Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed’in Bej Kitap raporu: ABD’de Ekim ayında ekonomik faaliyet yavaşladı

Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Fed’in “Bej Kitap” (Beige Book) raporunun Kasım sayısını yayımladı.

Fed’in Bej Kitap raporu: ABD’de Ekim ayında ekonomik faaliyet yavaşladı

ABD Merkez Bankası (Fed), ülkedeki ekonomik faaliyetin ekim ayından bu yana yavaşladığını açıkladı.

Fed’in 29 Kasımda yayımlanan Bej Kitap raporu, ekonomik faaliyetin bir önceki raporun yayımlandığı Ekim ayından bu yana yavaşladığına dikkat çekti.

Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, ekonomik faaliyetin bir önceki raporun yayımlandığı ekim ayından bu yana yavaşladığı belirtildi.

Perakende satışların karışık bir seyir izlemeye devam ettiği kaydedilen raporda, tüketicilerin fiyat hassasiyetinin artması nedeniyle isteğe bağlı ürünler ile mobilya ve ev aletleri gibi dayanıklı malların satışlarının ortalamada azaldığı ifade edildi.

Söz konusu raporda, başta gayrimenkul kredileri olmak üzere ticari kredilere olan talebin bir miktar azaldığı kaydedildi. Tüketici kredilerinin sağlıklı kalmayı sürdürdüğü söylenen raporda bazı bankaların tüketici temerrütlerinde ise hafif bir artış olduğu aktarıldı. Raporda ayrıca gelecek 6 ila 12 aya ilişkin ekonomik görünümün de zayıfladığı işaret edildi.

İŞ GÜCÜ TALEBİNDE AZALMA SÜRDÜ

İş gücü piyasasına ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, iş gücüne talebin azalmaya devam ettiğine vurgu yapıldı.

Raporda, ücret artışının çoğu bölgede ılımlı ila orta düzeyde kalmaya devam ettiği, bununla birlikte bazı ücret baskılarının sürdüğü bildirildi.

Fiyat artışlarına da değinilen Fed’in raporda, “Fiyat artışları bölgeler genelinde büyük ölçüde ılımlı olsa da fiyatlar yüksek kalmaya devam etti” ifadeleri kullanıldı. Raporda, “Çoğu bölge ılımlı fiyat artışlarının gelecek yılda da devam etmesini bekliyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, pek çok kişi için navlun ve nakliye maliyetlerinin azalırken, çeşitli gıda ürünlerinin maliyetinin arttığı bildirildi. Çelik ve kereste gibi inşaat girdilerinin maliyetlerinin istikrar kazandığı, hatta düştüğü belirtilen raporda, bölgeler genelinde artan sigorta maliyetlerinin dikkat çekici olduğu, iki bölgede artan borçlanma maliyetinin ticari büyümeyi engellediğinin bildirildiği ifade edildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler