Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro bölgesi imalat üretimi, tedarikçi teslimat sürelerinin normalleşmesiyle şubat ayında istikrara kavuştu

Euro bölgesindeki imalat üretim hacimleri şubat ayında geniş çapta istikrar kazandı ve sekiz aylık daralan üretim dizisini sona erdirdi. İtalya,…

Euro bölgesi imalat üretimi, tedarikçi teslimat sürelerinin normalleşmesiyle şubat ayında istikrara kavuştu

Euro bölgesindeki imalat üretim hacimleri şubat ayında geniş çapta istikrar kazandı ve sekiz aylık daralan üretim dizisini sona erdirdi. İtalya, Yunanistan ve İspanya’daki üreticiler, şubat ayında Euro Bölgesi’ndeki fabrika üretimine en büyük desteği verdi.

Ankete katılanlara göre, tedarikçi darboğazlarının hafifletilmesi ve hammadde bulunabilirliğinin iyileşmesi üretim üzerindeki baskıyı azalttı. Nitekim, tedarikçi teslimat süreleri Mayıs 2009’dan bu yana en büyük ölçüde kısaldı. Sonuç olarak, mal üreticilerinin karşılaştığı maliyet baskıları bir kez daha önemli ölçüde hafifledi ve genel girdi fiyatı enflasyonu oranı neredeyse iki buçuk yılın en zayıf seviyesi olan marjinal bir hıza yavaşladı.

S&P Küresel Euro Bölgesi İmalat PMI®, yılın başında 48,8 iken, Şubat ayında hafif bir düşüşle 48,5’e geriledi. Endeks, tedarikçilerin teslimat sürelerine ilişkin alt bileşenler tarafından rahatlarken, Mayıs 2021’den bu yana üretim öncesi stoklarda en belirgin düşüşe işaret eden satın alma stokları nedeniyle geriledi.

Bu iki faktör birlikte, çıktının, yeni siparişlerin ve istihdam endekslerinin manşet ölçü üzerindeki olumlu etkilerini dengeledi. Anket tarafından izlenen sekiz Euro Bölgesi ülkesinden dördü (toplam imalat faaliyetinin tahminen %89’unu oluşturuyor), genişleme bölgesinde İmalat PMI’ları kaydetti. İtalyan mal üreticileri, şubat ayında faaliyet koşullarındaki en hızlı iyileşmeyi kaydetti ve ilgili PMI on ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Yunanistan da benzer bir yükseliş kaydederken, İrlanda ve İspanya aylık bazda marjinal iyileşmeler kaydetti.

Euro Bölgesi’nin “çekirdeği” olan Almanya ve Fransa, İmalat PMI’larının 50,0 eşiğinin daha da altına düştüğünü gördü. Son anket verileri, ilk çeyreğin ortasında Euro Bölgesi genelinde imalat üretiminde bir istikrara işaret etti ve sekiz aylık bir düşüş serisini sona erdirdi. Ankete katılan şirketlere göre, kısmen satıcılardan daha hızlı teslimatlar nedeniyle hammadde tedarikindeki gelişmeler, üretim programlarını destekledi. Aslında, tedarikçilerin teslimat süreleri, şubat ayında Mayıs 2009’dan bu yana en büyük ölçüde kısaldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler