Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Coca Cola ve Pepsi hisseleri zor durumda fakat biri diğerinden daha fazla endişelenmeli

Coca Cola ve Pepsi Co’nin rekabeti onlarca yıla yayılıyor, ancak Coca-Cola genellikle zirvede oluyor. Bu çeyrek de farklı değildi. Arjantin ve Türkiye’deki yüksek enflasyon, her iki kola firmasını fiyatlandırma konusunda strese sokuyor. Paraanaliz.com Coca Cola ve Pepsi’ye dair CNBC’de yayınlanan analizi Türkçeye çevirdi:

ANALİZ: Coca Cola ve Pepsi hisseleri zor durumda fakat biri diğerinden daha fazla endişelenmeli

İçecek liderlerinin hisseleri, yüksek faiz oranları ve yatırımcıların Wegovy gibi zayıflama ilaçlarının olası olumsuz etkilerine ilişkin endişeleri nedeniyle bu yıl zor durumda kaldı. (Coke’un 242 milyar dolarlık piyasa değeri Pepsi’ninkini yaklaşık 20 milyar dolar geride bırakıyor.)

Buna rağmen her iki şirket de üçüncü çeyrek sonuçlarında Wall Street’in tahminlerinin üzerinde çıktı ve tüm yıl tahminlerini yükseltti. Coca-Cola ürünlerine yönelik güçlü talep, Atlanta merkezli şirketin öngörülerini yükseltmesine yol açarken, Pepsi’nin maliyet yönetimi iyileştirmeleri tüm yıl kazanç görünümünü güçlendirdi.

CNBC’den Amelia Lucas’ın analizine göre, ancak yalnızca Coca-Cola hacim artışını bildirmeyi başardı. Fiyatlandırma ve para biriminin etkilerini ortadan kaldıran ölçüm, gıda ve içecek şirketlerinin geçen yıl satış büyümesini sağlayan fiyat artışlarını durdurmasıyla son çeyreklerde yatırımcılar için daha kritik hale geldi. Aynı artışlar, alışveriş faturalarından tasarruf etmeye çalışan bazı alışverişçileri de uzaklaştırdı.

Coca-Cola’nın toplam hacmi üçüncü çeyrekte yüzde 2 artarken, Pepsi içecek hacminde sabit, gıda hacminde ise yüzde 1,5′lik bir düşüş bildirdi . Kuzey Amerika’da iki işletme arasındaki farklar daha da belirgindi. Coca-Cola satış hacmini sabit tutarken, Pepsi’nin Kuzey Amerika içecek biriminde hacim yüzde 6 düşüş kaydetti.

Coca-Cola aynı zamanda tüm yıl için hem gelir hem de kârlılık görünümünü yükseltirken, rakip Pepsi yalnızca tüm yıl kazanç tahminini yükselterek, daha iyi görünümün ürünlerine olan talebin artmasından kaynaklanmayabileceğinin sinyalini verdi.

İşte Coca-Cola’nın Pepsi’yi geride bırakmasına yardımcı olan beş temel faktörün özeti:

FİYATLANDIRMA STRATEJİSİ

Coca-Cola , 2021 baharında portföyünde fiyatları artırmaya başladı . PepsiCo da o yaz kendi fiyat artışlarına başlayarak onu takip etti.

İki yıldan fazla bir süre sonra her iki şirket de yüksek fiyatların satışları artırdığını bildirdi. Pepsi bu yılın başlarında fiyat artışlarına ara verdi ancak gelecek yıl “mütevazı” bir artış planlıyor. Coca-Cola’nın yüksek fiyatlarını durdurması daha uzun sürdü, ancak CEO James Quincey Temmuz ayında şirketin ABD ve Avrupa’da şimdilik fiyat artırmayı bitirdiğini ifade etti.

Fiyat artışlarının zamanlaması nedeniyle Coca-Cola’nın Kuzey Amerika içecek fiyatları bu çeyrekte yalnızca yüzde 5 artarken Pepsi’ninki yüzde 12 arttı.

Edward Jones analisti Brittany Quatrochi, “Fiyat artışı ne kadar yüksek olursa, hacimde de daha büyük bir düşüş beklersiniz” dedi.

DAHA İYİ MARKALAR

Ancak, Coca-Cola aynı zamanda içecekleriyle de alışveriş yapanların beğenisini kazanırken Pepsi, Gatorade gibi kola dışındaki bazı markalarını yeniden canlandırmaya odaklanıyor.

RBC Capital Markets analisti Nik Modi, “Coca Cola, pek çok çeyrektir Pepsi’den pay alıyor” dedi.

İçecek işi aksadığında Pepsi genellikle Cheetos, Doritos ve diğer atıştırmalıkları içeren Frito-Lay birimi tarafından kurtarılıyor. Ancak Frito-Lay’in çift haneli fiyat artışları karşısında alışveriş yapanların daha ucuz seçeneklere yönelmesiyle atıştırmalıklar da yavaşladı.

Modi, “Atıştırmalıkların diğer kategorilere göre bu kadar iyi performans göstermesinin nedeni, bunun gerçekten bir öğünde takas seçeneği olmasıydı” dedi.

Bir torba cipsin fiyatı arttıkça, bazı müşteriler özel markalı markalara ya da dondurulmuş cipslere yöneldi.

Pepsi aynı zamanda daha az kâr getiren promosyonlarından da kurtuluyor. Yöneticiler şirketin konferans görüşmesinde, stratejinin kazançlarına yardımcı olduğunu ancak Kuzey Amerika içecek hacminde yüzde 2,5′lik bir düşüşe yol açtığını söyledi.

EVDEN UZAKTA İŞ

Yöneticiler, salgının ilk günlerinde Coca-Cola satışlarının yaklaşık yarısının sinema veya dışarıda yemek yeme gibi evden uzakta yapılan etkinliklerden geldiğini söyledi. Salı günkü konferans görüşmesinde Quincey, üçüncü çeyrekte ev dışı alımların şirketin ev işlerinden daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

Quincey analistlere şunları söyledi: “Ev dışı kanallarda hâlâ bir toparlanma ve güçlü bir büyüme var; sadece bazı restoranlarda değil, eğlence, seyahat, boş zaman, konaklama ve benzeri kanallarda da.”

Kola aynı zamanda tüketicilerin market dışında alışveriş yapmasından da faydalanabilir.

Modi, “Orta sınıf bir restorana gidiyorsanız, belki şimdi hızlı servis yapan fast food yiyeceksiniz ki bu da Coca-Cola’nın en çok iş yaptığı yer” dedi.

Örneğin McDonald’s son çeyreklerde restoranlarına gelen müşterilerin ABD’deki satışlarını artırdığını söyledi. McDonald’s, Ray Kroc’un ilk franchise lokasyonunu açtığından beri Coca Cola ürünleri satıyor ve içecek şirketinin en büyük restoran müşterisi.

Öte yandan Pepsi, Taco Bell’in sahibi Yum Brands gibi bazı büyük restoran şirketlerine sahip olmasına rağmen, ev dışı işlerinde Coca-Cola’nın gerisinde kalıyor. Pepsi bu işinin büyüklüğünü ve müşterilerini açıklamadı.

ULUSLARARASI GÜÇ

Coke ayrıca Pepsi’den daha büyük bir uluslararası varlığa sahip. FactSet’e göre Pepsi’nin satışlarının yaklaşık yüzde 40′ı ABD dışından gelirken, Coke’un gelirinin yüzde 60′ından fazlası uluslararası pazarlardan elde ediliyor.

Edward Jones’tan Quatrochi, “Uluslararası pazarlarda daha güçlü bir büyüme var” dedi.

Uluslararası başarı, Pepsi’nin Kuzey Amerika içeceğindeki yüzde 6′lık hacim düşüşü gibi, daha durgun olan iç talebi telafi edebilir. Ama bunun bir bedeli var.

Arjantin ve Türkiye gibi bazı uluslararası pazarlar hiperenflasyonla mücadele ediyor ve Coca-Cola’nın ABD ve Avrupa’daki artışlara ara verdikten sonra bile fiyatlarını artırmasına neden oluyor. Ve güçlü dolar, Coke’un döviz kurlarının satışlarını ve kazançlarını bu yıl daha önce beklenenden daha fazla olumsuz etkileyeceğini öngördüğü anlamına geliyor.

ŞİŞELEME FRANCHİSİNG’İ

Coca-Cola ile Pepsi arasındaki en büyük fark portföylerinde bulunmuyor. İçecekleri böyle şişeliyorlar.

Coca-Cola, içeceklerini üreten, paketleyen ve müşterilere gönderen bağımsız şişeleyicilerle çalışmaktadır. Bu şişeleyiciler pazarlarını iyi tanıyor ve işletmeleri için kendi kararlarını verebiliyorlar.

Buna karşılık Pepsi, Kuzey Amerika şişeleme operasyonlarının dörtte üçünden fazlasına sahip. Strateji, şirketin daha fazla kontrol sahibi olmasına ve maliyetleri düşürmesine yardımcı olmayı amaçlıyor, ancak aynı zamanda kaynakların ve sermayenin, yaklaşık yirmi yıldır talebin azaldığı bir kategori olan kola şişelemeye tahsis edilmesini de gerektiriyor.

Modi, ”Şu anda, sahip olunan ve sahip olunmayan şişelemenin tamamının sonuçlarda göründüğünü düşünüyorum” dedi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler