Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Kredi kuruluşlarının takibindeki İsrail 7,8 milyar dolar borçlandı

İsrail'in, 7 Ekim'de başlattığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar ve ardından devam eden olaylar nedeniyle yaklaşık 30 milyar İsrail şekeli (7.8 milyar dolar) borçlandığı açıklandı.

Kredi kuruluşlarının takibindeki İsrail 7,8 milyar dolar borçlandı

İsrail Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 milyar İsrail şekeli (7.8 milyar dolar) tutarındaki borcun yarısından fazlası olan 16 milyar İsrail şekeli dolar cinsinden ve uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ihraçlar aracılığıyla elde edilirken, yerel piyasadan da 3.7 milyar İsrail şekeli (1 milyar dolar) daha temin edildi.

Maliye Bakanlığı’nın genel muhasebe bölümü, bu borçlanmanın, İsrail’in finansman olanaklarını en iyi şekilde kullanarak hükümetin tüm ihtiyaçlarını karşılamasına olanak tanıdığını belirtti. Ancak, Eylül ayında kaydedilen 4.6 milyar İsrail şekeli bütçe açığının, ekim ayında 22.9 milyar İsrail şekeline yükselmesi, son 12 aylık bütçe açığını yüzde 2.6’ya çıkardı.

İsrail, geçtiği savaş halinin ardından yoğun bir harcama dönemine girmiş durumda. Başbakan Benjamin Netanyahu’nun “muslukları açma talimatı” vermesiyle birlikte, Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron, ekonominin desteklenmesi ve mali pozisyonun korunması arasında dengeli bir yaklaşımın önemli olduğunu vurguladı.

Ancak, bu ek harcamalar ve ekonomideki yavaşlamanın bir sonucu olarak, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları İsrail’in kredi notunu negatif izleme kararı almıştır. Standard & Poor’s (S&P), jeopolitik riskler nedeniyle not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirirken, Fitch Ratings ve Moody’s de benzer endişeleri dile getirmiş ve kredi notlarını negatif izleme almışlardı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler