Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF/Georgieva:  Global büyüme zayıf, ama dönüm noktasındayız

IMF direktörü Kristalina Georgieva  7ci Arap Mali Forumu’nda konuştu.  IMF’nin Ocak raporu ardından son duruma dair yorumlarda bulunan Direktör, hala…

IMF/Georgieva:  Global büyüme zayıf, ama dönüm noktasındayız

IMF direktörü Kristalina Georgieva  7ci Arap Mali Forumu’nda konuştu.  IMF’nin Ocak raporu ardından son duruma dair yorumlarda bulunan Direktör, hala aşağı yönlü risklerin ağır bastığını, fakat büyümenin hızlanacağına dair işaretler de geldiğini kaydetti. IMF  resmi sitesinde yer alan yazılı sunumda Türkiye’nib adı geçmiyor, fakat ülkemiz  genelde Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine dahil. Georgieva’nın konuşmasından önemli bölümleri tercüme ettik:

 

Küresel büyüme zayıf kalmaya devam ediyor, ancak bir dönüm noktasında olabiliriz. Geçen yıl yüzde 3,4 genişleyen dünyanın 2023’te yüzde 2,9’a yavaşladığını; ve 2024’te biraz toparlanarak yüzde 3,1’e hızlanacağını  görüyoruz. En son tahminimizi iki hafta önce yayınladık. Ekim ayına göre daha az karamsar olsak da, hala yavaş  büyüme öngörüyoruz ve enflasyonla mücadele 2023 için bir öncelik olmaya devam ediyor.

Olumlu yönde,  enflasyonun 2022’de yüzde 8,8’den bu yıl yüzde 6,6’ya ve 2024’te yüzde 4,3’e düştüğünü görüyoruz – ancak çoğu ülke için hala pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olacak. Çin’in yeniden açılmasının yanı sıra dirençli işgücü piyasaları ve ABD ve AB’deki tüketici harcamaları da yardımcı oluyor.

 

Bu  gelişmeler cesaret verici olsa da, risk dengesi aşağı yönlü olmaya devam ediyor. Çin’in Covid-19 salgını sonrası toparlanması hayal kırıklığı yaratabilir. Enflasyon beklenenden yüksek kalarak daha fazla parasal sıkılaştırma gerektirebilir; ki bu da finansal piyasalarda aniden kötümser fiyatlamaya neden olabilir (Yani finansal çalkantı olasılığı var).  Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı tırmanarak küresel ekonominin ticaret bloklarına ayrışmasına neden olabilir.

 

Orta Doğu ve Kuzey Afrika öngörüleri

 

Küresel ekonomi yavaşlarken Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da da büyümenin 2022’de yüzde 5,4’ten bu yıl yüzde 3,2’ye, 2024’te ise yüzde 3,5’e düşmesi bekleniyor. OPEC + Rusya’nın kota kısıtlamaları ihracatçı ülkeleri zorlayabilir. Petrol ithalatçıları için de zorluklar devam edecek. Bölgedeki bazı ekonomiler yüksek borç-GSYİH oranlarıyla karşı karşıya olduğundan, (bazılarında yüzde 90’a yakın)  kamu borcu özel bir endişe kaynağıdır.

 

Ve art arda dördüncü yılda, bölgedeki enflasyonun küresel ortalamanın üzerinde, yüzde 10’u geçmesini bekliyoruz. Bölgenin gelişmekte olan ve  düşük gelirli ekonomileri için bu, yüksek gıda fiyatları ve bazı durumlarda döviz kurundaki değer kaybının devam etmesi riskini yansıtıyor. Emtia fiyatlarının durulması ve daha sıkı para ve maliye politikalarının amaçlanan etkisini göstermesiyle birlikte enflasyonun kademeli olarak düşmesini bekliyoruz. Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri için enflasyonun sınırlı kalmasını bekliyoruz.

 

Ancak bölge için de riskler konusunda endişeleniyoruz. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve iklim felaketleri, toplumların en savunmasız kesimleri için gıda kıtlığını daha da kötüleştirebilir. Buna özellikle gençler arasında sürekli yüksek olan işsizliği ekleyin ve sosyal istikrar için önemli bir riskle karşı karşıya kalırsınız.

Son olarak da, daha sıkı küresel veya yerel finansal koşullar, yüksek borçlanma maliyetlerine ve bazı durumlarda finansman sıkıntısına yol açabilir. Yurt içinde, çok ihtiyaç duyulan reformlardaki gecikmeler, kalkınma ve kamu maliyesi üzerinde baskı oluşturabilir.

 

 

Kaynak:  IMF Managing Director Kristalina Georgieva Remarks at the Seventh Arab Fiscal Forum

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler