Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Faiz kararları ile endeks verileri piyasaların odağında

Küresel piyasalar geçtiğimiz haftayı olumsuz bir seyirle tamamladı. Paraanaliz.com’un yaptığı araştırmaya göre, 23 Ekim 2023 Pazartesi günü başlayan önümüzdeki hafta ABD’de önemli endeks verileri açıklanacak. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları da piyasaların odağında olacak.

Faiz kararları ile endeks verileri piyasaların odağında

Küresel piyasalarda, Orta Doğu’daki çatışmaların artabileceği ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını sıkılaştırabileceği endişeleriyle negatif bir hafta geçirildi. Şimdi ise gözler, ECB’nin vereceği faiz kararına çevrildi ve 23 Ekim itibariyle ABD ekonomisi açısından da önem taşıyan veriler açıklanacak.

ABD’de haftanın önemli ekonomik takvimine göre:

Pazartesi: Chicago Ulusal Aktivite Endeksi

Salı: İmalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)

Çarşamba: Yeni konut satışları

Perşembe: Büyüme, haftalık işsizlik başvuruları, dayanıklı mal siparişleri, toptan stoklar

Cuma: Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, kişisel gelir ve harcamalar

Avrupa’da faiz kararı, özellikle ECB’nin vereceği kararla ilgili beklentileri yansıtacak. Analistlere göre, ECB’nin politika faizini daha fazla artırmasının beklendiğini ancak faiz artırım ihtimalinin fiyatlamalara dahil edilmeye başlandığını belirtiyorlar. Dolayısıyla, piyasalar ECB’nin bu konudaki tutumunu yakından izleyecek.

Ayrıca Asya piyasaları, ABD ve Avrupa’daki düşüşün etkisi altında kalmış durumda ve Çin’deki ekonomik sıkıntılar ve tahvil faizlerindeki artışlar endişeleri artırmış durumda. Japonya’da ise Tokyo TÜFE verileri takip edilecek.

TÜRKİYE’DE DİKKATLER MERKEZ BANKASI’NDA

Türkiye’de ise geçtiğimiz hafta borsada düşüş yaşanırken, altın rekor seviyelere ulaştı. Yeni hafta da dikkatler Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak faiz kararında olacak. Uzmanlar, politika faizinde artış bekliyor ve yıl sonu politika faizi beklentilerini yüzde 40 olarak tahmin ediyorlar. Özellikle Merkez Bankası’nın alacağı karar, piyasalarda yakından izlenecek ve ekonomiye dair önemli bir sinyal olarak değerlendirilecek.

Türkiye’de yeni haftanın ekonomi gündemi şöyle olacak:

Pazartesi: Tüketici güven endeksi.

Çarşamba: Reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı.

Perşembe: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) toplantısında açıklayacağı faiz kararı takip edilecek.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler