Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İngiltere’de perakende satışlar eylülde geriledi sterlin, euro karşısında dibi gördü

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, ağustos ayındaki yüzde 0,4'lük artışın ardından perakende satışlar Eylül ayında düşüş yaşadı. Özellikle hayat pahalılığı krizi etkisiyle, perakende satışlar Eylül ayında yüzde 0,9 geriledi.

İngiltere’de perakende satışlar eylülde geriledi sterlin, euro karşısında dibi gördü

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, ağustos ayındaki yüzde 0,4’lük artışın ardından perakende satışlar Eylül ayında düşüş yaşadı. Özellikle hayat pahalılığı krizi etkisiyle, perakende satışlar Eylül ayında yüzde 0,9 geriledi.

 

 

Bu dönemde gıda dışı mağaza satışları yüzde 1,9 oranında azalırken, perakendeciler mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle sonbahar giyimine yönelik harcamalarda düşüş yaşandığını raporladılar.

 

İnternet üzerinden satışlar da Eylül ayında yüzde 2,2 düştü; ağustosta bu oran yüzde 0,9 seviyesindeydi. Akaryakıt satışları ise Eylül ayında yüzde 0,8 oranında artış gösterdi.

 

Ülke genelinde perakende satışlar son üç ayda, bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 0,8 oranında azaldı. GfK verilerine göre, Ekim ayında tüketici güven endeksi, hayat pahalılığı krizi ve yüksek faizlerin konut kredilerine yansımaya başlamasıyla son üç ayın en düşük seviyesini gördü.

 

STERLİN DİBİ GÖRDÜ

 

Monex Europe Döviz Piyasası Analisti Nick Rees, verilere dayanarak “tüketici harcamalarında endişe verici bir düşüş gösterdiğini ve İngiltere’nin resesyona girmesi ihtimalinin politika yapıcılar için yeniden değerlendirildiğini” ifade ederek, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) kasım ayında faiz artırımına gitme olasılığının giderek azaldığını savundu.

 

Euro/sterlin paritesi, %0,2’lik artışla 0,8739 seviyesine yükseldi. Bu, sterlinin Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine ulaştığı anlamına geliyor. Şu anda Euro/sterlin paritesi 0,8730 seviyesinden işlem görüyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler