Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fransa ve İspanya’nın ardından Almanya’dan da şaşırtan enflasyon yükselişi

Alman İstatistik Ofisi’nin verilerine göre AB uyumlu TÜFE Şubat’ta aylık %1, yıllık %9,3 arttı. Beklenti aylık %0,7, yıllık %9’du. Enflasyon…

Fransa ve İspanya’nın ardından Almanya’dan da şaşırtan enflasyon yükselişi

Alman İstatistik Ofisi’nin verilerine göre AB uyumlu TÜFE Şubat’ta aylık %1, yıllık %9,3 arttı. Beklenti aylık %0,7, yıllık %9’du. Enflasyon Ocak’ta %9,2 olmuştu.

Düşen enerji fiyatlarıyla manşet enflasyonda gerileme beklenirken, Almanya’da enflasyon gıda fiyatlarında yaşanan artışın etkisiyle Şubat’ta beklenmedik şekilde güçlendi. 20 üyeli Euro Bölgesi’nde enflasyon verisi yarın açıklanacak. Piyasa beklentisi yıllık enflasyonun %8,6’dan %8,3’e gerilemesi. Dün ie hem İspanya hem Fransa’dan gelen enflasyon verileri beklenenden yüksek açıklandı.

AMB yetkilileri Mart ayı toplantısında da 50 baz puanlık faiz artışına hazırlanıyor. Fakat %2 enflasyon hedefine ulaşabilmek için daha büyük artışları gereğini dillendiren sesler arttı.

Bundesbank/Nagel: ECB’nin Mart ayından sonra da ciddi faiz artırımları yapması gerekebilir

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadele için Mart ayından sonra da ciddi faiz artırımları yapması gerebileceği söyledi. Nagel, Temmuz ayından itibaren de ECB’nin aşırı büyük tahvil portföyünü küçültme çabalarının hızlandırması gerektiğini de vurguladı.

ECB’nin Temmuz 2022’den bu yana faizi 300 baz puan artırdığına işaret eden ve Mart’tan sonra ECB’nin daha ölçülü hareket etmesi gerektiğini savunanlara yanıt veren Nagel, “Son dönemde enerji fiyatlarında görülen düşüş kısa vadede enflasyonun aşağı gelmesine yardım edebilir, ancak enerji fiyatlarının orta vadede etkisi olmayacak ve fiyat büyümesinin ECB’nin yüzde 2 hedefinin üzerinde kalkması riski var” dedi.

“Mart ayında yapılacak faiz artırımı son olmayacak” diye konuşan Nagel, “Daha sonra da ciddi faiz adımları gerekli olabilir” ifadelerini kullandı.

Nagel, faiz oranının ne zaman tepe yapacağı konusunda spekülasyonda bulunmayacağını belirtirken, “Faizler bir kere tepe yaptıktan sonra ECB enflasyonun yüzde 2’ye dönmekte olduğundan emin olana kadar faiz yüksek tutulmalı ” diye konuştu.

Foreks, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler