Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Google hisseleri bu hafta neden ralliye kalktı?

Nasdaq’ın en hareketli hisselerinden biri olan Google’ın çatı şirketi Alphabet geçen hafta yüzde 10’un üzerinde yükseliş kaydetti. Peki bu yükselişin…

Google hisseleri bu hafta neden ralliye kalktı?

Nasdaq’ın en hareketli hisselerinden biri olan Google’ın çatı şirketi Alphabet geçen hafta yüzde 10’un üzerinde yükseliş kaydetti. Peki bu yükselişin ardında ne var?

S&P Global Market Intelligence verilerine göre Alphabet hisseleri bu hafta %10’dan fazla artış gösterdi. Google, Youtube ve Google Cloud’un ana şirketi, yöneticilerin düzinelerce ürün güncellemesini ve yeni yapay zeka (AI) özelliklerini duyurduğu Google I/O adlı yıllık ürün etkinliğinin ardından yükseldi. Cuma günü Alphabet hisseleri bu hafta %11,1 artış gösterdi.

 

Yatırımcılar bu yılın başlarında Microsoft’un OpenAI ile işbirliği yapmaya ve ChatGPT adlı yenilikçi diyalogsal yapay zeka aracını Bing arama motoruna getirmeye karar vermesiyle Alphabet’ten soğumuştu. Google yıllardır arama motoru pazarını domine ediyor ve işletme kârının çoğunu bu segmentten elde ediyor; dolayısıyla bu işe yönelik herhangi bir yeni tehdit yatırımcıları tedirgin etmiş olabilir.

 

Alphabet, Google Bard adlı kendi diyalogsal yapay zeka aracını piyasaya sürerek yatırımcıların endişelerini gidermeye çalıştı. Google I/O etkinliğinde şirket, bu hizmeti dünya çapındaki ülkelerin çoğunda tamamen kullanıma sundu ve Google Drive, Google Photos ve Google Translate gibi hizmetlerinde çok sayıda yapay zeka güncellemesi yaptı. Yatırımcılar muhtemelen bunu Microsoft ile mücadelede olumlu bir gelişme olarak gördüler.

 

 

Etkinlikte muhtemelen yatırımcıları yükselişe geçiren başka ürün duyuruları da vardı. Bunlar arasında Android Auto yazılımına yapılan güncellemeler (Alphabet yıl sonuna kadar 200 milyon arabada olacağını tahmin ediyor), arama sonuçlarına YouTube videoları gibi şeyleri dahil ederek Google Arama’yı daha etkileşimli hale getirmek ve Pixel ürün serisi için üç yeni donanım cihazı yer alıyor.

 

Pixel ürünleri ilginç çünkü Google’ın işini dikey olarak entegre hale getiriyor ve insanların Google Arama’yı kullanmasını sağlamak için Apple gibi diğer donanım sağlayıcılarına ödemek zorunda olduğu satın alma maliyetlerini azaltacak. Referans olarak, Alphabet’in Google Arama’yı cihazlarında varsayılan arama motoru yapması için Apple’a yılda 20 milyar dolar ödediği bildiriliyor.

 

Kuzey Amerika’da %200’ün üzerinde arttığı bildirilen cihaz satışlarıyla Pixel donanımının büyümesini izlemek heyecan verici olacak. Ancak şirket hala akıllı telefon pazarında sadece %2’lik bir paya sahip. Bu oran önümüzdeki birkaç yıl içinde %5 ila %10’a çıkabilirse, Alphabet’in genel satışlarını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda Apple, Samsung ve LG gibi diğer donanım üreticilerine ödediği ücretleri de azaltacak.

 

Microsoft’tan daha fazla yükseldi

Yıla düşüşle başladıktan sonra Alphabet hisseleri şu anda yıllık %32 artış gösterdi ve bu süre zarfında Microsoft’tan daha fazla yükseldi. Tüm bu yeni yapay zeka ürünleri ve bunların Google Arama’yı bozup bozmayacağı hakkında her gün çıkan manşetlerle yıla başlamak şaşırtıcı derecede inişli çıkışlı bir yolculuk oldu.

 

 

borsatek.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler