir tırmanma olmaması nedeniyle sert bir düşüş yaşandı.

Bu hafta, ABD ve diğer büyük ekonomilerden gelen ticaret faaliyeti verileri ve gelecekteki petrol talebi hakkında yeni ipuçları sunacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı da dikkatleri üzerine çekiyor.

Öte yandan, Avustralya ve Japonya’dan gelen Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, bu iki ekonomide Ekim ayında zayıf bir iş faaliyeti dönemi olduğunu gösterdi. Şimdi ise, dünyanın en büyük yakıt tüketicisi olan ABD’de açıklanacak olan Flaş PMI verileri bekleniyor.

İmalat ve hizmet PMI’larının Ekim ayında düşmesi bekleniyor, özellikle yüksek faiz oranları ve yapışkan enflasyonun yerel işletmeler üzerindeki baskısı nedeniyle. Euro Bölgesi ve İngiltere verilerinin de benzer bir eğilim göstermesi ve daha zayıf ekonomik faaliyet ve daha düşük yakıt talebi beklentisi ile yaklaşan bir döneme işaret ediyor.

Bu veriler, Fed toplantısı öncesi faiz oranlarını sabit tutma beklentisi ile birlikte gelecek. Ancak bankanın, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı sinyalini vermesi bekleniyor.

Yüksek faiz oranları, geçtiğimiz yıl petrol piyasaları için önemli bir endişe kaynağıydı çünkü yatırımcılar, böyle bir ortamda ekonomik faaliyetin yavaşlayacağından ve petrol talebine zarar vereceğinden endişe ediyorlardı. Ancak Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintileri ile bu endişeler bir ölçüde denge buldu.

Investing.com’da yer alan konuyla ilgili habere göre petrol stoklarının düşmesi ve Biden yönetiminin Stratejik Petrol Rezervi’ni doldurma planları da bu dengeyi destekledi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler