Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BoJ Başkanı Ueda:  Sonsuz para basmaya devam

Japon Merkez Bankası’nın (BoJ) çiçeği burnunda başkanı  Ueda, gevşek para politikası sürdürme sözü verdi,  bu politikadan çıkışın sanıldığı kadar kısa…

BoJ Başkanı Ueda:  Sonsuz para basmaya devam

Japon Merkez Bankası’nın (BoJ) çiçeği burnunda başkanı  Ueda, gevşek para politikası sürdürme sözü verdi,  bu politikadan çıkışın sanıldığı kadar kısa sürede olmayacağının altını çizdi.

 

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, merkez bankasının ultra gevşek para politikasını sabırla sürdürme konusunda kararlı olduğunu ve küresel akranları inatla yüksek enflasyonla mücadele ederken Japonya’nın güvercin tutumunun süreceğine dair piyasalara güvence verdi.

Japonya’da son dönemde enflasyonun BOJ’un yüzde 2’lik hedefinin üzerine çıkmasının güçlü iç talepten çok maliyet yönlü faktörlerden kaynaklandığını söyleyen Ueda, bu tür fiyat artışlarına daha sıkı para politikasıyla yanıt vermenin ekonomiye zarar vereceğini sözlerine ekledi.

Ueda Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’deki agresif faiz artırımlarının yansımaları nedeniyle denizaşırı büyümenin beklentilerin altında kalması riskinin de bulunduğunu söyledi. Bir seminerde verdiği demeçte, “Şu anda parasal genişlemeye devam etmek gerekiyor,” dedi, çünkü Japonya enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye ulaşması için koşulların yerine oturduğuna ikna olmuş değil.

Bu yılki toplu sözleşme  (sendikaların şirketlerle ücret belirleme) müzakereleri otuz yıldır görülmemiş ücret artışlarına yol açarken, BOJ’un bu tür ücret artışlarının daha fazla şirkete yayılıp kalıcı hale gelip gelmeyeceğini beklemesi ve görmesi gerektiğini söyledi.

Ueda, “Politikayı erken değiştirmenin ve yüzde 2’lik enflasyona ulaşma yolunda yeniden deflasyona gerilemenin maliyeti son derece yüksek” diye uyardı. “Gelecekte ultra-gevşek para politikasını değiştirmek, bunun zamanlamasını belirlemek için uzun bir değerlendirme yapılacak”. Ueda, BOJ’un  politika değişikliğini ne kadar erken başlatabileceğine dair  fazla ipucu vermedi.

Enflasyonun bu yılın sonunda sürdürülebilir bir şekilde %2’ye ulaşma şansı sorulduğunda, “Zamanlama, ekonomik belirsizliklerin nasıl sonuçlandığına bağlı olarak beklenenden daha erken veya daha sonra gelebilir” dedi.

 

%2 HEDEFİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Açıklamalar, Japonya’nın çekirdek tüketici enflasyonunun Nisan ayında %3,4’e ulaştığını ve artan gıda ve hizmet fiyatlarına bağlı olarak BOJ’un %2’lik hedefinin oldukça üzerinde kaldığını gösteren verilerin ardından geldi.

Güvercin tonu, Ueda’nın BoJ’nin dev tahvil alımının piyasa fiyatlamasında neden olduğu bozulmalar gibi halihazırdaki para politikasının artan yan etkilerini bertaraf  etmekte aceleci olacağına dair piyasa beklentilerini azaltabilir. Ueda, BOJ’un yalnızca yan etkilere odaklanmak yerine, politika belirlerken önlemlerinin yararları ve maliyetleri arasındaki dengeyi dikkatlice tartması gerektiğini söyledi.

12-19 Nisan tarihlerinde yapılan bir Reuters anketi, ekonomistlerin yarısından fazlasının BOJ’un getiri eğrisi kontrolünün yıl sonuna kadar sona ereceğini tahmin etmişti.

Nisan ayında göreve gelmesinden bu yana yaptığı ilk konuşmada Ueda, piyasaları ve kamu davranışını doğru yönlendirmek; ve para politikasının etkisini en üst düzeye çıkarmak için “mantıklı kararlar almaya ve mümkün olduğunca net açıklamalar yapmaya” çalışacağını söyledi.

Bu amaçla, bir yıl sürecek para politikası gözden geçirme planının, BOJ’un deflasyonla mücadele için attığı çeşitli adımların etkilerini ve maliyetlerini analiz etmeyi amaçladığını da sözlerine ekledi.

Ancak gözden geçirmenin BOJ’un %2’lik enflasyon hedefini değiştirme varsayımıyla yapılmayacağını söyledi. Ueda, bazı akademisyenlerin BOJ’un faiz oranlarını ultra düşük seviyelerden yükseltme konusunda kendisine daha fazla esneklik sağlamak için hedefi sulandırması gerektiği yönündeki görüşüne karşı çıkarak, “Fiyat hedefini gözden geçirme gereğini görmüyorum,” dedi.

Getiri eğrisi kontrolü (YCC) altında BOJ, %2’lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşmak için kısa vadeli faiz oranları için %-0,1’lik bir hedef ve 10 yıllık tahvil getirisi için %0’lık bir üst sınır belirledi. Ayrıca ekonomiye para pompalamak için büyük meblağlarda devlet tahvili ve riskli varlıklar satın alıyor.

 

Kaynak:  BOJ’s Ueda vows to maintain easy policy, rules out chance of early exit

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler