Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Morgan Stanley:  Dünya ekonomisi  zayıf, ama parlak noktalara dikkat

2023’ün ortalarında, küresel ekonomi bir dizi olağandışı olayla karşı karşıya. ABD’de işsizlik 1968’den bu yana en düşük noktasında ve çekirdek…

Morgan Stanley:  Dünya ekonomisi  zayıf, ama parlak noktalara dikkat

2023’ün ortalarında, küresel ekonomi bir dizi olağandışı olayla karşı karşıya. ABD’de işsizlik 1968’den bu yana en düşük noktasında ve çekirdek enflasyon 1983’tekinden daha yüksek. Federal Rezerv ve Avrupa Merkez Bankası, oranları sırasıyla 40 ve 30 yılın en hızlı temposunda artırdı.  Fed, AMB  ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) bilançolarını rekor bir hızla küçültmeye hazırlanıyor.

 

Merkez bankaları enflasyonu yavaşlatma kampanyalarına devam etse de, hem ABD hem de Avrupa muhtemelen resesyondan kaçınacak, ancak Morgan Stanley Research ekonomistleri küresel GSYİH büyümesinin 2023’te %2,9’a yavaşlayacağına inanıyor. Ekonomistlerin geçen yılın sonlarında  2023 için tahmin ettiği büyüme %2,2’ydi.

 

Rapor yılın ikinci yarısında bazı parlak noktalar dikkat çekiyor. Morgan Stanley’in Küresel Baş Ekonomisti Seth Carpenter, “Genel olarak, özellikle Asya’da olmak üzere gelişmekte olan piyasalarda daha iyi performans tahmin etmeye devam ediyoruz” diyor.

 

Özellikle, Çin’in yeniden açılması ve toparlanması, GSYİH büyümesini neredeyse ikiye katlayarak 2023’te %5,7’ye çıkarabilir ve bölgesel gücü döngüsel olarak destekleyebilir. Orta vadede, dijitalleşme gibi trendler, bu yıl %6,5 büyümesi planlanan Hindistan ekonomisini desteklemeye devam ediyor.

İşte bölgesel ekonomileri şekillendirmesi beklenen en önemli temalardan bazıları ve yatırımcıların bu yılın ikinci yarısında ve sonrasında nerelerde fırsat bulabileceğine bir bakış:

 

ABD Yumuşak İnişi Devam Ediyor

Geçtiğimiz yıl boyunca, Morgan Stanley iktisatçıları ABD ekonomisinin tam anlamıyla bir durgunluktan ziyade ılımlı bir ekonomik yavaşlamaya doğru ilerlediğini ileri sürdüler.

ABD Başekonomisti Ellen Zentner, “Bu yıl yumuşak bir iniş izlemeye devam ediyoruz, ancak bu, hane halkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarının ekonomik faaliyet üzerinde ne kadar baskı oluşturduğuna bağlı” dedi. İstihdam kazanımlarının yavaşlayabileceğini ve ABD’deki işsizliği 2023’ün sonunda %4’e ve 2024’ün sonunda %4,4’e çıkarabileceğini belirtiyor.

Zentner, Fed’in 2024’ün başlarında üç ayda bir %0,25’lik kesintilere başlamadan önce politika faizini %5,1’de tutmasını bekliyor. Bankacılık sistemindeki fonlama baskıları 2023 için yeni bir gelişme ve Morgan Stanley’nin ABD görünümü şimdi 2023 için %1,2 GSYİH yıllık büyümesine işaret ediyor;  2024 tahmini ise %0,8.

 

Avrupa’da Tüketim Artışı Yolda

Euro bölgesindeki enflasyon, Ekim 2022’de enerji, mal ve gıda fiyatlarının gerilemesi ile yıllık %10,6’lık bir oranla zirve yaptıktan sonra düşüş yolunda. Baş Avrupa Ekonomisti Jens Eisenschmidt, “Manşet enflasyonun 2023’te %5,4 ve 2024’te %2,3 olmasını bekliyoruz” dedi. “Ancak, ECB’nin %2’lik hedefine geri dönmenin zaman alacağını ve 2024’ün sonuna kadar o noktaya gelinmeyeceğini düşünüyoruz”.

Avrupa’da görece olumlu olan bir diğer nokta da, enflasyona ayak uydurmak için ücretler hızlanırken istihdamın sabit kalması ve 2023 ortalarına kadar istihdam ivmesinin sürmesi. Düşen enflasyon ve artan ücretlerin birleşimi, işçilerin satın alma güçlerinin bu yıl ve 2024’te artmaya başlaması  anlamına geliyor.

Eisenschmidt, “Bu, Euro bölgesindeki GSYİH’nın yaklaşık %50’sini oluşturan özel tüketim için daha olumlu bir zemin sağlıyor” diyor. Bununla birlikte, sıkı para politikasının etkisi giderek artan bir şekilde Euro bölgesi ekonomisini etkilediğinden, ihracat ve yatırımdaki zayıflık daha anlamlı bir GSYİH büyümesinin önüne geçebilir.” Sonuç: 2023’te %0,7 GSYİH büyümesi ve 2023’te %1 büyüme.

 

Çin’de Pandemi Sonrası Toparlanma Hızlanacak

Çin’in toparlanmasının gücü ve önemi yakından incelenip tartışılıyor. Morgan Stanley’in ekonomistleri, 2023’te %5,7 ve 2024’te %4,9 büyüme ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için olumlu bir hikaye yazıyor.

 

Çin Baş Ekonomisti Robin Xing, “Bu yılın başlarında ekonomide ilk dalga, COVID’in vurduğu sektörlerdeki sıçrama, bastırılmış konut talebi ve birikmiş ihracat siparişlerinden geldi” dedi. “Yenilenen teşvikler ve özel tüketimi destekleyen hizmetlerde yeni istihdam sayesinde, ikinci çeyrekte yaşanan bir nefeslenmeden sonra bu yılın ikinci yarısında büyümenin yeniden hızlanmasını bekliyoruz.”

 

Japonya’nın Dirilişi

İlk bakışta 2023 ve 2024 için %1,1 GSYİH büyümesi kayda değer görünmeyebilir. Yine de, Japonya için bu görünüm  olağanüstü güçlü bir nominal büyümeye işaret ediyor.

Japonya Baş Ekonomisti Takeshi Yamaguchi, “Bu, nominal büyüme uzun süredir harcanabilir gelir olarak yerinde sayan Japonya için çok önemli bir değişiklik olacaktır” diyor. “Çalışan gelirleri ve şirket kazançlarında eşzamanlı büyüme, vergi gelirlerinde büyük bir artış ve varlık fiyatları üzerinde potansiyel olarak olumlu etkiler anlamına geliyor.”

Yamaguchi, özel tüketim ve özel sektör sabit sermaye yatırımı harcamalarda gücün devam etmesini bekliyor. “İhracat, ilerleyen aylarda denizaşırı ekonomik yavaşlamadan olumsuz etkilenecek, ancak ihracatçıların kazançlarını desteklemek için yen’in geçmiş dönemlerden farklı olarak nispeten zayıf seviyelerde kalmasını bekliyoruz” diye ekledi.

 

Morgan Stanley yıl ortası global görünüm raporundan alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler