Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Güçlü istihdam piyasası verilerine ragmen ABD için durgunluk beklentisi neden hep gündemde?

Yaklaşık üç yıldır bir durgunluktan bahsediyormuşuz gibi görünüyor.  “Pandemi vurduğundan beri bir durgunluktan bahsediyoruz,” diyor ekonomist Mike ter Maat. “Bu…

Güçlü istihdam piyasası verilerine ragmen ABD için durgunluk beklentisi neden hep gündemde?

Yaklaşık üç yıldır bir durgunluktan bahsediyormuşuz gibi görünüyor.  “Pandemi vurduğundan beri bir durgunluktan bahsediyoruz,” diyor ekonomist Mike ter Maat. “Bu konuşmalar bir türlü son bulmuyor.” Örneğin, JPMorgan Operasyon Direktörü Daniel Pinto, Cuma günü düzenlenen bir konferansta “bir noktada bir durgunluk olacak” derken, Pazartesi günü yeni bir Morgan Stanley notu, yıl sonuna kadar “anlamlı” bir kazanç durgunluğu öngördü. Bunlar, federal hükümetin Mayıs ayında 339.000 iş yaratıldığını ve Wall Street’in 14. ay için tahminlerini aştığını bildirdikten sonra geldi. Neden o zaman?

“Bunun iki nedeni var,” diyor Moody’s Analytics baş ekonomisti Mark Zandi. “Birincisi, yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarının olduğu bir dünyanın tipik olarak bir durgunlukla sona ermesi. Durgunluk hakkında bu kadar çok konuşulmasının bir diğer nedeni, ekonomistlerin durgunluğu tahmin etmek için güvendikleri birçok ekonomik göstergenin ‘durgunluk’ çığlıkları atması ve bunu inkar etmenin zor olması.” Örneğin, ABD’nin 2 yıllık tahvili ile 10 yıllık tahvili arasındaki fark, geçen yılın Temmuz ayından bu yana, durgunluk göstergesi şeklinde kısa vadeli notun getirisinin uzun vadeli olandan daha yüksek oluşu.

Ayrıca, ekonominin alışılmadık derecede savunmasız göründüğüne dair doğuştan gelen bir his var, diyor ter Maat.

Bazı ekonomistler gibi, ter Maat da zaten iki durgunluktan geçtiğimize inanıyor. Biri Covid ile ilgili kapanma nedeniyle 2020’nin ilk ve ikinci çeyreğinde, diğeri ise 2022’nin ilk iki çeyreğinde daha ılımlı. Üçüncüsünün de yolda olabileceğini düşünüyor. Ter-Maat, “Fed yüksek enflasyona karşı mücadele ediyor, işten çıkarma haberleri artıyor ve gelecekteki ekonomik performansın en güçlü göstergelerinden biri olan borsa, enflasyon için düzeltildiğinde biraz düşse bile, yıl boyunca temelde düz” dedi.

2007’de başlayan Büyük Durgunluğu düşünün. İlk işaretleri hatırlıyor musunuz? Tek yapmanız gereken etrafınıza bakmaktı – milyonlarca Amerikalı ödeyemeyecekleri evler satın alıyordu. Sonuçta, ipoteklerin alınması çok kolaydı (düşünün: peşinat yok, düşük ilk aylık ödemeler) ve borçluların geri ödeyebilmelerini sağlamak için çok az standart varken, çok fazla insan – kötü kredi, yetersiz gelirler ve yetersiz kredi puanları ile – kredi aldı. Tahmin edilebileceği gibi, talep çatıya çarptı ve konut fiyatlarını patlamaya kadar yükseğe itti – faiz oranları yükseldikçe ve subprime borçlular temerrüde düşmeye başladıkça balon patladı. Her yerde haciz işaretleri vardı.

Konut depremi borsanın çökmesine neden oldu ve Amerikalılar şaşırtıcı kayıplar yaşadı. Kabul edelim ki, geriye dönüp bakıldığında bu, basitleştirilmiş bir açıklama – – ama mesele şu ki, Büyük Durgunluğun açık bir başlangıcı var gibi görünüyordu. Ve yavaş büyümenin uzun bir toparlanmasıyla işaretlenmiş kesin bir son.

Bugün işler çok daha kafa karıştırıcı ve farklı görünüyor, dedi ter Maat. “Büyük Durgunluk, finansal sektördeki kurumsal başarısızlıklarla birlikte belirgin bir başlangıç yapmıştı. Bugün işler çok daha karışık.” Açık olan tek şey, insanların en son iş raporunda tekrarlanan kesinlikle olumlu bir gösterge olan işleri olduğu. Zandi, “Baktığımız en önemli değişkenlerden biri iş piyasası ve orada güçlü istihdam var” dedi.

Güçlü işgücü piyasası tüketicileri iyimser tutuyor, diyor Bankrate.com ve CreditCards.com’daki kıdemli endüstri analisti Ted Rossman. “Fiziksel malların satın alınmasında bir miktar geri çekilme olsa da, insanlar seyahat ediyor, dışarıda yemek yiyor ve fırtınayı oldukça iyi bir şekilde atlatıyorlar. İsteğe bağlı harcamaların yavaşladığına dair işaretler görmüyoruz.” En önemlisi bu, dedi Zandi. “Günün sonunda, durgunluk ve durgunluk olmaması arasındaki fark güvenlik duvarı olan tüketici ile ilgili.” Şimdilik güvenlik duvarında çatlaklar var” diye ekledi ve kredi kartı piyasasında ve sub-prime kredi alanındaki otomobil kredilerinde daha yüksek borçlar gibi konulara atıfta bulundu. “Ama psikolojik olarak, tüketici hala oyunun içinde.”

YahooFinance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler