Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi Ekonomisi Geçen Yıl Sonunda Büyüyemedi, Durgunlaştı

Euro bölgesi ekonomisi, Almanya ve İrlanda’daki beklenenden daha kötü performansları nedeniyle 2022 sonunda genişlemeyi başaramadı. Eurostat tarafından Çarşamba günü yayınlanan…

Euro Bölgesi Ekonomisi Geçen Yıl Sonunda Büyüyemedi, Durgunlaştı

Euro bölgesi ekonomisi, Almanya ve İrlanda’daki beklenenden daha kötü performansları nedeniyle 2022 sonunda genişlemeyi başaramadı.

Eurostat tarafından Çarşamba günü yayınlanan verilerde, gayri safi yurtiçi hasıla geçen yılın son üç ayında bir önceki çeyreğe göre değişmedi.

Hanehalkı harcamaları ve yatırımları azalırken, hükümet harcamaları düşüşleri dengelemeye yardımcı oldu. Kıtanın en büyüğü olan Almanya’nın ekonomisi %0,4 oranında küçülürken, İrlanda’nın ekonomisi başlangıçta bildirilenden önemli ölçüde daha az arttı.

Düşünülenden daha kasvetli olsa da, açıklanan veri, bloğun Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra kaçınılmaz olarak görülen bir durgunluktan kıl payı atlatmayı başarabileceği anlamına geliyor. İleriye baktığımızda, analistler artan yaşam maliyeti tüketiciler üzerinde ağırlık kazanmaya devam ettikçe ilk çeyrekte bir gerileme öngörüyorlar.

Enflasyon bir sorun olmaya devam ediyor. Gıda ve enerji gibi bileşenleri ortadan kaldıran çekirdek enflasyon, enerji maliyetlerindeki geri çekilmenin dördüncü ay boyunca manşet enflasyonu düşürmesine yardımcı olmasına rağmen, geçen ay rekor bir hızla %5,6’ya yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası, önümüzdeki hafta toplandığında borçlanma maliyetlerini yarım puan daha artıracak ve tarihindeki en agresif sıkılaştırma baskısına katkıda bulunacak. Muhtemelen önümüzdeki aylarda daha fazlası gelecek. Tüm bu sıkılaştırma adımlarının da Euro Bölgesi ekonomisinde bu sene yük oluşturması bekleniyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler