Sosyal Medya

Döviz

Ekonomistler ABD’de Resesyonun Gecikmesini Bekliyor

Bir dizi raporun istikrarlı bir şekilde artan faiz oranlarına rağmen şaşırtıcı derecede dirençli bir ekonomiye işaret etmesinin ardından, ülkedeki ekonomistlerin…

Ekonomistler ABD’de Resesyonun Gecikmesini Bekliyor

Bir dizi raporun istikrarlı bir şekilde artan faiz oranlarına rağmen şaşırtıcı derecede dirençli bir ekonomiye işaret etmesinin ardından, ülkedeki ekonomistlerin çoğu ABD’de bu yıl resesyonun önceki tahminlerinden daha geç başlamasını bekliyor.

Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği tarafından yapılan bir ankete yanıt veren 48 ekonomistin yüzde 58’i bu yıl bir durgunluk öngörüyor. Birliğin Aralık ayında yaptığı ankette bunu söyleyenlerin oranı aynıydı. Ancak durgunluğun Mart sonunda başlamış olacağını düşünenlerin oranı dörtte birde kaldı. Bu oran Aralık ayında yüzde 50’ydi.

İşletmeler, meslek odaları ve akademi çevrelerinden ekonomistlerin katıldığı anketin verileri bugün yayınlandı.

Ekonomistlerin üçte biri Nisan-Haziran çeyreğinde durgunluk bekliyor

Ankete yanıt veren ekonomistlerin üçte biri, artık Nisan-Haziran çeyreğinde bir durgunluğun başlamasını bekliyor. Beşte biriyse durgunluğun Temmuz-Eylül çeyreğinde başlayacağını düşünüyor.

Ekonomistlerin gerilemenin ne zaman başlayacağına ilişkin beklentilerindeki gecikme, ABD Merkez Bankası’nın büyümeyi yavaşlatmak ve yüksek enflasyonu frenlemek için faiz oranlarını sekiz kez arttırmasına rağmen hala güçlü bir ekonomiye işaret eden bir dizi hükümet raporunun ardından geldi.

Ocak ayında, işverenler yarım milyondan fazla kişiyi işe aldı ve işsizlik oranı, 1969’dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 3,4’e ulaştı.

Perakende mağazalarda ve restoranlarda satışlar Ocak ayında yüzde 3 artarak yaklaşık son iki yılın en keskin aylık kazancını elde etti. Bu, ekonominin büyümesinde büyük payı olan tüketicilerin bir bütün olarak mali açıdan hala sağlıklı hissettiklerini ve harcamaya istekli olduklarını gösteriyor.

FED enflasyonu resesyona yol açmadan düşürmeyi hiçbir zaman başaramadı

Aynı zamanda, hükümetten gelen bazı açıklamalar, enflasyonun birkaç ay boyunca zayıfladıktan sonra Ocak ayında yeniden yükseldiğini gösterdi ve bu durum, FED’in gösterge faiz oranını önceden beklenenden daha fazla arttıracağına dair korkuları körükledi. FED, kilit oranını yükselttiğinde, genellikle daha yüksek ipoteklere, otomobil kredilerine ve kredi kartı borçlanmasına yol açıyor. İşletme kredilerindeki faiz oranları da yükseliyor.

“Güçlü ABD Ekonomisi Borsayı Canlı Tutuyor”

Daha sıkı kredi, ekonomiyi zayıflatabilir ve hatta durgunluğa neden olabilir. Cuma günü yayınlanan bir ekonomik araştırma, FED’in enflasyonu son zamanlarda ulaştığı yüksek seviyelerden resesyona yol açmadan düşürmeyi hiçbir zaman başaramadığını ortaya koydu.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler