Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Google’dan eleştirilere yanıt: Faydalı olduğu için insanlar kullanıyor

İngilizler ekonomik sorunlarının başında Google’a işaret ettiler. Teknoloji devi Google ise yaptığı açıklamada bunların art niyetli olduğunu belirtti.

Google’dan eleştirilere yanıt: Faydalı olduğu için insanlar kullanıyor

Prof. Dr. Çisil SOHODOL “Yaşam maliyeti artışlarının yeni günah keçisi: Google” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, İngiltere’de tüketicilerin Google’a açtığı davayı yorumladı:

Bir teknoloji şirketinin hayatlarımızı “daha pahalı” hale getiriyor olabileceğini hiç düşündünüz mü?
Belki biz aklımızdan geçirmedik ama İngiliz tüketiciler, giderek artan yaşam maliyetleri ile ilgili sorunlar yaşarken teknoloji devi Google’ı bu süreci daha da kötü hale getirmekle suçluyor. Ve bu suçlama öyle bir hale geldi ki Google’ın mobil arama reklamcılığındaki pazar hakimiyetini kötüye kullandığı iddiası, Birleşik Krallık’ta ülkedeki her tüketici için fiilen tazminat talep edilen bir davaya dönüştü.

Açılan davada, mobil aramada rekabeti ortadan kaldırarak rekabet yasasını ihlal ettiği için Google’dan Birleşik Karalık’taki 16 yaş üstü tüm tüketiciler adına yaklaşık 7 milyar euro tutarında tazminat talep ediliyor (Kişi başına ortalama en az 100 euro anlamına geliyor). İddiaya göre Google, reklam verenlerin Google arama sayfasında öne çıkmak için ödediği fiyatları artırmak için pazar hakimiyetini kullanıyor. Bu artan fiyatlar da ürün ve hizmet fiyatlarına yansıtıldığı için tüketiciler satın alımlarda daha fazla harcama yapmak zorunda kalarak zarara uğratılıyor.

Google, şirketin arama sayfalarını ücretli reklamlarla doldurmak ve bu nedenle de şirketlere organik arama sonuçlarına güvenmek yerine tıklamalar için daha fazla ödeme yapma yönünde baskı yapmakla suçlanıyor. Bu baskın gücün, en yüksek teklifi veren yerine kullanıcılar için alakalı reklamlara öncelik vermesi gerektiğine ilişkin bir savaş başlamış durumda.

Tüketici hakları savunucularının görüşleri

Birleşik Krallık Rekabet Temyiz Mahkemesi’nde görülecek “toplu davanın” temsilcisi olan tüketici hakları savunucusu ve Consumer Voice’un kurucu ortağı Nikki Stopford, “Bu eylem bozulan bir dengeyi düzeltmeyi amaçlıyor; yalnızca insanlara borçlu olduklarını geri almakla kalmayıp, aynı zamanda Google’ın yaptıklarının hesabını vermesini sağlamak istiyoruz” açıklamalarında bulundu. Davayı yürüten hukuk firması Hausfeld’in ortağı Luke Streatfeild ise, “Google harika bir hizmet sağlıyor ancak Google’ın yıllardır arama motorlarındaki rekabeti, hizmetlerini kullanan işletmelerin ve nihayetinde tüketicilerin zararına olacak şekilde bastırdığını görmezden gelemeyiz. Rekabetin olmaması fiyatların yükselmesine ve kalitenin düşmesine yol açıyor ve bunun etkileri Birleşik Krallık ekonomisinin her yerinde hissediliyor” diyerek bu işin peşini bırakmayacaklarının altını çizdi.

Google: Yanlış bir şey yapmadık

Google sözcüsü ise: “Bu dava spekülatif ve fırsatçıdır; buna şiddetle karşı çıkacağız. İnsanlar Google’ı faydalı olduğu için kullanıyor. Gerçek zamanlı bir açık artırmayla belirlenen fiyat üzerinden yalnızca reklamların tıklamalarla gösterildiği gibi yararlı ve alakalı olması durumunda para kazanıyoruz” sözleriyle kolay teslim olmayacaklarına vurgu yaptı. Google’ın reklamcılık platformu Google Ads, 2022’de 224 milyar doların üzerinde gelir elde ederek ana şirket Alphabet’in o yılki toplam gelirinin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturduğunu düşündüğümüzde böylesi bir davanın şirketin aleyhine sonuçlanması ve domino etkisiyle farklı ülkelere sıçrayıp regülasyonları değiştirmesi durumunda şirket için bir kriz süreci başlayabilir. Geçen hafta kaleme aldığım “Krizsiz bir dünya mı? Yok öyle bir şey” başlıklı yazımda Uluslararası Kriz Yönetimi Enstitüsü’nün 2022 yılına dair kriz raporu verilerini paylaşmıştım. O rapordaki sonuçlara göre “toplu kurumsal davalar” kaynaklı şirket krizi haberleri 2019 yılından beri sürekli artış gösteriyor. 2019’da toplam kriz haberlerinin yüzde 1,19’u şirketlere karşı açılan toplu davalarla ilgiliyken 2022 yılında bu oran yüzde 7,70’e yükseldi. Yani artık şirketlerin ya da markaların uygunsuz politika ve eylemlerine karışı daha organize bir mücadele var. Google davası da bu işin boyutunun ne kadar büyüyebileceği ve tüm tüketiciler adına bir toplu davaya kadar dönüşebileceğinin en önemli göstergelerinden biri oldu.
Baskın gücü rekabeti ve tüketiciyi olumsuz etkileyecek şekilde kullanma hevesinde olanları hiç de kolay günler beklemiyor gibi görünüyor. Google’a bunu yapan tüketici, diğerlerine ne yapmaz?

(DÜNYA)

BAKMADAN GEÇME

  • Sanayi üretiminde yıllık artış yüzde 2,5’e ulaştı

    Sanayi üretimi yıllık %2,5 arttı Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2025 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı…

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

Benzer Haberler