Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ECB için geri sayım başlarken gözünüz bu verilerde olsun!

 Avrupa'da şu anda yeşil renkte olan finans piyasaları için yoğun bir hafta başlıyor. Önümüzdeki Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı ana olay olacak.

ECB için geri sayım başlarken gözünüz bu verilerde olsun!

 Avrupa’da şu anda yeşil renkte olan finans piyasaları için yoğun bir hafta başlıyor. Önümüzdeki Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı ana olay olacak.

 

 

 

Piyasa iki seçeneği tartışıyor: Birincisi, ECB’nin duraklamayı tercih ederek faiz oranlarını değiştirmemesi.

Diğer seçenek ise enflasyona ilişkin son makro verilerin pek de iyi olmaması nedeniyle faiz oranlarını 25 baz puan artırarak %4,50’ye yükseltmesi; bu, art arda onuncu faiz artışı olur.

Dolayısıyla ECB kararını ve ECB Başkanı Christine Lagarde‘ın basın toplantısını dikkatle izleyeceğiz.

Link Securities şöyle bir değerlendirme yapıyor:

“İlk durumda, eğer faiz artırımına gitmezse ECB’nin mesajı muhtemelen ‘şahin’ olacak ve verilerin, özellikle de enflasyon görünümünün gerektirmesi halinde yeni faiz artırımlarına açık kapı bırakacaktır.

Tersine ECB, faizleri yeniden artırmayı seçerse büyük olasılıkla bu son hamleyle faiz artırım sürecinin şimdilik sona erdiği mesajını vermeye çalışacaktır.

Her iki durumda da piyasaların vereceği tepkiyi tahmin etmek zor, bu nedenle bunu tahmin etmeye cesaret edemiyoruz.

ECB’nin politika faizini yükseltmemesi ve enflasyon düşmeye devam ederse bunu tekrar yapmamak için ‘açık kapı bırakması’ onlar adına en iyisi olacaktır ancak bu olası senaryoya düşük bir ihtimal veriyoruz.

Bu çeyreğin son toplantısında ECB’nin Euro Bölgesi için yeni makroekonomik tablosunu açıklayacağını ve bu tabloda enflasyonu yukarı yönlü, bölgedeki ekonomik büyümeyi ise aşağı yönlü revize etmesini beklediğimizi de belirtmek gerekir ki bu da teyit edildiği takdirde kısa/orta vadede Euro Bölgesi ekonomisinde potansiyel bir stagflasyon olasılığını artıracaktır.”

 

ECB için önemli veriler

Ekonomik takvime baktığımızda bu hafta ECB’nin şüphesiz dikkate alacağı başka önemli veriler de var.

Örneğin, yarın İspanya ve Portekiz gibi birçok Avrupa ülkesinde Ağustos ayı TÜFE’sini izleyeceğiz. Her iki ülke için de TÜFE’nin Temmuz ayına göre daha yüksek olmasının beklendiğini hatırlatıyoruz. Almanya ve Euro Bölgesi‘nde ise yatırımcı güvenine ilişkin ZEW endeksi yayımlanacak.

Çarşamba günü sıra ABD TÜFE’sinde olacak. Bu verinin de Temmuz ayından daha yüksek olması bekleniyor.

Bu durumda konsensüs, bir önceki ay %3,2 olan enflasyonun %3,6’ya yükseleceği yönünde. Dikkatli olmakta fayda var çünkü ABD’de enflasyon, Fed tarafından ülke ekonomisinin sağlığını ölçmek için kullanılan ölçütlerden biri ve yüksek veriler, merkez bankasını 20 Eylül’de faiz oranlarını tekrar yükseltmeye teşvik edebilir.

Cuma günü ise Fransa ve İtalya‘da TÜFE, ABD’de sanayi üretimi gibi diğer önemli makro verilerle haftayı sonlandıracak, Eurogroup toplantısına dikkat kesileceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

tr.investing.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler