Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi’nden iyi haber: Sıcak kış ekonomide toparlanmaya alan açtı, ECB 50 baz puanla yola devam edecek

Bileşik PMI’ın 49,3’ten 50,2’ye sıçraması, ekonominin beklenenden daha iyi performans gösterdiğini anlatıyor. İşletmeler eskisinden daha az maliyet baskısı yaşıyor, ancak…

Euro Bölgesi’nden iyi haber: Sıcak kış ekonomide toparlanmaya alan açtı, ECB 50 baz puanla yola devam edecek

Bileşik PMI’ın 49,3’ten 50,2’ye sıçraması, ekonominin beklenenden daha iyi performans gösterdiğini anlatıyor. İşletmeler eskisinden daha az maliyet baskısı yaşıyor, ancak satış fiyatları yüksek kalmaya devam ediyor. ECB için bu, önümüzdeki hafta 50 baz puanlık bir faiz artışını da garantiledi.

Euro Bölgesi ekonomisi, gaz depolarının korkulandan çok daha az tükendiği son derece ılıman bir Aralık ayı sayesinde kış için dramatik enerji krizi senaryolarından kurtuldu.

Bunun bir durgunluk olup olmadığı bu noktada çok net değil çünkü PMI, işletme ekonomisinde büyümeye işaret eden 50 seviyesinin üzerine çok az çıktı. % -0,1 ile %0,1 büyüme arasındaki fark ekonomistler için ilginç olsa da, genel durgunluk duygusu çoğu kişi için geçerli.

Fakat önemli olan, PMI’daki iyileşmenin hem imalat hem de hizmet PMI’ları arttıkça geniş tabanlı olması. Yeni siparişler hala düşüyor, ancak eskisinden daha yavaş bir hızda. İşletmeler yine işe alım artışı gördü. Bu durum, durgun ekonomik performansa rağmen işgücü kıtlığının burada kaldığı görüşümüzü doğrulamakta ki ücret artışı görünümüne ters risk getiriyor.

Enflasyon için, anket arz yönlü baskılar hakkında iyi haberler getirmeye devam ediyor. Girdi maliyetleri eskisinden çok daha az hızlı artıyor, ancak ankete göre, satış fiyatı artışının yüksek kalması beklendiği için şimdilik esas olarak şirket karlılığına fayda sağlıyor gibi görünüyor. Bu, manşet enflasyonun önümüzdeki aylarda daha önemli ölçüde sönümlenmesine rağmen, çekirdek enflasyonun yüksek kalmasına yönelik risklerin devam ettiği anlamına geliyor.

ECB için bu bir kez daha zor bir durum. Düşen enflasyonist baskılar iyi bir haber, ancak inatla yüksek satış fiyatları ve güçlü bir işgücü piyasası performansı Frankfurt’ta alarm zillerinin çalmasına neden olacak. Gelecek haftaki yönetim konseyi toplantısı için bu, ECB’nin rotasını koruyacağı ve 50 baz puan daha artıracağı anlamına geliyor.

 

ING, S&P Global

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler