Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

O dünyanın en eski bankası! 1 milyar dolar karşılığında satıldı

İtalya, dünyanın en eski bankası Monte dei Paschi di Siena'nın özelleştirilme sürecinde bir adım attı. 1472'de kurulan bu tarihi bankanın yüzde 25'lik hissesi, 920 milyon euro (1 milyar dolar) karşılığında satıldı.

O dünyanın en eski bankası! 1 milyar dolar karşılığında satıldı

İtalya, dünyanın en eski bankası Monte dei Paschi di Siena’nın özelleştirilme sürecinde bir adım attı. 1472’de kurulan bu tarihi bankanın yüzde 25’lik hissesi, 920 milyon euro (1 milyar dolar) karşılığında satıldı.

 

 

İtalya, iki yıl önce iflasın eşiğinden döndürdüğü Monte dei Paschi di Siena’nın yüzde 25’lik hissesini 920 milyon euro (1 milyar dolar) değerinde elden çıkardı.

 

Maliye Bakanlığı, yaptığı açıklamada İtalya’nın 314.9 milyon hisseyi birim fiyatı 2.92 eurodan sattığını duyurdu. Bankanın hisseleri öncesinde Milano’da 3.07 eurodan işlem görmüştü. Açıklamaya göre, talebin güçlü olması sebebiyle satışın büyüklüğü yüzde 20 artırıldı.

 

İtalya’nın en büyük beşinci bankasının hızlandırılmış satış sürecine BofA Securities, Jefferies ve UBS Europe aracılık etti.

 

İtalyan devleti 2017’de Monte dei Paschi di Siena’yı kurtarmış ve 2021’de tekrar özelleştirmek üzere devralmıştı. Banka uzun yıllardır ekonomik zorluklarla mücadele ediyor, ilk olarak 2009’daki krizde mali olarak desteklendi ve sonrasında kârlılıkta zorlanıyordu.

 

İtalya’nın Avrupa Birliği rekabet otoriteleriyle yaptığı anlaşmalar, bankadaki yüzde 64’lük hissenin tamamının satılmasını öngörüyor.

 

Pazartesi günü gerçekleşen işlemle birlikte, İtalya’nın bankadaki hisse oranı yüzde 39’a düşecek. Bankanın tamamen özelleştirilmesi ise 2024’te bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler