Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

OECD 2024-25 kehanetleri:  Düşük büyüme ve enflasyon banko, Gazze Savaşı sürpriz

Orta Doğu'da genişleyen bir çatışma, özellikle şokların yüksek enerji ve gıda fiyatları nedeniyle oldukça somut olduğu Avrupa ekonomileri için küresel tahminleri geçersiz kılabilir

OECD 2024-25 kehanetleri:  Düşük büyüme ve enflasyon banko, Gazze Savaşı sürpriz

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2024’te sıkılaşan finansal koşullar, zayıf ticaret hacmi ve düşük iş dünyası ve tüketici güveninin küresel ekonomilere zarar vereceğini öngördü. OECD global görünüm raporu 2023’te beklenenden daha güçlü olan GSYİH büyümesinin yavaşlamak üzere olduğunu açıkladı.

Kuruluş, küresel büyümenin, reel gelir artışındaki toparlanma ve düşük faiz oranlarıyla ivmelenen bu yılki büyümenin yüzde 2,9’dan 2024’te yüzde 2,7’ye düşeceğini, ardından 2025’te yüzde 3’e çıkacağını öngörüyor.

Büyüme hızı eşit değil

Gelişmiş ekonomiler genellikle gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) göre daha yavaş bir büyümeyle karşı karşıya. Avrupa’nın performansı Kuzey Amerika ve büyük Asya ekonomilerinin gerisinde—Türkiye için kötü haber.

Ekonominin yüksek faizlerden yakından etkilendiği ve yüksek enerji maliyetlerinin gelirleri olumsuz etkilediği Avrupa’nın toparlanması oldukça zor olacak.

Buna karşılık, GSYİH büyümesi Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer birçok emtia üreticisi ekonomide daha iyi durumda. GOÜ’ler pandemi öncesinde görülen büyüme oranlarına yakın büyüme oranlarını korudu.

 

Euro bölgesi zor durumda

OECD’ye göre, Euro bölgesi’nde 2023’ün son üç ayında yıllık %0,5’lik bir GSYİH büyümesi bekleyebilir. Bloğun GSYH’sinin bu yıl %0,6 oranında artması, ardından 2024’te %0,9 ve 2025’te %1,5 artması bekleniyor.

Ticari banka finansmanının öneminin nispeten yüksek olduğu ve yüksek enerji maliyetlerinden kaynaklanan gelirler üzerindeki baskının özellikle güçlü olduğu Avrupa’da büyüme geriliyor. Ancak ileriye bakıldığında, enflasyonun yavaşlaması, güçlü istihdam ve artan reel gelirler nedeniyle tüketimin güçlenmesi bekleniyor.

Öte yandan tahmin, 2024’te bloktaki sıkı para politikasının tam etkisinin ortaya çıkacağını ve aktivitenin beklenenden daha güçlü bir şekilde etkilenebileceğini tahmin ediyor.

Enflasyon düşüyor ama endişe kaynağı olmaya devam ediyor

Manşet enflasyon geçen yıl hemen hemen her yerde düştü. Bu durum, temel olarak 2023’ün ilk yarısındaki ılımlı düzeydeki enerji fiyatlarından kaynaklandı.

Ancak kilit OPEC+ ekonomilerinin  arz kesintileri, Haziran ayından bu yana petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu, artan jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan belirsizlikle birleştiğinde iyimser enflasyon beklentilerini gölgeliyor.

Çekirdek enflasyonun G7 genelinde 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3’ün altına gerilediği görülüyor. Büyüme,  yılın ilk yarısında %4,25 olarak tahmin edilmişti.

OECD’ye göre Euro Bölgesi’nde enflasyon bu yılki yüzde 5,5’in ardından gelecek yıl yüzde 2,9’a yavaşlayacak ve 2025’te yüzde 2,3’e yerleşecek.

AMB’nın %2’lik hedefi önümüzdeki iki yıl için gerçekçi değil. Rapor incelenen dönemin sonu için %2,1’e işaret ediyor. Enflasyon ancak  2025 yılının son üç ayında AMB hedefine yakınsayacak.

 

İşsizlik hâlâ düşük

 

OECD ülkeleri genelinde işsizlik oranları, hem 2024 hem de 2025 için beklenen %5,1 ile düşük kalmaya devam ediyor.

Bu oranın ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da artması bekleniyor. Ancak Japonya ve Euro Bölgesi’nde işsizliğin düşük kalması ve mevcut %6,5 seviyelerine yakın seyretmesi bekleniyor.

İşgücü büyümesi küresel olarak güçlü kalmaya devam etti.  Ancak, yılın 3Ç. de yıllık istihdam artışında bir yavaşlama, eleman arayanların sayısında  azalma ve bazı durumlarda işsizlik oranlarında hafif bir yükseliş var.

Halihazırda sıkı işgücü piyasaları özel tüketimi desteklemeye devam ediyor. Olumsuz yönde ise, yüksek faizlerin özel sabit sermaye yatırımlarını aşağı çekeceği öngörülüyor.

 

Konut piyasası hala düze çıkamadı

Konut piyasası hala düze çıkamadı.  OECD ekonomilerinde 2022’nin ikinci yarısı ve bu yılın ilk yarısında emlak yatırımları yüksek ipotek faizleri nedeniyle genel olarak zayıftı. Fiyatlardaki artış 2022 sonundan bu yana yavaşladı ve bazı durumlarda tersine döndü. Avrupa’ya gelince, satışlar ve yatırımlar henüz düşmedi ancak yumuşamaya devam ediyor.

İsrail-Hamas krizinin ekonomik sonuçları

Orta Doğu’da genişleyen bir çatışma, özellikle şokların yüksek enerji ve gıda fiyatları nedeniyle oldukça somut olduğu Avrupa ekonomileri için küresel tahminleri geçersiz kılabilir.

Orta Doğu’da daha geniş bir çatışmanın, enerji piyasalarında ve ana ticaret yollarında ciddi aksamalara neden olması söz konusu. Yayılma işaretleri başlarsa, mali piyasalar ek riski fiyatlar ve ayı pazarına girebilir.  Bu büyümeyi daha da yavaşlatacak ve enflasyona katkıda bulunacak.

Enflasyon beklentilerindeki yükseliş, merkez bankalarının politika faizlerini beklenenden daha uzun süre yüksek tutmasına yol açabilir. Akabinde sıkılaşan kredi standartlarının  harcamaları yavaşlatması ve artan işsizlik ve iflaslarla sonuçlanma göz önünde bulundurulmalı.

 

“Küresel ticareti canlandırmalıyız”

OECD baş ekonomisti Clare Lombardelli, “Küresel ticaret zayıf” dedi. OECD, küresel mal ve hizmet ticaretinin 2023’ün ilk yarısında yıldan yıla yalnızca %0,1 oranında büyümüş olduğunu tahmin ediyor.

 

Sektör, artan korumacı politikalardan ve küresel değer zincirlerinin yeniden yapılandırılmasından etkilendi. Verimlilik ve kalkınma açısından önemi göz önüne alındığında, küresel ticarete ilişkin belirsiz görünüm önemli bir endişe kaynağı.

OECD ayrıca küresel ticareti canlandırmak için çok taraflı işbirliği çağrısında bulundu.

Uzun vadeli büyümeyi desteklemek için neler yapılabilir?

Küresel ekonomi, büyümede belirgin bir yavaşlama veya işsizlikte keskin bir artış olmadan enflasyonun hedefe dönmesi yolunda ilerliyor.

Olumlu ivmeyi sürdürmek için OECD, enflasyonun kontrol altında tutulduğuna dair net işaretler oluşana kadar mevcut sıkı para politikasına devam edilmesini ve gerekirse bir miktar ilave faiz artırımına yer bırakılmasını öneriyor.

Raporda, “Enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıyı sürdürme ihtiyacı, politika faizi indirimlerinin kapsamını 2024 yılına kadar sınırlayacak” ifadesine yer verildi.

OECD aynı zamanda ihtiyatlı maliye politikası çağrısında bulunuyor. Hükümetler yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve savunmaya yönelik ek harcamalarla bütçe dengesini bozmayı yeğliyor. Artan  kamu borçlarını yeniden finanse etmek bütçede finansman giderleri payını artıracak—adeta Türkiye’yi.

Euro Bölgesi’nin önde gelen ekonomilerde devlet tahvili faizleri geçen yıl hızla arttı. Almanya’nın 10 yıllık tahvil getirileri %3’e yaklaşırken, İtalya yakın zamanda %4,5’i aştı.

Raporda, gelecekteki şoklardan kaçınmak için somut harcama ve vergi planlarının önemli olduğu ve yatırımların güçlendirilmesinin, özellikle de “karbondan arındırma yolunda daha hızlı ilerlemenin de önemli olduğu” vurgulandı.

 

Kaynak:  Good news for the global economy in 2024? Here’s the OECD’s forecast

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler