Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FED öncesi altın 2 bin dolar üzeri seviyede

Piyasalar Fed’in toplantısına odaklandı. Altın fiyatları bir miktar geriledi ancak İsrail-Hamas savaşına ilişkin belirsizliğin, bu hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde güvenli liman talebini yüksek tutması nedeniyle 2.000 dolar seviyesinin üzerinde kaldı.

FED öncesi altın 2 bin dolar üzeri seviyede

Orta Doğu’daki çatışmalara ilişkin belirsizliğin devam etmesi, yatırımcıların geleneksel güvenli limanlara yönelmesine neden olurken sarı metal, geçen hafta 5,5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İsrail hafta sonu Gazze’ye kara saldırısı başlatırken piyasalar, diğer Arap güçlerinin çatışmaya katılıp katılmayacağını görmek için bekliyor.

Ancak piyasalar, bu hafta Fed toplantısı için pozisyon alırken dolardaki güçlenme altının daha fazla yükselmesini engelledi. Dolar da Hazine getirileri gibi hafifçe yükseldi.

Spot altın %0,2 düşüşle 2.002,22 dolara gerilerken Aralık vadeli altın 2.011,70 dolarda işlem gördü. Her iki enstrüman da Mayıs ortasından bu yana en yüksek seviyelerine yakın seyretti.

Fed toplantısı ve veri yağmuru bekleniyor

Piyasalar, Çarşamba günkü iki günlük Fed toplantısının sonuçlarına odaklanmış durumda. Merkez Bankasının faiz oranlarını sabit tutmasının bekleniyor.

Ancak yatırımcılar, özellikle son verilerin enflasyonun yeniden yükseldiğini ve ekonomik büyümenin dirençli kaldığını göstermesi nedeniyle Fed’in daha uzun süre daha yüksek faiz oranları konusundaki duruşunu yinelemesini bekliyor.

Fed yetkilileri, bu yıl en az bir faiz artırımı için daha açık kapı bıraktı. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri, bu görünümü etkileyebilir. ABD ekonomisindeki güç de Fed’e faizleri daha yüksek tutmak için daha fazla alan sağlıyor.

Yüksek faizler, sarı metale yatırım yapmanın fırsat maliyetini artırdığı için altın adına kötü bir işaret. Bu düşünce, küresel faiz oranları yükseldikçe geçtiğimiz yıl altın fiyatlarına darbe vurmuştu.

Bu hafta Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da faiz kararlarını açıklayacak.

Bakır, Çin’in PMI umutlarıyla yükseliyor

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, bu hafta Çin’den gelecek önemli ekonomik veriler öncesinde bir miktar yükseldi.

Bakır %0,3 artışla 3,6508 dolara çıkarak üç haftanın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Salı günü açıklanacak olan Çin’in satın alma yöneticileri̇ endeksi̇nin, dünyanın en büyük bakır ithalatçısındaki üretim faaliyetinde daha fazla iyileşme göstermesi bekleniyor.

Ancak Fed toplantısıyla ilgili beklentiler risk iştahını zayıf tuttuğu için bakırdaki kazançların sınırlı kalması muhtemel.

(Investing)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler