Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Japonya’nın ithalatı yavaşlama gösterdi

Ekim ayında da Japonya'nın ihracatı, Eylül ayının ardından artışını sürdürdü. Ancak bu artışa karşın ithalat, belirgin bir şekilde yavaşladı.

Japonya’nın ithalatı yavaşlama gösterdi

Ekim ayında da Japonya’nın ihracatı, Eylül ayının ardından artışını sürdürdü. Ancak bu artışa karşın ithalat, belirgin bir şekilde yavaşladı.

 

Japonya Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, ekim ayında ihracat önceki yıla kıyasla %1,6 oranında artarak beklentileri aşarken, ekonomistlerin öngörüsü %1,2’lik bir artıştı.

 

Ancak, enerji alımlarındaki düşüşün etkisiyle ekim ayında ithalat %12,5 gerileyerek ticaret dengesinin 662,5 milyar yen açık vermesine neden oldu.

 

Zayıf ihracat, Japonya’nın ekonomik büyüme çabalarını zorlaştırırken, salgın sonrası toparlanmada yaşanan iç talep durgunluğu da olumsuz etkiliyor.

 

Itochu Ekonomik Araştırma Enstitüsü Baş Ekonomisti Atsushi Takeda, “Çin ekonomisinin zayıflaması ve ABD ile Avrupa’dan gelen talepteki yavaşlama nedeniyle ihracatın zor günleri şu an için devam edebilir. Önümüzdeki yılın ortalarına kadar ihracatın toparlanmasını beklemek daha gerçekçi olabilir. Bu süre zarfında Japonya, tüketim ve sermaye harcamalarına odaklanarak açığı kapatmak zorunda kalabilir” dedi.

 

Bazı ekonomistler ise büyüme unsurlarının eksikliği nedeniyle Japonya’nın iki çeyrek üst üste daralma yaşayarak teknik olarak resesyona girebileceği uyarısında bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler