Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin, üst üste 7 aydır altın alıp stokluyor… Rusya ve Çin neden bu kadar altın topluyor?

Dünyanın en büyük döviz rezervine sahip Çin, altın rezervini de art arda yedi aydır artırıyor.

Çin, üst üste 7 aydır altın alıp stokluyor…  Rusya ve Çin neden bu kadar altın topluyor?

Dünyanın en büyük döviz rezervine sahip Çin, altın rezervini de art arda yedi aydır artırıyor.

Çin Merkez Bankası’na (PBoC) göre mayısta altın stokları 16 ton arttı. Toplam stoklar, kasımdan geçen aya kadar 144 ton eklendikten sonra 2 bin 92 tona ulaştı.

Dünyanın en büyük döviz rezervine sahip Çin’de Merkez Bankası (PBoC) yedi aydır altın almaya devam ediyor. Mayıs ayındaki 16 ton alım ile resmi rezervler 2 bin 92 tona ulaştı. Kasım ayından beri alınan miktar ise 144 ton. Mayıs ayı sonu itibariyle döviz rezervi ise 3.2 trilyon dolardan 3.18 trilyon dolara geriledi.

Artan küresel enflasyon ve ABD Doları’nın rezerv para konumunun sorgulanması gibi nedenlerle geçtiğimiz yıl merkez bankaları rekor düzeyde altın alımı yaptılar ki, bu küresel altın talebinin dörtte birini oluşturuyor. Bu yılın ilk çeyreğinde eğilim yavaşlasa da Çin Merkez Bankası alımını devam ettirirken, Çin Merkez Bankası’ndan daha fazla alım yapan sadece Singapur Merkez Bankası oldu.

 

 

 

 

Dünya Altın Konseyi tarafından yaptırılan ankete göre önümüzdeki yıllarda merkez bankalarının dörtte biri altın alımına devam edecek ki, bu durum da ABD Doları’nın gelecekteki rolünün sorgulanmasına neden oluyor.

Çin Merkez Bankası’nın bu yedi aylık altın alım rallisinden önce Eylül 2019’da sona eren ve 10 ay süren, bir diğeri de 2016 yılında sona eren altın alım rallileri olmuştu.

 

Merkez bankalarının yoğun altın alımının temel nedeni, küresel belirsizliğin ve çatışmaların artmasının yanında, doların rezerv para olarak giderek zayıflayan konumu ve merkez bankalarının rezervlerde çeşitlendirmeye ihtiyaç duyması…

 

Altın, tarihsel olarak enflasyona karşı bir koruma, denizler dalgalandığında güvenli bir liman ve yatırım varlıklarını çeşitlendirmenin bir yolu olarak görülür. Dünyada ise, altına talep oluşturacak birçok faktör var; Ukrayna savaşı, Üçüncü Dünya Savaşı ihtimali, yüksek enflasyon ortamı, banka iflaslarıyla sinyalleri alınan büyük bir finansal kriz belirsizliği, borsalarda sert düşüşler beklentisi, dünya ekonomisinde ciddi bir durgunluk ihtimali vd…

 

Portföylerde altın bulundurmayı artan belirsiz risklere karşı harika bir koruma olarak gören çoğu uzman, altında henüz zirveyi görmediğimizi savunarak “Jeopolitik gerginlik, enflasyonun ve ekonominin belirsizliğini koruması nedeniyle altın fiyatları yükselmeye devam edebilir. Zirve uzun vadede 2.000 – 2.500 doların çok üzerinde olabilir” diyorlar.

 

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Rusya son dönemde en çok altın toplayan ülkelerden birisi oldu.

 

Rusya’da külçe altın talebinde beş kat artış yaşandığı açıklandı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre,2022 yılında Rusya’nın altın rezervi ve artışı hakkında açıklama yapıldı.

Dünyanın altın talebini adeta fark atarak geçen Rusya’da rezerv ve talep 2022 yılında 5 kat artış gösterdi. Dünya Altın Konseyi verilerine göre,2022 yılında Rusya’nın altın rezervi ve artışı hakkında açıklama yapıldı.

Rusya neden külçe külçe altın alıyor? Rekor artış- Altın alımında liderler Çin, Almanya ve Hindistan olarak kaydedilirken, uzmanlar jeopolitik istikrarsızlık nedeniyle altına olan talebin arttığını vurguladı.

Uzmanlara göre ülkelerin merkez bankalarının yoğun altın talepleri, ABD ve Batı ülkelerinin mali yaptırımları nedeniyle dolar ve euronun daha az güvenli hale geldiğini kanıtlarken, özel yatırımcılar döviz sıkıntısı nedeniyle fonlarını altın alarak kurtarmaya çalıştı.

Sonuç olarak değerli metalin popülaritesinde keskin artış yaşandığına vurgu yapan uzmanlar, aynı zamanda altını saklamanın bazı yatırımcılar için sorun olabileceğini, birçok bireysel yatırımcının altının bir ayakkabı kutusunda saklanamayacağını anlamadığını söylüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler