Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif giriş yaptı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika değişikliği beklentileriyle yeni haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Bu hafta, Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Fed yetkililerinin yönlendirmeleri yatırımcıların dikkatini çekecek.

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif giriş yaptı

Dünya genelinde açıklanan makroekonomik veriler, politika faizlerinin artık nihai seviyelere ulaşmış olabileceğine işaret ediyor. ABD’de ekim ayında tarım dışı istihdamın 150 bin kişi artması, işsizlik oranının ise yüzde 3,8’den 3,9’a yükselmesi, iş gücü piyasasının durulmaya başladığına dair sinyaller veriyor.

Fed’in yakından izlediği ortalama saatlik kazanç ise beklenenden daha düşük artarak 34 dolara ulaştı. Bu durum, Fed’in faiz artışlarının sona ermiş olabileceğine yönelik beklentileri artırdı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, gelecek 3 toplantıda faiz artırım ihtimalleri oldukça düşmüş durumda. Fed, gelecek yılın haziran ayında faiz indirimlerine başlayabilir.

ABD’de 10 yıllık hazine tahvil faizi yüzde 4,50’nin altına gerilerken, hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) beklentilerin altında gerçekleşerek hizmet sektöründeki büyümenin yavaşladığına işaret etti.

Fed yetkilileri bu verilere dair açıklamalarda bulunurken, iş gücü piyasasının daha dengeye ulaşıp ulaşmadığı konusunda belirsizlik olduğunu belirttiler.

Yatırımcılar bu hafta Fed Başkanı Powell’ın perşembe günkü konuşmasını ve Fed yetkililerinin açıklamalarını yakından takip edecekler.

Avrupa’da da makroekonomik verilerin enflasyonun gerilediğine işaret etmesi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) “şahin” politikalarında sona gelindiği şeklinde yorumlanıyor.

Cuma günü Avrupa borsalarında karışık bir seyir yaşandı. Avrupa’da da merkez bankası yetkililerinin açıklamaları varlık fiyatları üzerinde etkili olabilir.

Asya borsalarında ise olumlu bir hava hakim. Teknoloji şirketlerinin özellikle Asya’da olumlu etkilenmesi bekleniyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, normalleşme konusunda henüz net bir zaman çerçevesi olmadığını söylese de, enflasyon hedefine ulaşma olasılığının arttığını belirtti.

Çin’deki gayrimenkul endişelerine rağmen, bazı şirketlere yönelik haberler varlık fiyatlarını olumlu etkiliyor. Güney Kore, pay piyasalarındaki açığa satışı Haziran 2024’e kadar kaldırarak piyasalarını destekledi.

Türkiye’de ise Cuma günü Borsa İstanbul’da alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin orta vadeli potansiyel büyüme tahminini yükseltti. Dolar/TL ise hafif yükselişle işlem görmeye devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler