Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BRICS zirvesine katılan Rus Sözcü: Dolar çok sorunlu para birimi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova zirvenin ana konularından biri olan ‘uluslararası ticarette ulusal para birimlerinin kullanılması konusu’ hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zaharova ABD’nin, doları başkalarının hayatlarını kabusa çevirmek için kullandığına dikkat çekti.

BRICS zirvesine katılan Rus Sözcü: Dolar çok sorunlu para birimi

PARANALİZ.COM

Güney Afrika’da gerçekleşen BRICS Liderler Zirvesi’nin ana gündeminde dolara karşı yeni bir para biriminin oluşturulması da yer alıyordu. 6 yeni üyesiyle 1 Ocak’ta üye sayısının 11’e çıkacağı BRICS’e üye olmak isteyen ülkeler sırada bekliyor. Söz konusu zirve sırasında dolarsızlaşmayla ilgili Aydınlık’tan Yunus Soner’e açıklamalar yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova şu ifadelere yer verdi: “Bilirsiniz, sık sık, örneğin medyadaki makalelere, analizlere bakıyorum; dolarsızlaşmanın farklı kuruluşların ya da bazı ülkelerin bir tür hedefi olduğunu söylüyorlar. Ama öyle değil. Bu bir hedef değil. Bu sadece bir gerçeklik.”

DOLARIN CEZALANDIRMA OLDUĞUNU SÖYLEDİ

On yıllar önce ABD’nin “herkesin hayatını daha iyi, daha kolay, daha rahat hale getirmek için doları uluslararası bir para birimi olarak önerdiğini” anımsatan Sözcü Zaharova değerlendirmesinde şu sözlere yer verdi:

“Bu konuda çok ısrarcıydılar, bunun dünya ekonomisini yeni bir seviyeye getireceğini, bağlantılarımızı ve ilişkilerimizi basitleştireceğini söylüyorlardı. Ve bu çok açıktı. Bu, uluslararası kampanyayı yeni başlattılar. Ve o zamanlar, ABD’de ve yurtdışında böyle bir politika oluşturanlar, muhtemelen dürüstlerdi. Muhtemelen dürüstçe küreselleşme için bir ilk adım atmak istiyorlardı. Ancak şu anda, geçen yıl karşı karşıya olduğumuz şey tamamen farklı bir şey. Basitleştirme ya da hayatımızı kolaylaştırma gibi bir şey söz konusu değil. Bu para birimi, cezalandırmak, ayrıştırmak ve başkalarının hayatını daha karmaşık hale getirmek ya da bir kabusa dönüştürmek için kullanıldığında, hegemonyacılığın ve yeni bir tür sömürgeciliğin aracı olarak kullanılıyor.”

“DOLAR ÇOK SORUNLU BİR PARA BİRİMİ”

BRICS’in, Rusya’nın, Türkiye’nin, Çin’in, Brezilya’nın ya da diğer ülkelerin amacı doları reddetmek olmadığını ifade eden Zaharova,  ABD’nin sorunun, bu para birimini, başkalarının hayatını kabusa çevirmek için bir araç olarak kullanması olduğunun altını çizdi. Sözü devamında şu yorumu yaptı: “Dolar bu günlerde çok sorunlu bir para birimi. Bu benim siyasi görüşüm değil, nesnel bir ekonomik gerçek. Sayıları biliyorsunuz. Örneğin 2008’de ABD merkezli kaç tane ekonomik dünya krizinin çıktığını biliyorsunuz.”

ULUSAL PARA BİRİMLERİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Zaharova krizlerin ABD merkezli çıktığına vurgu yaparak ulusal para birimlerinin daha istikrarlı olduğunu kaydetti. Dünyada hiç kimsenin Amerikan sorunlarını çözmek istemediğini ifade eden Zaharova şu değerlendirmede bulundu: “Bir kez daha Amerikan krizinin kurbanı olmamak için bir tür garanti, finansal garanti sistemi kurmak, yaratmak istiyorlar.”

Tüm ülkelerin tüm ulusların kendi çıkış yolunu bulması ve kendileri için neyin daha uygun olduğunun farkına varması gerektiğini belirten Zaharova, “Rusya olarak bizim bakış açımıza yaratmak istediğimiz sistem daha istikrarlı, doların olduğu bir durumdan daha güvenli, ki bu bir gerçek. Ancak karar vermek ülkelerin kendine kalmış. Ama anladığım kadarıyla her geçen gün daha fazla ülke Amerikan finans sisteminin bir başka kurbanı olmamak için bir şeyler yapmak istiyor.” ifadelerine yer verdi.

(HABER MERKEZİ)

İLGİLİ HABERKüresel alternatif bloktan para çıkışı! BRICS’in ilk banknotu BAE’ye verildiKüresel alternatif bloktan para çıkışı! BRICS’in ilk banknotu BAE’ye verildi

İLGİLİ HABERRusya ve Çin’in dahil olduğu BRICS bloğu G20’ye tavır mı aldı?Rusya ve Çin’in dahil olduğu BRICS bloğu G20’ye tavır mı aldı?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler