Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Japonya Maliye Bakanı itiraf etti:  Bütçe açıklarını kontrol edemiyoruz

Japonya maliye bakanı, Japon Merkez Bankası BoJ  tahvil getirilerini düşük tutmakta zorlanırken, mali  dengenin de  zorda  olduğu konusunda uyardı. CNCB.com’da…

Japonya Maliye Bakanı itiraf etti:  Bütçe açıklarını kontrol edemiyoruz

Japonya maliye bakanı, Japon Merkez Bankası BoJ  tahvil getirilerini düşük tutmakta zorlanırken, mali  dengenin de  zorda  olduğu konusunda uyardı.

CNCB.com’da çıkan habere göre, Maliye Bakanı Shunichi Suzuki Pazartesi günü, Japonya’nın mali durumunun giderek daha istikrarsız hale geldiği konusunda uyardı.  Ülkede enflasyon 40 yıllık zirvelere tırmanırken, Japon Yeni’nin diğer Asya para birimlerine karşı değer kazanması ihracatı zorluyor. Piyasalar BoJ’nin artık Negatif Faiz Politikasından çıkması ve parasal sıkılaştırmaya geçmesi gerektiğini düşünüyor. BoJ 1990’da patlak veren  deflasyondan kurtulmak için bir çok yöntemi denedikten sonra, pandemiden önce son çare olarak 10-30 vadeli devlet tahvili  faiz oranlarına aşırı düşük bir “tavan” getirmişti. Yani, anılan tahvillerin faizi tavanı aştığında, BoJ piyasaya girip, faiz düşünceye kadar sınırsız miktarda devlet tahvili topluyordu.  Amacı deflasyonla mücadele de olsa, Japonya’da onyıllardır süren sıfır hatta negatif faiz politikası, hükümetin borcunu ödemesini kolaylaştırdı.

Japonya’nın kamu borcu, sanayileşmiş dünyanın açık ara en ağır yükü. Kamu borç oranı yıllık GSYİH’nin iki katından fazla.

Sıfıra yakın tahvil getirileri hükümete yardımcı oldu, ancak tahvil yatırımcıları son zamanlarda enflasyon 41 yılın en yüksek seviyelerinde seyrederken, BOJ’un inatla savunduğu 10 yıllık tahvil getirisindeki %0,5’lik tavanı  kırmaya çalıştı.

Suzuki, bir parlamento oturumunda sunumunu yaptığı 2023 bütçe  politikası konuşmasında, “Koronavirüs ve benzeri sorunlara yanıt vermek için ek bütçeler derlemek zorunda kaldık. Japonya’nın kamu maliyesinin yönetimi görülmemiş  derecede zorlaştı” dedi.

Suzuki, hükümetin Mart 2026’ya kadar olan dönemde yeni tahvil satışları ve borç ödeme giderleri hariç  yıllık bütçe fazlası elde etme hedefini yineledi. Ancak hükümet, on yıldır bütçe dengeleme hedeflerini tutturamadı.

 

Maliye Bakanlığı, faiz oranlarındaki her 1 puanlık artışın, borç servisini 2025/2026 mali yılı için 3,7 trilyon yen (29 milyar $) artırarak 32,5 trilyon yen’e (251 milyar $) yükselteceğini tahmin ediyor.

“Hükümet, piyasa ile yakın iletişim kurarak Japon devlet tahvili (JGB) ihracını istikrarlı bir şekilde yönetmek için çaba gösterecektir” dedi.

Vadesi gelen tahvillerin yeniden borçlanması da dahil olmak üzere genel JGB ihracı, yaklaşık 206 trilyon yen (1.6 trilyon $) değerinde oldukça yüksek bir seviyede kalıyor.  Suzuki “Yükselen giderler yüzünden hedefi sürekli aşan JGB ihracını sabit tutmak için çabalarımızı hızlandıracağız” ifadesini ekledi.

“Kamu maliyesinde sürdürülebilirlik, bir ülkenin kredibilitesinin mihenk taşıdır. Japonya’ya olan güveni koruyup, bir yanda da düşük gelirli vatandaşların geçimini korumak için mali istikrarı güvence altına almalıyız.”

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler