Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BoJ/Ueda:  Gevşek para politikasından çıkmaya hazır değiliz

BoJ'un tercihi, Japonya'da enflasyonun daha sürdürülebilir ve istikrarlı olan iç talep kaynaklı olması yönünde. Banka, ücret artışlarının tüketicileri harcamaya teşvik ederek daha anlamlı bir döngüye dönüşeceğine inanıyor.

BoJ/Ueda:  Gevşek para politikasından çıkmaya hazır değiliz

Japonya merkez bankası (BoJ) bu yılki son toplantısında aşırı gevşek para politikasını değiştirmedi.  BoJ sürdürülebilir ücret artışlarına dair daha somut işaretleri beklemeyi seçerken,  yen rallisini bozdu.

Salı günü yayınlanan PPK açıklamasına göre BoJ, oybirliğiyle faiz oranlarını %-0,1’de tutma kararı alırken, 10 yıllık Japon devlet tahvili getirisinin üst sınırını referans olarak %1’de tutan verim eğrisi kontrol politikasına sadık kaldı.

 

Reuters’in çevirisine göre BOJ Başkanı Kazuo Ueda Salı günü öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu: “Görünümle ilgili belirsizlik son derece yüksek ve enflasyonun sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde hedefimize ulaşacağını henüz öngöremedik”.

 

“Bu nedenle, şu anda aşırı gevşek politikadan nasıl ve zaman çıkabileceğimizi yüksek derecede kesinlikle öngörmek zor.”

“Negatif faizden çıkarsak faizler bir miktar yükselir. Ancak enflasyona göre düzeltilmiş reel borçlanma maliyetleri düşük kalacak, dolayısıyla destekleyici parasal koşullar korunacak” dedi.

Ueda’nın Aralık ayı başlarında yaptığı açıklamalar para politikasında değişiklik yapılacağına dair beklentileri artırmış ve yende yükselişe yol açmıştı. BoJ uzun süredir devam ettirdiği aşırı gevşek para politikasını sonlandırma  konusunda çok temkinli davranıyor. Faizlerde erken  yukarı hareketin son zamanlarda enflasyon cephesinde ortaya çıkan iyileşmeleri tehlikeye atabileceği konusunda çok kaygılı.

Yien de, BoJ gevşek para politikasını yavaş da olsa sınırlıyor. Banka,  10 yıllık Japon devlet tahvili getirileri üzerindeki kontrolünü geçen yıl üç kez – geçen Aralık, Temmuz ve Ekim aylarında – kademeli olarak gevşetti.

 

Ücret artışları şart

BOJ’un aşırı gevşek para politikasını terketme çabası yavaşlayan ekonomi ve soğuyan enflasyon nedeniyle zorlanırken, çoğu ekonomist, Başkan Kazuo Ueda’nın ancak önümüzdeki yıl, yıllık bahar toplu sözleşme pazarlıkları kalıcı ücret artışları eğilimini teyit ettikten sonra değişiklik yapmasını bekliyor.

Ueda, “Reel ücretler yıllık bazda düşse bile, ücretlerin artacağı ve tüketici enflasyonunun yavaşlamayı sürdüreceği yönünde  beklentileri tespit edersek, bu reel ücretlerin yüksleceği anlamına gelir ki politika değiştirmemiz için yeterli olur” dedi.

“Bu faktörlerden dolayı reel ücretlerin pozitife dönmesi ihtimali varsa, halihazırdaki reel ücretlerde düşüş politikanın normalleşmesine engel olmayacaktır” diye ekledi.

Japonya’nın önde gelen işçi sendikaları konfederasyonu Rengo, Ekim ayında gelecek yılın bahar ücret görüşmelerinde en az yüzde 5 oranında ücret artışı talep edeceğini söyledi. Sendika, bu yıl Mart ayında yapılan görüşmelerde otuz yılın en büyük zammını almayı başardı.

Enflasyon görünümü

Cuma günü, Japon merkez bankası ayrıca “gıda fiyatlarını hariç tutan enflasyon” olarak tanımladığı çekirdek enflasyonun 2024 mali yılı sonuna kadar %2’nin üzerinde kalmasını beklediğini söyledi. Çekirdek enflasyonun art arda 19 ay boyunca belirtilen %2 hedefini aşmasına rağmen BOJ, süper genişlemeci para politikasına “sabırla devam etti”.

“Çekirdek-çekirdek enflasyon” olarak adlandırılan enflasyon eksi gıda ve enerji fiyatları, art arda 13 aydır BoJ’un %2 hedefini aştı.

BoJ’un tercihi, Japonya’da enflasyonun daha sürdürülebilir ve istikrarlı olan iç talep kaynaklı olması yönünde. Banka, ücret artışlarının tüketicileri harcamaya teşvik ederek daha anlamlı bir döngüye dönüşeceğine inanıyor.

Ancak yüksek enflasyon Japonya’da tüketici harcamalarını olumsuz etkilemeye başlıyor. 8 Aralık’ta açıklanan revize edilmiş hükümet verilerine göre bu, Japonya’nın Temmuz-Eylül çeyreğinde üç yıldan uzun bir sürede ekonomi  ilk  kez %2,9 oranında küçüldü.

 

Kaynak:  CNBC.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler