Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in yeniden açılması, Gelişmekte Olan Piyasa varlıkları için karışık bir nimet

Çin’in yeniden açılma hikayesi hızla gelişmekte olan piyasalardaki en önemli ticaret teması haline geliyor. Bu nedenle varlık sınıfları arasındaki potansiyel…

Çin’in yeniden açılması, Gelişmekte Olan Piyasa varlıkları için karışık bir nimet

Çin’in yeniden açılma hikayesi hızla gelişmekte olan piyasalardaki en önemli ticaret teması haline geliyor. Bu nedenle varlık sınıfları arasındaki potansiyel etkisini bulmak küresel yatırımcılar için hayati önem taşıyor.

Hisse senetleri için, tüketici talebini artırmayı, kurumsal nakit akışlarını iyileştirmeyi ve ticaret hacimlerini canlandırmayı vaat ettiği için bir destek. Bununla birlikte, para birimleri için, enflasyon yoluyla reel getirileri düşürerek, Çin’in cari hesabına baskı yaparak ve Federal Rezerv tarafından bir politika pivotunu geciktirerek bir yük de olabilir. Tahviller için, karışık bir görüntü.

Ülkenin Covid Sıfır politikasını gevşetmesi ve büyümeyi canlandırmaya yönelik teşvikler, Hong Kong’da listelenen Çin hisse senetlerini 2006’dan bu yana bir yıla en iyi başlangıcı, yuanı altı ayın en yüksek seviyesine ve tahvillerini üçüncü bir aylık ralliye doğru gönderdi. Ayrıca, Tayland bahtından Güney Afrika randı’na ve Brezilya hisse senetlerine kadar gelişmekte olan piyasalarda kazançlar sağladı. Tahminler, ikinci en büyük ekonominin 2023’te %4,8 oranında büyüyebileceğini, ABD’de %0,4 ve Avrupa Birliği’nde %0,1’lik bir genişleme ile karşılaştırılabileceğini gösteriyor.

Singapur’daki NatWest Markets’te döviz stratejisti olan Galvin Chia, “Çin’in yeniden açılma hikayesi, özellikle bölgesel ekonomilere ve küresel emtia tedarikçilerine olumlu yayılmalar getirerek, gelişmekte olan piyasa duyarlılığının temel itici gücü olacak” dedi. “ABD ve Euro Bölgesi’nin düşüşte olduğu bir zamanda Çin’in yükselişe geçmesi, talep yavaşlamasını kısmen dengeleyeceği için kesinlikle bir iyimserlik kaynağıdır.”

Gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve para birimleri 1990’lardan bu yana bir yıla en güçlü başlangıcı yaptı ve tahviller, Çin’in pandemik mücadeleleri sırasında kenarda kalan yatırımcıların geri dönmesiyle on yıldan fazla bir süredir en iyi kazançları kaydediyor. GAMA Portföy Yönetimi geçen ay gelişmekte olan piyasalarda yükselişe geçti. Geçtiğimiz yılın çoğunda düşüş eğiliminde olan Fidelity International, şimdi Çin ve Latin Amerika’yı destekleyen varlıklara aşırı ağırlık veriyor.

“Çin’in büyüme yanlısı politikaları beklediğim son itici güçtü,” diyor GAMA’da küresel makro portföy yöneticisi olan Rajeev De Mello. “Tayvan, Güney Kore ve Malezya, Çin’in mallara olan talebinin daha büyük faydalanıcıları olurken, Şili, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika, emtia ihracatı yoluyla Çin’e maruz kalacak. Uluslararası seyahatlerin açılması, öncelikle Tayland gibi Çinli turistler için en yakın destinasyonlara fayda sağlayacaktır. ”

Dahası, Çin’in daralan fabrika kapısı deflasyonu, faaliyetin geri dönüşüne işaret ederken, tüketici enflasyonundaki küçük bir artış hala merkez bankasının teşvik eklemesi için yer bırakıyor. Morgan Stanley, yuanın kazançlarının devam etmesini bekliyor ve miktar stratejistleri, hedge fonlarının ve uzun süredir sadece para yöneticilerinin A hissesi fikirleri aramaya başladığını söylüyor. BNP Paribas SA, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi için hedefi yükseltti ve politika desteğinin Çin’in bu yıl %5’in üzerinde büyümesini sağlayacağını söyledi.

Stagflasyon Riski

Ancak iyimserlik koşusu, eleştirmenlerini de çekmeye başlıyor. Çinli fabrikalar hayata geri dönerken, yatırımcılar enflasyon baskılarının büyüme dürtüleri kök salmadan çok önce artma riskini tartışıyorlar. UBS Group AG, yuanın pahalı olduğunu ve Çin’in yeniden açılma temasının hisse senetleri ve faiz mükellefleri aracılığıyla daha iyi oynandığını söylüyor. Ödemeler dengesi merceği ile analiz edildiğinde, para biriminin yeniden açılmadan kaybedecek daha çok şeyi var.

Bazı analistler bir adım daha ileri gidiyor ve stagflasyon hayaletini yükseltiyor – çok az büyüme ile çakışan yüksek enflasyon dönemi. Fed’in şahin kalmak için Çin’den gelen enflasyonist baskıları gerekçe göstereceği endişesi de görünüm üzerinde ağırlık oluşturuyor.

Singapur’daki BNY Mellon Yatırım Yönetimi’nde makro ve yatırım stratejisti olan Aninda Mitra, “Yeniden açılma Çin ihracat fiyatları üzerinde baskı oluşturacak ve Fed resmini karmaşıklaştıracak” dedi. “Beklenti uzak olsa da, yatırımcılar stagflasyon riskine dikkat etmeli. Bu, ekonomi zayıflarken bile Fed’in faiz indirimini önleyecek ve oranlar daha uzun süre daha yüksek kalabilir.”

Politika Etkisi

Geçen hafta, Çin’in para birimi, yeniden açılma konuşmasının piyasalarda tur atmaya başladığı Kasım ayının başından bu yana %9 arttı. Para yöneticileri şimdi aşırı değerli hale geldiğine bahse giriyorlar. JPMorgan Chase & Co., yuan’ın taşınmasının artık çekici olmadığını ve “Çin’in yeniden açılma coşkusu” fiyatlandırıldıkça piyasalarda bazı kısa pozisyonları yeniden kurmaya çalışacağını söyledi.

Singapur’daki SEB AB’nin Asya stratejisi başkanı Eugenia Victorino, “Yeniden açılmanın gerçekleşme hızı göz önüne alındığında, Çin’de enflasyonist baskının ortaya çıkması kaçınılmaz” dedi. “Büyüme yanlısı bir Çin politikası, küresel arzın kısıtlandığı bir zamanda, tipik olarak enerji fiyatlarında bir artışa yol açıyor. Bu, merkez bankalarının hızla güvercin bir duruşa dönmesini engelleyebilir.”

Ancak şimdilik, çoğu yatırımcı toparlanmayı ve gelişmekte olan piyasalara yayılmasını sağlamaktan mutluluk duyuyor. JPMorgan verilerine göre, gelişmekte olan piyasa hisse senetleri pazartesi günü yükseldi ve ortalama risk primi 9 baz puan azalarak 453’e geriledi.

“Şüphesiz, Çin’in yeniden açılması gelişmekte olan piyasa büyüme beklentilerini iyileştiriyor ve bu da varlık sınıfı genelinde daha geniş piyasa duyarlılığını destekliyor” diyor Londra’daki Fidelity International’da para yöneticisi olan Paul Greer.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler