Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Filipinler ile Çin trilyon dolarlık Güney Çin Denizi’nde çarpıştı!

Filipinler ve Çin, Güney Çin Denizi’ndeki çarpışma nedeniyle ticari suçlamalarda bulundu. Filipinler ve Çin, Pazar günü Güney Çin Denizi’nin tartışmalı sularında gemilerinin çarpışmasıyla ilgili suçlamalarda bulunurken, hayati önem taşıyan su yolundaki hak iddialarına ilişkin gerginlikler de arttı.

Filipinler ile Çin trilyon dolarlık Güney Çin Denizi’nde çarpıştı!

Filipin sahil güvenliği, Çin’i tazyikli su sıkmakla, ikmal gemilerine ve bir sahil güvenlik gemisine çarpmakla suçladı ve bu gemilerden birinde “ciddi motor hasarına” yol açtı. Çin sahil güvenliği ise Filipin gemisinin kasıtlı olarak gemisine çarptığını söyledi.

Çin, Filipinler, Vietnam, Endonezya, Malezya ve Brunei’nin hak iddia ettiği kısımlar da dahil olmak üzere, yıllık 3 trilyon dolardan fazla gemi ticaretinin kanalı olan Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyor. Daimi Tahkim Mahkemesi 2016 yılında Çin’in iddialarının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söylemişti.

Pekin ve Manila, Filipinler’in özel ekonomik bölgesindeki ıssız İkinci Thomas Sığı çevresinde kedi-fare oyunu oynarken, Filipinler, Manila’nın denizcilik iddialarını korumak için 1999′da kasten karaya oturan eskimiş bir savaş gemisinde yaşayan Filipinli askerler için ikmal misyonları konuşlandırıyor.

Amerikan medya kuruluşlarından CNBC’nin haberine göre, İkinci Thomas Sığı, uluslararası alanda Spratly Adaları olarak bilinen adanın bir parçasıdır.

Cumartesi günü Filipinler, Çin’i, sivillerin işlettiği bir hükümet balıkçı gemisine tazyikli su sıktığı için Çin tarafından “yasadışı ve saldırgan eylemler” yapmakla suçladı; Pekin, bu hamleyi meşru “kontrol önlemleri” olarak adlandırdı.

Pazar günkü olayda, Çin sahil güvenliği yaptığı açıklamada, iki Filipin gemisinin defalarca yapılan uyarıları göz ardı ederek, ”Çin hükümetinin onayı olmadan Nansha Adaları’ndaki Ren’ai Resifi’nin bitişiğindeki sulara yasadışı bir şekilde girdiğini” söyledi.

Unaizah Mae 1′in “profesyonel olmayan ve tehlikeli bir ani dönüş yaparak 21556 numaralı Çin Sahil Güvenlik gemisine kasıtlı olarak çarptığı” belirtildi. Filipin tarafının tüm sorumluluğu üstlendiği belirtildi.

Filipin sahil güvenlik sözcüsü Jay Tarriela, sosyal medya platformu X’te “M/L Kalayaan’ın ciddi motor hasarına maruz kaldığını. Çin Sahil Güvenlik’in yanlış bilgilerinin aksine, UM1, CCG gemisi tarafından çarptı.”

Filipin hükümetinin bir görev gücü, ”Çin’in meşru ve rutin bir ikmal misyonuna karşı en son kışkırtılmamış baskı eylemlerini ve tehlikeli manevralarını” kınadı. Açıklamada, Çin’in eyleminin “barışçıl diyalog çağrılarının samimiyeti konusunda şüphe uyandırdığı ve ciddi şüphe uyandırdığı” belirtildi.

Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü, bir sahil güvenlik gemisinin Kalayaan’ı Palawan eyaletine geri çektiğini ve sahil güvenlik gemisi BRP Cabra’nın “tamamen güçlü tazyikli su ile doğrudan hedef alındıktan sonra direğinin hasar gördüğünü” söyledi.

ABD’nin Manila Büyükelçisi MaryKay Carlson, X’te Çin’in “saldırganlığının özgür ve açık bir Hint-Pasifik’e meydan okuyarak bölgesel istikrarı baltaladığını” belirtti.

Yaklaşık 200 Filipinli balıkçı, gençlik lideri ve sivil toplum grubu, ülkenin Güney Çin Denizi’ndeki haklarını savunan sivillerin önderlik ettiği bir ağ olan Atin Ito (“Burası bizim”) tarafından bölgeye düzenlenen bir misyona katıldı. Grup Pazar günü yaptığı açıklamada, on balıkçı teknesinin “tedbirli davranarak hata yaptıkları” için çekilmeye karar verdiklerini belirtti.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler