Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Kırmızı alarm:  Küresel ısınma 10 yıl içinde geri dönülmez eşiği aşabilir!!!

Yerküre ortalamada 1.5 dereceden fazla ısınırsa, bizi hayatta tutan ekosistemde tamir edilemez yaralar açılabilir. 

Kırmızı alarm:  Küresel ısınma 10 yıl içinde geri dönülmez eşiği aşabilir!!!

Reuters’de özeti yayınlanan bir bilimsel araştırmaya göre, küresel ısınma bu on yılda 1,5 derece eşiğine ulaşacak.  1.5 derece  küresel ısınma bir kritik eşik, ya da kırılma noktası.  Yerküre ortalamada 1.5 dereceden fazla ısınırsa, bizi hayatta tutan ekosistemde tamir edilemez yaralar açılabilir.   Koral resiflerin tamamen ortadan kalkması, balıkları besleyen planktonların soyunun tükenmesi, Grönland’da buzulların eriyerek  deniz suyu seviyesinin kıyı şehirlerini sular altında bırakacak  ölçüde yükselmesi olası.  Hatta yeni bir buzçağı gibi felaketlerin dahi olasılığı çok yükseliyor.

Perşembe günü yayınlanan ve bilim adamlarının bu yılki COP28 iklim zirvesinde alarm zilleri çaldıracağını söylediği araştırmaya göre, iklim değişikliği hızlanıyor.  Dünya bu on yılda 1,5 santigrat derece ısınma eşiğini geçecek.

 

 

 

Gezegeni kurtarmak için geç mi kaldık?

Devletler, 2015 Paris Anlaşması’nda küresel ısınmayı sanayi öncesi sıcaklıkların 1,5 derece üzerine çıkmadan erteleme sözü verdi. Ancak aralarında NASA ve Columbia Üniversitesi’nin de bulunduğu bir ekip tarafından hazırlanan yeni makale, bu hedefin halihazırdaki proje ve bütçelerle ulaşılamaz olduğunu öne süren kanıtlara katkıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) kapsamındaki çoğu emisyon senaryosu, dünyanın 2030’larda 1,5C’yi aşmasını öngörüyor.

1980’lerde sera gazlarının iklimi ısıtan etkisine karşı uyaran ilk bilim adamlarından biri olan Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü’nden çalışmanın ortak yazarı James Hansen, “1,5 derece sınırını unutun, o savaşı kaybettik ” dedi.

“Bilim camiamızın eksikliği siyasi liderlere durumun ne  kadar vahim olduğunu açıklayamamak” diye ilave etti.

Dünya halihazırda sanayi  devrimi öncesi sıcaklıkların yaklaşık 1.2 derece  üzerinde ısındı.

 

Yeni araştırmayı eleştirenler de var

2030’a varmadan 1.5 derece kritik eşiğinin aşılacağını kanıtlayan araştırma bir takım iklim bilimcilerinden tepki aldı. Pensilvanya Üniversitesi’nden Michael Mann bir blog yazısında sonuçların “ana akımın oldukça dışında” olduğunu söyledi.

Yeni rapor, Çin’deki sıcak hava dalgalarından Libya’daki şiddetli sellere kadar dünya çapında aylarca süren aşırı hava şoklarının ardından geldi; 2023, tarihteki en sıcak yıl olacak.

Ülkeler, sera gazı emisyonlarını dizginlemeye yönelik küresel ortaklaşma çabalarını tartışmak üzere bu ayın sonunda yıllık BM iklim zirvesi için Dubai’de bir araya gelecek.

 

 

Tartışılan konu:  Ekosistemin sera gazı hassasiyeti

 

Oxford İklim Değişikliği Dergisinde yayınlanan çalışmanın bulguları iki faktörden kaynaklanıyor.

Bilim insanları, iklimin artan karbondioksit seviyelerine karşı ne kadar hassas olduğunu hafife aldılar. IPCC, atmosferik karbondioksit seviyelerinin iki katına çıkmasının yaklaşık 3C  küresel ısınmaya yol açacağına dair tahminler veriyor.

Yeni çalışma, kutuplardan alınan dip buzu örnekleri ve ağaç halkaları gibi kaynaklardan toplanan  iklim verilerinin bu hassasiyetin 4,8C  civarında, yani daha yüksek olduğunu belgeliyor.

Atmosferik karbondioksit konsantrasyonları sanayi devrimi öncesi dönemde milyon başına 280 parçadan (ppm) bugün yaklaşık 417 ppm’ye yükseldi.

Raporda belirtilen bir diğer faktör, Çin’in, kömür santrallerinden yayılan kükürt dioksitin neden olduğu hava kirliliğini temizlemede kaydettiği ilerlemenin yanı sıra, gemicilikten kaynaklanan bu tür emisyonları azaltmaya yönelik çabalarla ilgili. Gökyüzünü temizlemek, sağlık açısından faydalar sağlarken, iklim değişikliğini de hızlandırıyor. Kükürt diyoksit gibi aerosol gazları güneş ışınımını dağıtıp geri yansıtarak aslında küresel ısınmayı frenliyor.

Gezegeni kurtarmak için ortaklaşma yok, para yok

 

Bir çok bilim insanı yeni çalışmanın diğer yeni araştırmalarla uyumlu olduğunu söyledi. Gronigen Üniversitesi’nden iklim bilimci Klaus Hubacek “İklim değişikliği her geçen gün şey hızlanıyor” dedi.

Bu haftanın başlarında Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırma, ısınmayı 1,5°C’ye kadar kontrol altına alma şansının %50 olması için dünyanın 2034 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşması gerektiğini öne sürdü; bu IPCC’nin öngördüğü 2050 küresel hedefinden çok daha erken.

 

Kaynak:  Global warming will reach 1.5C threshold this decade -report 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler