Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İhracatçıya kötü haber: Euro bölgesi Haziran’da keskin bir şekilde yavaşladı

Bu ayın başlarında yayınlanan resmi rakamlara göre Euro bölgesi yılın başında teknik bir resesyona girmişti. Ancak enflasyon, Avrupa Merkez Bankası…

İhracatçıya kötü haber: Euro bölgesi Haziran’da keskin bir şekilde yavaşladı

Bu ayın başlarında yayınlanan resmi rakamlara göre Euro bölgesi yılın başında teknik bir resesyona girmişti. Ancak enflasyon, Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerindeki baskıyı sürdürecek olan yüzde ikilik hedefinin oldukça üzerinde kalıyor. Bölgede ekonomik aktivite  öncü bileşik PMI ölçümüne göre Haziran’da iyice yavaşlarken, uzmanlar yine de AMB’nın parasal sıkılaştırmadan vazgeçmeyeceğini öne sürüyor.

S&P Global tarafından yayınlanan HCOB Flash Euro-bölgesi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) anketinde manşet değer, Mayıs ayındaki 52,8’den Haziran ayında 50,3’e geriledi. 50’nin üzerindeki bir rakam büyümeyi gösterir.

 

S&P Global, verilerin “ilkbaharda kaydedilen kısa büyüme canlanmasının ardından ekonomide yenilenen zayıflığı” gösterdiğini söyledi.

Ocak ayından bu yana yeni siparişler ilk düşüşü kaydederek, istihdam artışını yavaşlattı ve gelecekteki üretime ilişkin kötümserliği vurguladı.

 

Cyrus, “Euro bölgesi GSYİH ilk çeyrekte üst üste ikinci kez düştükten sonra, kısmen Fransa’daki zayıf hizmet faaliyeti nedeniyle GSYİH değişiminin mevcut çeyrekte yeniden negatif bir işaret taşıma olasılığı biraz arttı” dedi. Fransa, imalat ve hizmet sektörlerinde Şubat 2021’den bu yana faaliyette “en sert” düşüşü yaşayarak Haziran ayında Euro bölgesindeki en zayıf performansı kaydetti.

Euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya’da büyüme, Mayıs’tan önceki üç ayda kaydedilen genişlemelerin tam tersine durma noktasına geldi.

S&P Global, tek para birimi alanındaki işletmeler arasındaki endişelerin arttığını söyledi. Raporda, “Haziran, talep görünümü ve özellikle yüksek faiz oranlarının etkisi ve bunun sonucunda hem iç piyasalarda hem de daha ihracat pazarında durgunluk olasılıklarına ilişkin endişelerin daha da arttığına tanık oldu” denildi.

 

S&P Global’a göre tüm haberler kötü değil: PMI “enflasyonist baskıların belirgin bir şekilde soğumasına” işaret etti.

Ancak ekonomistler, PMI verilerinin ECB’yi faiz oranlarını yükseltmekten caydırmayacağını söyledi.

ING kıdemli Euro bölgesi ekonomisti Bert Colijn, “Devam eden enflasyonla birlikte durgun ekonomik tablo AMB  faiz artırımı için elverişsiz gibi görünebilir. Ancak bu verilerin hiçbiri bankanın faiz artırımlarında mola almasının sağlamayacak” uyarısını yaptı.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler