Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa faiz artırım döngüsünün sonuna geliyor

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy, AMB'nin önümüzdeki toplantı için seçeneklerini açık tuttuğunu ancak Avrupa'da faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıldığını belirtti.

Avrupa faiz artırım döngüsünün sonuna geliyor

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy, AMB’nin önümüzdeki toplantı için seçeneklerini açık tuttuğunu ancak Avrupa’da faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıldığını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Francois Villeroy de Galhau’ya göre faiz artırım döngüsünün sonu yaklaşıyor.

Fransa Merkez Bankası’nın başındaki isim Cuma günü Paris’te gazetecilere verdiği demeçte, “Seçeneklerimiz, sonraki toplantılarda olduğu gibi bu toplantıda da açık. Faizlerin zirve seviyesine yakın ya da çok yakınız ancak faizleri indirme noktasından hala uzağız” ifadelerini kullandı.

Yetkililer, ekonomideki son yavaşlamanın, AMB’nin tarihi sıkılaştırma döngüsünün bir yıldan fazla bir süre önce başlamasından bu yana ilk kez faizleri sabit tutmak için yeterli neden olup olmadığına karar vermek üzere 14 Eylül’de toplanacak.

 

Bazı yetkililer, birliğin enflasyonun yüzde 5’in üzerinde seyretmesi nedeniyle bir faiz artırımına daha destek verebileceklerinin sinyalini verdi.

“Faizlerin nerde zirve yapacağı değil zirvede kalacağı süre önemli”

Villeroy, AMB’nin mevduat faizini yüzde 4’e çıkarmaya karar verip vermemesinden ziyade odaklanılması gereken şeyin faizlerin hangi seviyede zirve yapacağı değil zirve seviyesinde ne kadar uzun süre seyredeceği olduğuna işaret ederek, “Süre, seviyeden daha önemli” dedi.

Euro Bölgesi için Perşembe günü açıklanan enflasyon verileri, yetkililerin odaklandıkları ölçünün beklendiği gibi bir önceki aydaki yüzde 5,5 seviyesinden Ağustos ayında yüzde 5,3’e yavaşladığını gösterdi.

Bu durum yatırımcıların faiz oranlarının bu ay sabit kalacağına dair fiyatlamalarını artırmalarına yol açtı. Morgan Stanley, toplantı sonucuna ilişkin tahminini başka bir artış yerine duraklama olarak değiştirdi.

Villeroy, enerji de dahil olmak üzere değişken kalemleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyonun tersine dönmeye başlamış gibi göründüğünü söyleyerek, “Bu cesaret verici işaret hala yeterli olmaktan uzak: Enflasyonu şimdi ile 2025 arasında yüzde 2’ye ulaştırmak zorundayız ve başaracağız” dedi.

Yetkililer bu ay verecekleri kararda yol göstermesi amacıyla yeni verilere sahip olacak. Villeroy’un meslektaşı, AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos da, Perşembe günü yaptığı açıklamada, tahminlerin ekonomiye ilişkin beklentilerin kötüleşmesine rağmen enflasyon görünümünün yaz boyunca pek fazla değişmediğini göstereceğini kaydetti.

De Guindos, İspanya’nın Santander kentinde düzenlenen bir panelde politika yapıcıların böyle bir sonucun önümüzdeki ay başka bir faiz artırımı mı yoksa bir duraklama mı gerektireceği konusunda henüz bir sonuca varmadığını söyledi.

Eylül ayı için karar hala verilmedi. Ekonomik büyümeye ilişkin tahminler Haziran ayındaki öngörülerimizden daha kötü, enflasyon tahminleri ise Haziran ayındaki tahminlerimizi benzer” diyen de Guindos, AMB’nin hala bazı verilerin gelmesini beklediğini belirtti.

 

bloomberght.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler