Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel gıda fiyatları 2,5 yılın dibini gördü

FAO verilerine göre, dünya gıda fiyatları ekimde Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Küresel gıda fiyatları 2,5 yılın dibini gördü

FAO verilerine göre, dünya gıda fiyatları ekimde Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

 

 

Dünya genelinde gıda fiyatları, ekim ayında şeker, tahıl, bitkisel yağlar ve et fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle Mart 2021’den bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen dünya gıda fiyatları endeksi, eylül ayındaki 121,3 seviyesinden ekim ayında 120,6 seviyesine düştü.

 

Süt ürünleri endeksi dışında diğer endeksler gerilerken, FAO Tahıl Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %1 geriledi. Uluslararası pirinç fiyatlarının %2, buğday fiyatlarının ise ABD’deki güçlü arz nedeniyle %1,9 düştü.

 

Ekim ayındaki düşüşün temel nedeni, özellikle Brezilya’da artan üretim hızı olarak gösteriliyor. Ancak gelecek yıla ilişkin endişeler, bu düşüşü sınırladı.

 

FAO Et Fiyat Endeksi aynı dönemde %0,6 geriledi. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, ekimde mevsimsel olarak yüksek üretim ve küresel ithalat talebinin azalması nedeniyle aylık bazda %0,7 düştü. FAO Şeker Fiyat Endeksi %2,2 geriledi, ancak bir önceki yılın aynı seviyesinin %46,6 üzerinde kaldı. Ekim ayındaki düşüşün temel nedeni yine Brezilya’daki güçlü üretim hızı olarak belirtildi.

 

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise zıt bir eğilim göstererek ekim ayında %2,2 artış kaydetti ve dokuz aylık düşüşe son verdi. Dünya süt tozu fiyatları, artan ithalat talebi ve El Niño hava koşullarının Okyanusya’daki süt üretimine olan etkisi nedeniyle en çok artışı gösteren kalem oldu.

 

Tüm bu dünya genelindeki gıda fiyatlarının düşmesine rağmen, Türkiye’de gıda enflasyonu hızla artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ekim 2023 enflasyon verilerine göre, gıda enflasyonu yıllık %72, aylık %3,20 olarak gerçekleşti.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler