Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Çin ekonomisi hız kazanıyor, ama küresel riskler ufukta

  Küresel  yavaşlamadan esen ters rüzgarların  frenleyici etkisine rağmen, sıkı COVID kısıtlamalarının sona ermesi işletmeleri ve tüketicileri felç edici aksaklıklardan…

ANALİZ: Çin ekonomisi hız kazanıyor, ama küresel riskler ufukta

 

Küresel  yavaşlamadan esen ters rüzgarların  frenleyici etkisine rağmen, sıkı COVID kısıtlamalarının sona ermesi işletmeleri ve tüketicileri felç edici aksaklıklardan kurtarırken, Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü.

Enflasyonu dizginlemek için bir yıldan uzun süredir devam eden kapsamlı küresel para politikası sıkılaştırma serisi, dünya ekonomik büyümesini çökerterek, Çin dahil birçok ülkeyi ivmeyi artırmak için iç talebe bağımlı hale getirdi ve COVID sonrası istikrar arayan politika yapıcılar için zorluğu artırdı.

 

Ulusal İstatistik Bürosu’ndan (NBS) Salı günü alınan verilere göre, gayri safi yurtiçi hasıla yılın ilk üç ayında yıllık bazda %4,5 arttı. Bir önceki çeyrekte büyüme %2,9  olarak gerçekleşmişti. %4.0’lık  genişleme tahmin eden analist beklentileri aşılırken,  ekonomi bir yıldaki en güçlü büyümeyi kaydetti.

Yatırımcılar, Pekin’in Aralık ayında aniden COVID kısıtlamalarını kaldırmasının ve teknoloji firmaları ve özel mülkiyete yönelik üç yıllık baskıyı hafifletmesinin ardından toparlanmanın gücünü değerlendirmek için ilk çeyrek verilerini yakından izliyor. Geçen yıl GSYİH büyümesi, COVID kısıtlamaları nedeniyle yaklaşık yarım yüzyılın en yavaşıydı.

 

Pinpoint Asset Management baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “Ekonomik toparlanma iyi kıvamda. Parlak nokta, hanehalkı güveni arttıkça güçlenen tüketim,” dedi. “Mart ayındaki güçlü ihracat artışı da muhtemelen ilk çeyrekte GSYİH büyümesini hızlandırmaya yardımcı oldu.”

Çinli politika yapıcılar, işsizliği kontrol altına almak için 18 trilyon dolarlık ekonomiye desteği artırma sözü verdiler, ancak işletmeler borç riskleri, yapısal sıkıntılar ve küresel durgunluk endişeleriyle boğuşurken sınırlı manevra alanıyla karşı karşıyalar.

Çin’in toparlanmasının  sürdürülebilirliği hala soru işareti,  çünkü geçmişteki yatırım kaynaklı büyüme şimdi tüketime dayalı bir yapıya evrilmek zorunda. Tüketim, hizmetler ve altyapı harcamaları canlandı, ancak zayıf küresel büyüme nedeniyle imalat sanayi üretimi geriledi, yavaşlayan enflasyon ve artan tasarruf oranı taleple ilgili şüpheleri artırıyor.

 

Çin’in ihracatı Mart ayında beklenmedik bir şekilde arttı, ancak analistler, iyileşmenin kısmen tedarikçilerin COVID-19 kesintilerinden sonra karşılanmayan siparişleri teslim etmesinden kaynaklandığını  düşünüyor.

NBS sözcüsü Fu Linghui bir basın toplantısında, ekonomi için iyi bir başlangıç ​​olsa da, “uluslararası ortam hala karmaşık ve sürekli değişiyor, yetersiz iç talepten kaynaklanan boşluk aşikar ve ekonomik toparlanmanın temeli sağlam değil” dedi. Fu, Çin’in ikinci çeyrek büyümesinin, yıl önceki düşük baz etkisi nedeniyle keskin bir şekilde toparlanabileceğini söyledi.

 

Çeyrek bazında GSYİH, Ocak-Mart döneminde analist beklentilerini karşılayarak ve bir önceki çeyrekte revize edilen %0,6’lık artıştan sonra %2,2 büyüdü.

 

MÜTEVAZİ BÜYÜME HEDEFİ

Reuters tarafından yapılan ankette, Çin’in 2023’teki büyümesinin geçen yılki %3,0’den %5,4’e çıkması bekleniyor. Hükümet, 2022 hedefini fena halde ıskaladıktan sonra bu yıl için %5 civarında mütevazı bir GSYİH büyüme hedefi belirledi.

Salı günü Mart faaliyetine ilişkin ek veriler, perakende satış büyümesinin %10,6’ya yükseldiğini, beklentileri aştığını ve iki yılın en yüksek seviyelerine yaklaştığını gösterdi. Ancak buna düşük baz etkisi öncülük etti ve tüketiciler hala ihtiyatlı. İmalat sanayi üretimi büyümesi de hızlandı ancak beklentilerin altında kaldı.

 

Soochow Securities baş makro analisti Tao Chuan, “Bu trendi sürdürerek, ikinci çeyrekte GSYİH’nın yaklaşık %8’e ulaşmasını bekliyoruz ve Çin’in bu yılki büyüme hedefine ulaşması büyük bir sorun olmayacak” dedi.

“Bununla birlikte, işsizlik oranı, emlak yatırımı ve özel sektöre güven konularında bazı yapısal sorunların devam ettiğini görüyoruz. Sürdürülebilir bir toparlanma için bu sorunların çözülmesi gerekiyor.”

Çin’in altyapı yatırımı yıllık bazda %8,8 artarak toplam sabit varlık yatırımındaki 5,1’lik artışı geride bırakırken, emlak yatırımı %5,8 düştü.

 

BEİJİNG’DEN EKONOMİK DESTEK GELECEK Mİ?

Mart ayında bankaların zorunlu karşılık oranını düşüren merkez bankası, PboC; geçen hafta bol miktarda likidite sağlayacağını, büyümeyi ve istihdamı dengeleyeceğini söyledi.

Pazartesi günü, merkez bankası orta vadeli borç verme imkanı aracılığıyla bankalara likidite desteği sağladı, ancak bu tür kredilerdeki faiz oranını değiştirmedi. Bu da Pekin’in  büyüme görünümü hakkında fazla endişeli olmadığının bir göstergesi.

Tüketimi teşvik etmek için büyük adımlar atmaktan kaçınan hükümet, yatırımları ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için hâlâ büyük ölçüde altyapı harcamalarına güveniyor.

 

Kaynak:  China’s economy gathers speed, global risks raise challenges to outlook

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler