Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed/Powell uyardı:  Faiz indirimini düşünmek için erken

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faiz artırımlarını bitirdiğine ve yakında faiz indirimine geçeceğine inanan yatırımcılara yeni bir uyarıda bulunarak, merkez bankasının enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine geri döndüğüne dair daha fazla kanıt görmesi gerektiğini söyledi.

Fed/Powell uyardı:  Faiz indirimini düşünmek için erken

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed’in faiz artırımlarını bitirdiğine ve yakında faiz indirimine geçeceğine inanan yatırımcılara yeni bir uyarıda bulunarak, merkez bankasının enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine geri döndüğüne dair daha fazla kanıt görmesi gerektiğini söyledi.

Powell Cuma günü Atlanta’daki Spelman College’da yaptığı konuşmasında, “Yeterince kısıtlayıcı bir parasal duruşa ulaştığımıza dair; politikanın ne zaman gevşeyebileceğine dair spekülasyon yapmak için erken olur” dedi.

Para politikasının ” ekonomiyi kısıtlayıcı bölgede” olduğunu kabul ederken, daha fazla faiz artırımını da masada tuttu. “Şartların gerektirmesi halinde politikayı daha da sıkılaştırmaya hazırız” diye ekledi.

Powell uyarısı enflasyonun yavaş yavaş düşmeye devam ettiğini gösteren, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü (temel Kişisel Tüketim Harcamaları endeksi, PCE) verileri ardından geldi. Çekirdek PCE, Eylül’deki %3,7’den Ekim ayında %3,5’e geriledi ve Haziran’daki %4,3’ten düşüş eğilimini sürdürdü. Çekirdek PCE, Fed tarafından en yakından takip edilen enflasyon ölçüsü ve bu nedenle yatırımcılar tarafından da yakından takip ediliyor.

 

Perşembe günü yeni enflasyon rakamları açıklanmadan önce yatırımcılar Fed’in artık faiz artırımlarını bitireceği yönünde pozisyonlar artmıştı. Bir çok uzman kesintilerin 2024’ün ilk yarısında gerçekleşeceğini öngörüyor.

Milyarder yatırımcı Bill Ackman bu hafta Fed’in ilk çeyrekte piyasaların beklediğinden daha erken bir faiz indirimine başlamasını beklediğini  söyledi.

Fed FOMC son toplantısında faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,50 aralığında tutmuştu. FOMC bu yıl son kez 12-13 Aralık’ta toplanıyor.

Powell konuşmasında çekirdek enflasyonun Ekim ayında sona eren altı ayda yıllık %2,5 seviyesinde seyrettiğinin altını çizdi. “Son birkaç aydaki düşük enflasyon değerleri memnuniyetle karşılansa da, %2 hedefimize ulaşmak istiyorsak bu ilerlemenin devam etmesi gerekiyor” dedi

 

Powell ve meslektaşları, salgının etkisinin azalması ve yüksek faizlerin büyümeyi yavaşlatması nedeniyle önümüzdeki yıl büyüme ve tüketici harcamalarının yavaşlamasını bekliyor. Powell, Fed’in agresif faiz artırımlarının tam etkilerinin muhtemelen henüz hissedilmediğini söyledi.

Fed başkanı, ekonomiye ilişkin görünümün alışılmadık derecede belirsiz olduğunu ve Fed’in “dikkatli bir şekilde ilerlediğini” ve toplantı toplantı karar aldığını yineledi. Bu, Fed’in Aralık ayındaki bir sonraki toplantısında faizleri sabit tutacağını; ancak enflasyonu düşürme mücadelesinde zafer ilan etmekten kaçınacağını gösteriyor.

Bu hafta Fed yetkililerinin diğer yorumları da bunu destekliyor.

Örneğin New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonun “çok yüksek” olduğunu ve Fed’in işinin “henüz bitmediğini” söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, bir Alman gazetesi tarafından yayınlanan röportajda, faiz oranlarının “çok iyi bir seviyede” olduğunu ancak artışların bittiği veya kesintilerin ne zaman başlayabileceği hakkında konuşmak için çok erken olduğunu söyledi.

“Şu anda faiz indirimini kesinlikle düşünmüyorum” diye ilave etti.

ABD Hazine tahvili getirileri Cuma günü, Fed Başkanı Jerome Powell’ın agresif faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerine soğuk su dökmesine rağmen düştü.

10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 13 baz puandan fazla düşerek %4,213’e gerilerken, 2 yıllık Hazine tahvili faizi  16 baz puan düşüşle %4,553 oldu.

 

Powell’ın uyarıları Wall Street  hisse endeksleri tarafından dikkate alınmadı. S&P500 Cuma seansını 2023 zirvesinde kutladı.

Edward Jones’un kıdemli yatırım stratejisti Mona Mahajan “Piyasaları üçlü rüzgar yukarı itiyor.” dedi “Birincisi düşen enflasyon. İkincisi Fed’in kenara çekiliyormuş gibi görünmesi ve üçüncüsü de ekonomideki ortaya çıkmaya başlayan soğuma,” dedi. “Neredeyse hisse senetleri için mükemmel ortamdayız. Enflasyon çok  sıcak değil. Ekonomi çok soğuk değil. Piyasaların fiyatladığı de tam olarak bu.”

 

 

Çeşitli dış basın kaynakları

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler